Strategie Waterverdeling HHNK 2024 vastgesteld

Op 28 februari 2024 heeft het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) de Strategie Waterverdeling HHNK 2024 vastgesteld.

 

Strategie Waterverdeling

HHNK staat in een situatie van watertekort voor de taak om het beschikbare zoete water duurzaam, spaarzaam en eerlijk te verdelen over het gebied. De Strategie Waterverdeling toont de maatregelen die achtereenvolgens genomen zullen worden om water te besparen en te verdelen als er tekorten ontstaan.

Om perioden van watertekort te overbruggen is landelijk een verdringingsreeks opgesteld en vastgelegd in het Besluit kwaliteit leefomgeving. Daarmee is op hooflijnen de prioritering van functies bepaald bij een watertekort. In Noord Nederland werkt HHNK in het regionaal droogteoverleg Noord Nederland (RDO-noord) samen met acht waterschappen, zes provincies en Rijkswaterstaat aan de transparante en duurzame verdeling van het beschikbare water uit het IJsselmeer en Markermeer (IJsselmeergebied). Voor de waterverdeling in het IJsselmeergebied zijn in een bestuursovereenkomst nadere afspraken gemaakt die inmiddels ook in de provinciale Omgevingsverordening van de provincie Noord Holland zijn verankerd.

In de Strategie Waterverdeling zijn de wijzigingen als gevolg van de bestuursovereenkomst en de provinciale Omgevingsverordening verwerkt en vertaald naar het beheergebied van HHNK. Waar mogelijk is een nadere uitwerking gemaakt gericht op zo veel mogelijk maatwerk met als doel om bij droogtecrisis de maatschappelijke en/of economische impact zoveel mogelijk te beperken.

 

Inzage

De Strategie Waterverdeling is met ingang van de datum van verschijning van deze publicatie in te zien. U kunt de stukken inzien door de bij deze elektronische bekendmaking gevoegde bijlage(n) te openen. Kijk hiervoor links op deze pagina onder 'Externe bijlagen'. Tevens kunt u de documenten inzien op het kantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136, 1703WC Heerhugowaard, tijdens kantooruren tussen 09.00-17.00 uur.

 

Informatie

Voor meer kunt u zich wenden tot de heer M. Poort, via het algemene nummer van het hoogheemraadschap, 072-582 8282.

 

 

Naar boven