Kennisgeving project Langstraatlossing

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de planvorming van het project Langstraatlossing. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op projectenpagina: Langstraatlossing - Waterschap Limburg

Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

Aanleiding

Er is sprake van wateroverlast, met name in het kassengebied platveld, grenzend aan het projectgebied. Het huidige systeem kan de grote hoeveelheden water uit het kassengebied niet tijdig verwerken. Wat voornamelijk stroomopwaarts tot overlast lijdt. In het verleden zijn er al vaker maatregelen uitgevoerd, waaronder de aanleg van een buffer. Om wateroverlast verder te beperken, worden er met dit plan nog enkele aanvullende maatregelen benoemd.

Het vergroten van de buffer aan de bovenzijde van het projectgebied. 

Het creëren van meer berging in het systeem geeft ruimte aan het water op een locatie waar er geen overlast is.

Het verbreden van de watergang

Door de watergang te verbreden wordt de afwatering naar het kanaal verbeterd waardoor overstroming minder vaak zal optreden.

Het aanpassen van de in instroom en noodoverlaat van de buffer

Hierdoor kan de volledige capaciteit van de buffer benut worden met hetzelfde effect als de maatregel in 1.1.1.

Opschonen watergang

Watergang ‘’de Krop’’ die stroomt vanaf de buffer aan de Bloemendaalsweg richting het kanaal (zie figuur 1), wordt opgeschoond.

Doelstelling

Het beoogd resultaat is het verminderen van de wateroverlast die in het gebied ervaren wordt.

Plangebied

Het plangebied in Meijel wordt hieronder weergegeven; het loopt vanaf de buffer, gelegen aan de Bloemendaalsweg (tussen nummer 18 & 20), richting de duiker onder Venloseweg (N275) .

Figuur 1 de omgeving en de ligging van het projectgebied; met in het noorden het kassengebied en in het zuiden de Venloseweg

 

Figuur 2 het projectgebied

 

De vorm van participatie

Om te komen tot een definitief ontwerp moet er veel informatie worden opgehaald en verwerkt. We gaan inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, grondeigenaren, terreinbeheerders, diverse bestuursorganen en andere betrokkenen uitnodigen om op meerdere manieren met ons mee te denken. Het verminderen van wateroverlast, het verbeteren van de waterdoorvoer en het voorkomen van onveilige situaties is namelijk een complexe taak die enkel samen succesvol volbracht kan worden. De aangedragen ideeën worden beoordeeld en meegenomen in het keuzentraject. Dit is een complex proces dat zorgvuldigheid vereist. Het is daarom belangrijk om vooraf het proces te beschrijven zodat iedereen op het juiste moment informatie kan brengen en halen.

Het doel van de participatie is:

  • het informeren van belanghebbenden en belangstellenden over de verkenning;

  • het in staat stellen van belanghebbenden om tijdig en op zinvolle wijze inbreng te leveren, door oplossingen aan te dragen of ideeën in te brengen;

  • het terugkoppelen naar de omgeving over de wijze waarop de aangedragen ideeën en oplossingen zijn verwerkt en het waarom daarvan; en

  • het bijdragen aan begrip en draagvlak voor de ingrepen in de leefomgeving die uiteindelijk tot uitvoering gaan komen; zowel bij bewoners en ondernemers als bij bestuurders en overheden.

Hoe bereiken wij de omgeving

Het trechteren van ideeën en mogelijkheden tot een Definitief Ontwerp doen we in de volgende stappen:

Keukentafelgesprekken: 

Een aantal direct betrokkenen worden persoonlijk benaderd voor keukentafelgesprekken. De wensen en eisen van ieder gesprek worden verzameld. Na de eerste bewonersbijeenkomst houden we keukentafelgesprekken met de betreffende stakeholders. Gedurende de looptijd van het project vinden aanvullende keukentafelgesprekken plaats met de stakeholders.

Website

In het teken van informeren en ophalen van ideeën, wensen, meekoppelkansen en suggesties. Voor dit proces van informeren en ophalen is aanvullende informatie terug te vinden op de projectenpagina van de website van Waterschap Limburg. Dit is een projectenpagina met:

· Algemene projectinformatie

· Informatie over de problematiek en de doelstellingen, randvoorwaarden en uitgangspunten

· Raadplegen terugkoppeling van de opgehaalde input uit het participatietraject Per bijeenkomst wordt een verslag gemaakt, waarin de participatie in beeld is gebracht.

De website zal gedurende het project open staan, zodat we de geïnteresseerden kunnen informeren, activeren, betrekken, ophalen, vertalen en terugkoppelen.

Communicatiemoment 1: Informeren omgeving

Tijdens deze stap informeren we de omgeving over de doelstelling van dit project en zullen we uitleg geven hoe dit project de omgeving mogelijk raakt. We zullen dit doen via de projectenpagina van het Waterschap Limburg en via nieuwsbrieven. Ook organiseren we in februari een inloopmoment, betrokkenen ontvangen hiervan t.z.t. een uitnodiging.

Specifiek voor dit project geldt het volgende;

  • 1.

    De direct betrokken bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het plangebied. Deze groep wordt geïnformeerd.

  • 2.

    Bewoners en organisaties in de indirecte omgeving van het project. Deze groep wordt geïnformeerd.

  • 3.

    Belanghebbende en betrokkenen die niet in het plangebied wonen en/of werken. Deze belanghebbende kunnen zich voor informatie aanmelden via de website van Waterschap Limburg.

Communicatiemoment 2: Ophalen informatie 

Tijdens deze stap brengen we de wensen en ervaringen in het gebied in kaart en verkennen we mogelijke oplossingen. Deze inventarisatie gebeurt doormiddel van één-op-één gesprekken met de belanghebbenden en middels het inloopmoment.

Communicatiemoment 3: Terugkoppelen opgehaalde informatie

De opgehaalde informatie is onderzocht door verschillende technische experts en er zijn in de omgeving gesprekken gevoerd om de randvoorwaarden in beeld te brengen. Tijdens deze stap koppelen we naar de omgeving terug over de wijze waarop aangedragen ideeën, wensen en suggesties zijn verwerkt en hoe de ingebrachte voorstellen zijn besproken. Hoe we deze terugkoppeling doen beoordelen we te zijner tijd, met als uitgangspunt dat we altijd kijken naar de meest effectieve methode. te

Communicatiemoment 4: Besluitvorming

Wanneer het definitieve ontwerp gereed is, gaan we over tot de besluitvorming. Het ontwerp en andere relevante documenten worden ter inzage gelegd, belanghebbenden worden hiervan op de hoogte gesteld. Afhankelijk van de procedure hebben zij de mogelijkheid om, indien gewenst, een formele reactie te geven in de vorm van een zienswijze of bezwaar

Communicatiemoment 5: Brief start uitvoering

Tijdens dit communicatiemoment staan we aan de vooravond van de uitvoering. Bewoners ontvangen middels brief een gedetailleerde toelichting op de werkzaamheden en de planning. Wensen, zorgen en randvoorwaarden (bereikbaarheid, hinderduur, etc.) met betrekking tot het definitief ontwerp kunnen gemeld worden.

Planning

De onderstaande tabel geeft de planning van de genoemde participatieactiviteiten weer.

* Q = kwartaal

Altijd in contact

De Omgevingsmanager wilt contact met u houden. Daarvoor gebruiken we de website van het Waterschap Limburg: Langstraatlossing - Waterschap Limburg Of scan de QR-code met uw telefoon. toevoegen.

U kunt zich op de website van het Waterschap Limburg aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Casper de Vilder. Casper is bereikbaar via C.devilder@waterschaplimburg.nl 

Rechtsbescherming

In de planvorming ‘Langstraatlossing’ nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van planuitwerking fase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming. Daarover informeren wij u later.

Naar boven