Kennisgeving voornemen en participatie Verkenning Beek, Neerbeek en Spaubeek

Start Verkenning aanpak wateroverlast Beek, Neerbeek en Spaubeek

Met deze kennisgeving informeren Gemeente Beek en Waterschap Limburg u over ons voornemen om een verkenning uit te voeren naar het verminderen van wateroverlast in en rondom Beek, Neerbeek en Spaubeek. Deze verkenning vindt plaats in het kader van het project Water in Balans Beek. Tijdens deze verkenning krijgt u de mogelijkheid om mee te denken en wordt u op de hoogte gehouden. Hoe u mee kunt doen, wordt uitgebreid uitgelegd in het participatieplan. Dit plan is te vinden op www.waterschaplimburg.nl/beek. Via deze website wordt u tijdens het project op de hoogte gehouden.

Aanleiding

Als gevolg van klimaatverandering veroorzaken hoosbuien steeds vaker wateroverlast in de dalen van het Zuid-Limburgse landschap. Waterschap Limburg is het programma Water in Balans gestart om samen met partners en betrokkenen wateroverlast te verminderen. Voor alle gebieden in Limburg heeft de provincie een norm vastgesteld voor wateroverlast. Op basis van deze norm heeft het waterschap alle Limburgse beken getoetst om te bezien of deze hoosbuien van toegestane categorieën goed genoeg aankunnen. Zo heeft het waterschap ook gekeken naar de stroomgebieden van de beken die in de gemeente Beek stromen.

Opgave  

Uit de eerste berekeningen blijkt dat in en rondom Beek, Neerbeek en Spaubeek enkele knelpunten voorkomen, waar vaker wateroverlast optreedt dan volgens de norm toegestaan is. Daarom gaan we samen met Gemeente Beek een project starten om het betreffende gebied meer waterrobuust te maken. We doen dit integraal, wat wil zeggen, dat we het hele projectgebied onder de loep nemen: we kijken naar mogelijke maatregelen zowel in stedelijk als landelijk gebied, in de beken zelf en naar de interactie met bestaande rioolstelsels.

Hoe pakken we dit aan?

Waterschap Limburg en Gemeente Beek gaan samen met de inwoners en andere belanghebbenden in het gebied de wateroverlast in kaart brengen, ervaringen delen en gezamenlijk mogelijke oplossingen in beeld brengen. Het doel is om het projectgebied zo in te richten dat het heftige buien in de toekomst beter aan kan en de leefomgeving verbetert. Dit in kaart brengen van mogelijke oplossingen noemen we de verkenning.

Dit doen we met een gebiedsgerichte aanpak, waar we ook bekijken of er nog andere bestaande initiatieven en meekoppelkansen zijn, zoals het verbeteren van de bronbeken, droogtebestrijding, hittestress en het vergroten van biodiversiteit. Randvoorwaarde voor de implementatie van deze initiatieven en kansen is een aantoonbaar impact ten aanzien van het verminderen van wateroverlast.

We hebben voor de lange termijn de voorkeur voor structurele maatregelen, het liefst zo dicht mogelijk bij de bron, om water vast te houden daar waar het valt. We denken in 1 tot 1,5 jaar te komen tot de zogenaamde Voorkeursvariant. Waterschap Limburg hanteert in dit project de term 'voorkeursvariant', die gelijkstaat aan de term 'voorkeursalternatief'. Dit is een pakket aan maatregelen wat bijdraagt aan het verminderen van wateroverlast.

Hoe verloopt de verkenning?

Het resultaat van de verkenning is een Voorkeursvariant. Dit is een pakket aan maatregelen wat bijdraagt aan het verminderen van wateroverlast. Met de Voorkeursvariant leggen we de maatregelen en het gebied waar ze genomen worden vast. In een volgende fase werken we de maatregelen meer uit en kijken we hoe we de maatregelen goed kunnen inpassen in de omgeving. Om tot het pakket aan maatregelen te komen, doorlopen we in hoofdlijnen drie stappen, te weten stap 1: Inventarisatieronde, stap 2 Oplossingsronde en stap 3: Voorkeursvariant. Elke stap kenmerkt zich in een andere wijze van participeren met de inwoners en andere belanghebbenden. In het participatieplan staat per stap omschreven hoe u kunt participeren. Belangrijk is dat u tijdens stap 1 oplossingen kunt aanreiken. De oplossingen dienen bij te dragen aan het verminderen van de wateroverlast. Tot 3 maanden na publicatie van deze kennisgeving kunt u uw oplossingen aan het waterschap kenbaar maken via www.waterschaplimburg.nl/beek.

De Voorkeursvariant is dus het sluitstuk van de verkenningsfase en het startpunt voor de planuitwerkingsfase. Tijdens de planuitwerkingsfase gaan Gemeente Beek en Waterschap Limburg afspraken maken over de uitwerking van de maatregelen uit de Voorkeursvariant. In de daaropvolgende uitvoeringsfase worden de plannen gerealiseerd. Hierover informeren we u verder tegen het einde van de verkenningsfase.

Samen aan de slag. Uw mening telt! 

Inbreng van betrokkenen zorgt voor betere plannen. Daarom nodigen wij u uit om uw ideeën en ervaringen met ons te delen. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen met wateroverlast in het gebied Beek, Neerbeek en Spaubeek en iedereen die deel uitmaakt van een mogelijke oplossing, de kans krijgt om mee te denken en mee te werken. Wateroverlast verminderen doen we samen, dus doe mee! Dit kan via contactmomenten zoals inwonersavonden en keukentafelgesprekken, maar het kan ook via onze projectpagina: www.waterschaplimburg.nl/beek

Altijd in contact

Waterschap Limburg en Gemeente Beek willen contact met u houden. Daarvoor gebruiken we het digitale platform Met elkaar: www.waterschaplimburg.nl/beek. U treft hier het participatieplan aan waarin omschreven staat hoe u mee kunt doen. Ook kunt u zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Christel Aelen. Christel is bereikbaar op 088-8890100 of via c.aelen@waterschaplimburg.nl.

Rechtsbescherming

Deze kennisgeving is de eerste stap in de projectprocedure voor een projectbesluit Omgevingswet. Op dit moment is nog niet bekend of voor de te nemen maatregelen een projectbesluit wordt genomen. Om te kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten voor een projectbesluit, publiceren wij deze kennisgeving voornemen en participatie. Het waterschap is zowel initiatiefnemer als bevoegd gezag voor het eventueel te nemen projectbesluit. In de verkenning Beek nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet.

De Voorkeursvariant is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing, dus heeft het geen formele juridische status. Het staat iedereen uiteraard vrij om te reageren op de Voorkeursvariant. Na het vaststellen van de Voorkeursvariant wordt bepaald of een projectbesluit wordt opgesteld of dat voor de maatregelen omgevingsvergunningen worden aangevraagd. Pas aan het einde van de planuitwerkingsfase nemen we besluiten die openstaan voor rechtsbescherming; daarover informeren wij u later.

Naar boven