Verkeersbesluit tijdelijke vaarverboden bij laagwater 2024

Bekendmaking beleidsregel Vaarverboden in laagwatersituaties en Verkeersbesluit tijdelijke vaarverboden laagwater 2024

 

Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel maakt het volgende bekend.

 

Besluit

Het dagelijks bestuur stelde op 23 januari 2024 de beleidsregel ‘Vaarverboden in laagwatersituaties’ en het ‘Verkeersbesluit tijdelijke vaarverboden laagwater 2024’ vast.

 

De beleidsregel geeft aan hoe invulling wordt gegeven aan het instellen en opheffen van tijdelijke vaarverboden bij laagwater. Het laat zien onder welke omstandigheden het waterschap overgaat tot (tijdelijke) sluiting van beken voor recreatievaart door laagwater. Dit gebeurt via een geautomatiseerd meetsysteem. Het verkeersbesluit regelt de instelling en opheffing van deze tijdelijke vaarverboden.

 

De beleidsregel ‘Vaarverboden in laagwatersituaties’ vervangt de beleidsnotitie ‘Nautisch beheer bij laagwater’.

 

De beleidsregel en het verkeersbesluit gaan meteen na bekendmaking in.

 

Inzage beleidsregel

De beleidsregel het en verkeersbesluit ligt 6 weken ter inzage van 28 februari 2024 tot en met 10 april 2024.

 

Bezwaar of beroep tegen een beleidsregel is niet mogelijk. Tegen het verkeersbesluit kan gedurende zes weken bezwaar worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van bekendmaking van het verkeersbesluit schriftelijk bezwaar maken bij het dagelijks bestuur, t.a.v. het secretariaat commissie bezwaarschriften, Postbus 10.001, 5280 DA Boxtel.

 

U kunt uw bezwaar ook digitaal insturen (zie www.dommel.nl onder “aanvragen en regelen”).

 

Contact

Voor vragen over deze bekendmaking kunt u contact opnemen met Lonneke Schilte, bereikbaar via telefoonnummer 0411-618618.

 

Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel,

 

gelet op

 

het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer, het aanwijzingsbesluit van provinciale staten van de provincie Noord-Brabant van 26 maart 1999 (provinciaal blad 60/99) alsmede de Beleidsregel vaarverboden in laagwatersituaties,

 

besluit

 

ingevolge artikel 1, eerste lid, sub h, alsmede artikel 5, 6, 7 en 8 van de Scheepvaartverkeerswet juncto artikel 13 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer de volgende bekendmaking te doen:

Tijdelijk vaarverbod

 

  • 1.

    Het is, in afwijking van het bepaalde in het Verkeersbesluit vaarwegen Waterschap De Dommel 2010, herziene versie van 25 januari 2011, verboden op de vaarwegen of gedeelten daarvan, zoals aangeduid in de Beleidsregel vaarverboden in laagwatersituaties, te varen en ligplaats te nemen met enig vaartuig, drijvend voorwerp of drijvende inrichting, indien de waterdiepte op die vaarweg of een gedeelte daarvan minder dan 45 cm is.

Meten en registreren

 

  • 2.

    Het dagelijks bestuur meet en registreert de waterdiepten als bedoeld in artikel 1, overeenkomstig de Beleidsregel vaarverboden in laagwatersituaties.

Kennisgeving vaarverbod en verbod ligplaats te nemen

 

  • 3.

    Het dagelijks bestuur geeft kennis van een tijdelijk verbod ingevolge in artikel 1 op www.dommel.nl/varen.

  • 4.

    De kennisgeving geschiedt overeenkomstig de Beleidsregel vaarverboden in laagwatersituaties.

Vrijstelling ten behoeve van beheer en onderhoud

 

  • 5.

    Van een verbod als bedoeld in artikel 1 wordt vrijstelling verleend aan personen die namens Waterschap De Dommel in het kader van beheer en/of onderhoud met behulp van een vaartuig werkzaamheden verrichten in of aan oppervlaktewater-lichamen.

Boxtel, 23 januari 2024

Het dagelijks bestuur,

E. de Ridder

watergraaf

H.J. Kielenstijn

secretaris

Naar boven