Projectplan Waterwet ‘Klimaatrobuuste inrichting Hagenbeek’

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel heeft op 12 maart 2024 een projectplan als bedoeld in artikel 5.4 van de Waterwet definitief vastgesteld voor het project ‘Klimaatrobuuste inrichting Hagenbeek’ en besloten het project uit te voeren in overeenstemming met dit plan.

Waterschap Rijn en IJssel werkt samen met onder meer de Provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en eigenaren in het gebied om verdroging te bestrijden en de kans op schade door wateroverlast te beperken. De maatregelen zijn erop gericht om het grondwater in het voorjaar langer vast te houden voor het ontwikkelen en versterken van de natuur. De waterafvoer blijft geborgd om het overtollige water in het omliggende (landbouw)gebied af te kunnen voeren dan wel langer vast te houden ten tijde van droogte.

De uit te voeren watermaatregelen betreffen onder meer:

  • 1.

    Hydrologisch herstel door aanpassen van het ontwateringssysteem

  • a. Verondiepen detailontwatering in en direct rondom het natuurgebied.

  • b. Peilopzet leggerwatergangen (Barchemse Veengoot, Afwatering langs Broekhuis en Afwatering van de Hardermaat). Er worden twee beweegbare stuwen geplaatst.

  •  

  • 2.

    Mitigerende maatregelen als gevolg van het hydrologisch herstel gericht op het voorkomen, beperken en compenseren van natschade (landbouwfuncties, bebouwing)

  • a. Het ophogen van diverse (gedeelten van) percelen waar natschade wordt berekend.

  • b. Nemen van diverse maatregelen aan bebouwing om schade te voorkomen. Dit zijn vooral bouwkundige maatregelen, maar ook maatregelen ter verbetering van de hemelwaterafvoer bijvoorbeeld door ringdrains of leidingen te verleggen dan wel aan te leggen. Op enkele plaatsen blijven gedeelten van detailontwateringen in stand en worden deze afgedamd in plaats van verondiept of gedempt om de hemelwaterafvoer te borgen.

  •  

Het projectplan Waterwet ‘Klimaatrobuuste inrichting Hagenbeek’ en de bijlagen zijn te raadplegen op de website:

https://zoek.officielebekendmakingen.nl (uitgebreid zoeken, waterschapsblad).

De stukken zijn ook als “externe bijlage” te downloaden aan de linkerzijde van deze pagina in dit Waterschapsblad.

Beroep

Tegen dit projectplan kan gedurende zes weken na de datum van deze publicatie beroep worden ingesteld bij:

Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem

Afdeling Bestuursrecht

Postbus 9030

6800 EM Arnhem

Het instellen van beroep bij de rechtbank tegen het definitief vastgestelde projectplan Waterwet is in beginsel alleen mogelijk voor belanghebbenden die in de ontwerpfase een zienswijze hebben ingediend. Het behandelen van het beroep brengt kosten met zich mee (griffierecht). Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Op het projectplan Waterwet is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de beroepsgronden niet meer worden aangevuld. Het indienen van een “pro forma” beroepschrift is dus niet mogelijk.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank Gelderland via Externe link:http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voorlopige voorziening

Ondanks eventueel ingesteld beroep treedt het besluit in werking. Om dit te verhinderen moet ook een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (zelfde post- en digitale adres als hierboven). Ook de behandeling van dit verzoek brengt kosten met zich mee (griffierecht).

Meer informatie

Voor meer informatie over het plan kunt u contact opnemen met projectleider Carlo Egging via c.egging@wrij.nl of 0314-369369.

 

Naar boven