Verordening rekenkamer Waterschap Amstel, Gooi en Vecht 2023

Het algemeen bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 23 mei 2023

gelet op de artikelen 51ak en 78, eerste lid van de Waterschapswet;

gezien het advies van de Commissie van Advies en Bijstand van 28 juni 2023

besluit vast te stellen de volgende verordening:

 

 

Besluit van het Algemeen bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht tot vaststelling van de Verordening rekenkamer Waterschap Amstel, Gooi en Vecht 2023

 

 

Verordening op de Rekenkamer Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

a. voorzitter: voorzitter van de rekenkamer;

b. lid: lid van de rekenkamer

c. algemeen bestuur: algemeen bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht;

d. dagelijks bestuur: dagelijks bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht;

e. rekenkamer: rekenkamer als bedoeld in artikel 51aa van de Waterschapswet.

 

Artikel 2 Samenstelling

1. Er is een rekenkamer.

2. De rekenkamer bestaat uit een voorzitter en twee leden.

 

Artikel 3 Vergoeding voorzitter en leden

1. De voorzitter en leden ontvangen een vergoeding voor de werkzaamheden die zij voor de rekenkamer verrichten, overeenkomstig de maatstaven opgenomen in bijlage I bij deze verordening.

 

Artikel 4 Verantwoording en communicatie

1. Jaarlijks legt de rekenkamer verantwoording af aan het algemeen bestuur door middel van een beknopte eindrapportage, inclusief een financiële verantwoording.

2. Het algemeen bestuur stelt aan de rekenkamer een eigen webpagina ter beschikking op de website van het waterschap, voor publicatie van haar onderzoeksprogramma, onderzoeksverslagen en rekenkamer gerelateerde informatie.

3. De rapportages van de onderzoeken die de rekenkamer uitvoert worden aan het Algemeen bestuur aangeboden middels een openbare presentatie.

 

Artikel 5 Ambtelijke ondersteuning

De rekenkamer wordt bij haar werkzaamheden ondersteund door een ambtelijk secretaris.

 

Artikel 6 Budget

1. De rekenkamer is bevoegd binnen een aan haar beschikbaar gesteld budget uitgaven te doen ten behoeve van de uitvoering van haar taken.

2. Ten laste van het in eerste lid bedoelde budget worden de kosten gebracht betreffende:

a. de externe deskundigen die eventueel door de rekenkamer zijn ingeschakeld;

b. overige uitgaven die de rekenkamer nodig acht voor de uitoefening van haar taak.

 

Artikel 7 Overgangs- en slotbepalingen

1. Trekt in de Verordening op de rekenkamercommissie AGV, zoals vastgesteld door het algemeen bestuur op 11 januari 2007.

2. Het reglement van orde vastgesteld op 7 juni 2019 blijft van kracht totdat de rekenkamer het reglement wijzigt of een nieuw reglement vaststelt.

3. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2024.

4. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening rekenkamer Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 6 juli 2023

 

 

De Voorzitter

Dr. J.J. Sylvester

Dijkgraaf

De secretaris

Mw G. Nottelman

secretaris-directeur

Toelichting

 

 

Op 4 november 2022 is Wet versterking decentrale rekenkamers vastgesteld. De wet voorziet - onder meer - in een wijziging van de Waterschapswet. De Waterschapswet wordt zo gewijzigd dat de waterschappen vanaf 1 januari 2024 een eigen onafhankelijke rekenkamer moeten instellen. Voorheen bestond hiertoe geen wettelijke plicht. (art. 51aa)

 

Met het oog op de wijziging van de Waterschapswet is een nieuwe verordening opgesteld voor de rekenkamer van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Deze verordening treedt op 1 januari 2024 in werking onder intrekking van de huidige Verordening op de Rekenkamercommissie Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht van 2007.

 

Op grond van artikel 51ak van de Waterschapswet een verordening opstellen voor een vergoeding voor de werkzaamheden van de leden van de rekenkamer en een tegemoetkoming in hun kosten. Voorts mag het algemeen bestuur op grond van artikel 78, eerste lid van de Waterschapswet aanvullende regels stellen in het belang van het waterschap met inachtneming van de wet.

 

De voorliggende verordening voorziet in een vergoedingsregeling voor de werkzaamheden van de voorzitter en leden van de rekenkamer. Voorts bevat de verordening aanvullende bepalingen over verantwoording en communicatie over de werkzaamheden van de rekenkamer, ambtelijke ondersteuning van de rekenkamer en de bevoegdheid van de rekenkamer om uitgaven te doen voor de uitoefening van haar taken.

 

Artikel 51ai van de Waterschapswet verplicht de rekenkamer een reglement van orde vast te stellen voor haar werkzaamheden. De huidige rekenkamer werkt reeds volgens een door haar onder de huidige verordening opgesteld reglement. De voorliggende verordening bevat een bepaling van overgangsrecht die veilig stelt dat bestaande reglement van orde van kracht blijft tot het moment dat de rekenkamer het reglement van orde wijzigt of een nieuw reglement vaststelt.

 

 

Naar boven