Kennisgeving terinzagelegging ontwerpbesluiten cluster 2 Warmtetransportleiding Rijswijk – Leiden en aanlandlocatie

 

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland maken als coördinerend bevoegd gezag bekend dat de bevoegde gezagen in het project WarmtelinQ Rijswijk – Leiden en aanlandlocatie de ontwerpbesluiten voor cluster 2 hebben vrijgegeven voor de tervisielegging. De ontwerpbeschikkingen in cluster 2 hebben betrekking op meerdere locaties in het tracé van de warmtetransportleiding Rijswijk - Leiden die komt te lopen door de gemeenten Rijswijk, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Zoeterwoude, Wassenaar, Katwijk, Oegstgeest en Leiden en de piek- en backup-installatie (P&BU) inclusief warmteoverdrachtstation (WOS) in Leiden west. De warmtetransportleiding is een project van WarmtelinQ Transport Services B.V. (werkend onder de naam WarmtelinQ) en de P&BU/WOS op de aanlandlocatie worden ontwikkeld door Vattenfall.

Welke procedure is gevolgd?

Op 22 september 2021 en 12 oktober 2022 hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland besloten om voor beide projecten een provinciaal inpassingsplan (PIP) op te stellen en op 10 mei 2023 om hiervoor ook de provinciale coördinatieregeling (PCR) toe te passen. Dit besluit houdt in dat Gedeputeerde Staten de voorbereiding en bekendmaking van het PIP voor beide projecten coördineren met de voorbereiding en bekendmaking van de overige benodigde beschikkingen (voor zover aangevraagd).

Cluster 1

Het afgelopen jaar hebben Gedeputeerde Staten gewerkt aan het opstellen van het ontwerp-PIP WarmtelinQ Rijswijk – Leiden en aanlandlocatie en de bijbehorende milieueffectrapporten. De initiatiefnemers hebben de verschillende vergunningaanvragen voor hun projecten voorbereid en in overleg met de bevoegde gezagen zijn deze verdeeld over meerdere clusters. Het ontwerp-PIP WarmtelinQ Rijswijk – Leiden en aanlandlocatie heeft, samen met de bijbehorende MER’en en enkele ontwerpbesluiten als cluster 1 vanaf 8 december 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen en hierop zijn vervolgens 33 zienswijzen ontvangen. Naar verwachting nemen Provinciale Staten en de overige bevoegde gezagen medio 2024 een definitief besluit op het PIP en de besluiten in cluster 1. Iedereen die in die procedure een zienswijze heeft gediend, krijgt daarover nog persoonlijk bericht.

Cluster 2

In de tussentijd heeft WarmtelinQ bij verschillende bevoegde gezagen de aanvragen voor de vergunningen in cluster 2 ingediend. De bevoegde gezagen hebben hiervoor in het kader van de tervisielegging van cluster 2 op grond van de provinciale coördinatieregeling onderstaande ontwerpbesluiten opgesteld, waarop later definitief kan worden beslist. Voorts heeft Vattenfall op 2 februari 2024 de aanvraag omgevingsvergunning Wabo (uit cluster 1) aangevuld. Deze aanvulling ziet op uitbreiding van het aantal vollasturen per jaar dat de P&BU in bedrijf zal zijn in de periode dat de huidige warmtebron aan de Maresingel in Leiden geen warmte meer levert en de nieuwe warmtetransportleiding nog niet beschikbaar is (van medio 2026 tot medio 2027) en in de periode daarna gedurende backup-situaties. Op basis van de aangevulde aanvraag is door de Omgevingsdienst West-Holland een gewijzigde ontwerpbeschikking Wabo opgesteld inclusief gewijzigde natuurtoestemming. De gewijzigde ontwerpbeschikking wordt nu opnieuw ter inzage gelegd zodat hierop later definitief kan worden beslist.

Welke ontwerpbesluiten liggen er ter inzage?

Conform het bepaalde in artikel 3.33, vierde lid, van de Wro juncto paragraaf 3.3 van de Wabo en afdeling 3.4 van de Awb (en het van toepassing zijnde overgangsrecht uit de Omgevingswet), liggen in cluster 2 onderstaande ontwerpbesluiten en de overige daarop betrekking hebbende stukken met ingang van vrijdag 15 maart tot en met donderdag 25 april 2024 ter inzage.

Bevoegd gezag

Ontwerpbesluiten cluster 2

Burgemeester en wethouders gemeente Rijswijk

Omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

Burgemeester en wethouders gemeente Den Haag

Omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

  • vellen van houtopstanden

Burgemeester en wethouders gemeente Voorschoten

Omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

Burgemeester en wethouders gemeente Katwijk

Omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

Burgemeester en wethouders gemeente Wassenaar

Omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

Burgemeester en wethouders gemeente Oegstgeest

Omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

  • vellen van houtopstanden

Burgemeester en wethouders gemeente Leiden

Omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

  • vellen van houtopstanden

Omgevingsdienst West-Holland (namens GS van Zuid-Holland)

  • Gewijzigde omgevingsvergunning (Wabo) bouwen, milieu en natuur voor de P&BU/WOS van Vattenfall op de aanlandlocatie in Leiden west

Dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap van Delfland

  • Watervergunning werken en handelingen in/nabij waterstaatswerken

  • Watervergunning tijdelijke grondwateronttrekking

Gedeputeerde Staten van Provincie Zuid-Holland

  • Vergunning liggen in/langs (vaar)wegen (Omgevingsverordening)

Prorail

  • Spoorwegwetvergunning

Metropoolregio MRDH/HTM

  • Vergunning Wet Lokaal Spoor

Hoe en waar kunt u de stukken inzien?

De ontwerpbesluiten in cluster 2 en de bijbehorende stukken zijn digitaal te raadplegen via de provinciale website https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/energie/warmtelinq-rijswijk-leiden/

Ook kunnen de ontwerpbesluiten en de overige bijbehorende stukken in deze periode worden geraadpleegd op onderstaande locaties:

  • bij Het Loket van de Provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag;

  • het kantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland, Phoenixstraat 32, 2611 AL Delft;

  • in de gemeentehuizen van de gemeenten Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Zoeterwoude, Voorschoten, Wassenaar, Katwijk, Oegstgeest, Leiderdorp en Leiden.

Let op: veel overheidsgebouwen zijn voor het inzien van stukken alleen op afspraak geopend. Neem daarom tijdig contact op met de locatie van uw keuze als u daar stukken wilt komen inzien.

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

Tijdens de periode van terinzagelegging kan iedereen een zienswijze indienen. In een zienswijze laat u weten wat u van de ontwerpbesluiten op de vergunningaanvragen vindt. Bijvoorbeeld of er naar uw mening onjuistheden in staan of dat er zaken en/of belangen over het hoofd worden gezien. Ook kunt u aangeven hoe deze besluiten uw eigen belangen raken en waarom. Natuurlijk kunt u ook andere relevante zaken naar voren brengen. Indieners van zienswijzen op de ontwerpbeschikking Wabo voor Vattenfall uit cluster 1 zijn apart geïnformeerd over de terinzagelegging van de gewijzigde ontwerpbeschikking in cluster 2.

Vermeld in uw zienswijze alstublieft uw naam, adres en overige contactgegeven en het kenmerk DOS-2019-0003044. Geef ook duidelijk aan op welk ontwerpbesluit van welk bevoegd gezag u reageert. Dit helpt de provincie om uw zienswijze door te zenden naar de juiste organisatie, zodat uw zienswijzen bij de definitieve besluitvorming kan worden betrokken.

U kunt een zienswijze indienen van vrijdag 15 maart tot en met donderdag 25 april 2024.

Dat kan op drie manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het zienswijzenformulier op www.zuid-holland.nl/terinzagewarmtelinq.

  • Let op: zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend!

  • Per post d.m.v. een brief aan Provincie Zuid-Holland, Team WarmtelinQ, postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

  • Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u (tijdig, dat wil zeggen ruim voor het einde van de inzagetermijn) een afspraak maken via 06-29634013.

Wat is de verdere procedure?

De ingediende zienswijzen zullen door de bevoegde gezagen worden betrokken bij de besluitvorming over definitieve besluiten voor cluster 2 en deze zullen daarna opnieuw ter inzage worden gelegd. Dit zal worden aangekondigd in onder andere een officiële kennisgeving, maar ook in diverse huis-aan-huisbladen en op de provinciale planviewer en/of website. Dan wordt ook aangegeven wie er tegen deze besluiten beroep kunnen instellen. Degenen die zienswijzen hebben ingediend ontvangen altijd persoonlijk bericht.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie over de procedures voor het project WarmtelinQ kunt u terecht op de website van de provincie Zuid-Holland WarmtelinQ Rijswijk - Leiden - Provincie Zuid-Holland. Aanvullende informatie over het project zelf kunt u vinden op de website van WarmtelinQ: https://www.warmtelinq.nl. U kunt daar ook aangeven dat u de projectnieuwsbrief wilt ontvangen.

Daarnaast kunt u het ontwerp-PIP, de MER-rapporten en alle andere bijlagen uit cluster 1 nog raadplegen via de provinciale planviewer: https://ruimtelijkeplannen.zuid-holland.nl/pip-inprocedure/NL.IMRO.9928.DOSx2019x0003044IP-OW01 of https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.9928.DOSx2019x0003044IP-OW01. Maar daartegen kunnen geen zienswijzen meer worden ingediend. Die termijn is op 28 januari 2024 verstreken.

 

Naar boven