Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Het Waterschapshuis

Het dagelijks bestuur van waterschap Vechtstromen heeft op 5 maart 2024 besloten de gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis te wijzigen.

Wat is de gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis?

Het Waterschapshuis is het expertinstituut en serviceorganisatie van de waterschappen op het gebied van kennis over opzet, regie- uitvoeringsorganisatie met als doel het realiseren van renderende samenwerking op het gebied van ICT tussen de waterschappen en de andere overheden die actief zijn in de watersector.

Het Waterschapshuis is een zogenaamde gemeenschappelijke regeling. Een gemeenschappelijke regeling is een besluit op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen waarmee de waterschappen formeel samenwerken en de organisatie Het Waterschapshuis hebben opgericht.

Wat zijn de wijzigingen?

Met ingang van 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen gewijzigd. De wijzigen houden in, dat het algemeen bestuur van het waterschap meer sturingsmogelijkheden krijgt richting een gemeenschappelijke regeling.

Sommige wijzigingen zijn onmiddellijk van kracht geworden. Over andere wijzigingen mag het algemeen bestuur van het waterschap aangeven of, en zo ja, op welke wijze zij gebruik willen maken van de nieuwe sturingsmogelijkheden.

Besloten is dat:

  • in de gemeenschappelijke regeling wordt geen gemeenschappelijke adviescommissie van leden van het algemeen bestuur van het waterschap ingesteld;

  • de algemene besturen van de waterschappen krijgen de mogelijkheid een zienswijze in te dienen bij het vaststellen of wijzigen van de bijdrageverordening of het dienstverleningshandvest;

  • ingezetenen van de waterschappen en belanghebbenden worden bij besluit van het algemeen bestuur van Het Waterschapshuis bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid betrokken;

  • in de gemeenschappelijke regeling wordt invulling gegeven aan de actieve informatieplicht door op te nemen dat het algemeen bestuur, dagelijks bestuur en de voorzitter van Het Waterschapshuis gevraagd en ongevraagd alle inlichtingen aan de algemene besturen van de waterschappen geeft die zij nodig hebben voor de uitoefening van hun taken;

  • in de gemeenschappelijke regeling zijn de voorwaarden en financiële gevolgen bij een eventuele uittreding van een deelnemer in Het Waterschapshuis vastgelegd;

  • in verband met de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren wordt artikel 35, lid 2, geschrapt.

In de vergadering van 28 februari 2024 heeft het algemeen bestuur hiervoor de benodigde toestemming verleend.

Documenten bekijken (ter inzage)

Het besluit van het dagelijks bestuur tot het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis en het besluit tot het verlenen van de daarvoor benodigde toestemming van het algemeen bestuur kunt u bekijken op de website van Vechtstromen via de volgende link: https://www.vechtstromen.nl/terinzage.

Ook kunt u het besluit tot het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis en het besluit tot het verlenen van de daarvoor benodigde toestemming van het algemeen bestuur tijdens kantooruren bekijken in het waterschapskantoor, Kooikersweg 1 te Almelo.

U kunt deze documenten bekijken met ingang van 18 maart 2024 tot en met 29 april 2024.

Hoe gaat het verder?

Ook de andere deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis besluiten over het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis.

Bent u het niet eens met het besluit (bezwaar)?

Bent u het niet eens met het besluit van het waterschap? U kunt het waterschap tot en met 29 april 2024 laten weten dat u het niet eens bent met het besluit. Dit heet bezwaar maken. U kunt bezwaar maken als het besluit uw belangen raakt of tegen uw belangen ingaat. U bent dan een belanghebbende.

Bezwaar maken

Als u het waterschap wil laten weten dat u het niet eens bent met het besluit, dan moet u bezwaar maken bij het dagelijks bestuur.

Dit kunt u schriftelijk doen. U kunt uw brief sturen naar:

het dagelijks bestuur

waterschap Vechtstromen

postbus 5006

7600 GA Almelo.

U moet daarbij de volgende gegevens vermelden:

  • a.

    uw naam en adres;

  • b.

    de datum (dagtekening);

  • c.

    de naam van het besluit;

  • d.

    waarom u het niet eens bent met het besluit (de gronden van uw bezwaar).

U kunt ook bezwaar maken door gebruik te maken van het volgende webfomulier : https://formulieren.vechtstromen.nl/2-formulier-indienen-bezwaarschrift/. Hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

Wilt u het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling tegenhouden?

Als u bezwaar maakt stopt dit het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling niet. Met een voorlopige voorziening vraagt u een voorlopige beslissing van de rechtbank als u de uitspraak van het waterschap op uw bezwaar niet kunt afwachten vanwege een spoedeisend belang.

U kunt de voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank Overijssel, Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. U moet daarbij de volgende gegevens vermelden:

  • a.

    uw naam en adres;

  • b.

    de datum (dagtekening);

  • c.

    de naam van de verleende omgevingsvergunning;

  • d.

    wat uw spoedeisend belang is;

  • e.

    wat de voorlopige voorziening volgens u moet inhouden.

Een voorlopige voorziening kunt u alleen vragen als u al bezwaar bij het waterschap heeft gemaakt tegen het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling.

U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank via: https://mijn.rechtspraak.nl/keuze. Hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

Voor meer informatie kunt u de website van de rechtbank bezoeken: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Overijssel. U kunt ook met de rechtbank bellen. Dit kan via het telefoonnummer 088 361 55 55.

Voor het vragen om een voorlopige voorziening moet u een bedrag aan de rechtbank betalen (griffierecht).

Informatie

Voor meer informatie kunt u ook bellen met het algemene telefoonnummer (088) 2203333.

Naar boven