Projectplan Waterwet ‘Beekherstel Beurzerbeek Benedenloop’ bij Meddo

Op 13 februari 2024 heeft het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rijn en IJssel besloten een projectplan als bedoeld in artikel 5.4 van de Waterwet vast te stellen en conform projectplan uit te voeren voor het project ‘Beekherstel Beurzerbeek Benedenloop’, bij Meddo.

Waterschap Rijn en IJssel werkt aan een betere inrichting van verschillende beken in Winterswijk. Zo verbetert het waterschap de waterkwaliteit van deze beken en verminderen we de droogte in het gebied. Ook de benedenloop van de Beurzerbeek wordt aangepakt.

De Beurzerbeek is vroeger zo gemaakt dat het water zo snel mogelijk weg kon naar de Groenlose Slinge. Omdat het klimaat verandert, wordt de benedenloop aangepast. Het water zal minder snel wegstromen en zo langer beschikbaar zijn voor zowel de landbouw als de natuur. Door een natuurlijker inrichting van de beek kunnen er meer bijzondere planten en dieren leven in en rond het water. Dat zorgt voor een betere waterkwaliteit.

De opgave om de waterkwaliteit te verbeteren volgt uit de Kaderrichtlijn Water (KRW). Omdat de beek zich bevindt in een Ecologische Verbindingszone (EVZ) versterken we de natuur in en rond de beek.

Het voorliggend plan heeft betrekking op het traject vanaf de Greuneweg tot waar de beek in de Groenlose Slinge stroomt. Het beekprofiel wordt over een lengte van 3 kilometer aangepast. De beek wordt ondieper en, in de zomer, smaller. Daarmee wijzigt de Legger Watersystemen, waarin we belangrijke informatie over onze watergangen vastleggen. In het ontwerp worden 4 stuwen verwijderd en wordt aan beide zijden van de beek beekbegeleidend bos ontwikkeld om meer schaduw op de beek te krijgen. De herinrichting vindt plaats op grond die al in eigendom van het waterschap is.

Het projectplan en de bijlagen zijn op deze pagina en op de website van het waterschap te raadplegen (www.wrij.nl/thema/actueel/bekendmakingen).

Het projectplan heeft 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn vier zienswijzen ingediend. In de reactienota zijn de zienswijzen samengevat en beantwoord. De zienswijzen hebben geleid tot aanpassing van het projectplan: Het nieuwe onderhoudspad, gesitueerd op de noordoever, zal ‘slingerend’ worden aangelegd. Rondom het onderhoudspad wordt beekbegeleidend bos (aan de zijde van de beek) en struweel/mantel-zoomvegetatie (aan de zijde van de landbouwpercelen) aangeplant.

Beroep

Tegen dit projectplan kan gedurende zes weken na de datum van deze publicatie beroep worden ingesteld bij:

Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem

Afdeling Bestuursrecht

Postbus 9030

6800 EM Arnhem

Het instellen van beroep bij de rechtbank tegen het definitief vastgestelde projectplan Waterwet is alleen mogelijk voor direct belanghebbenden. Het behandelen van het beroep brengt kosten met zich mee (griffierecht). Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Op het projectplan Waterwet is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de beroepsgronden niet meer worden aangevuld. Het indienen van een “pro forma” beroepschrift is dus niet mogelijk.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank Gelderland via Externe link: http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voorlopige voorziening

Ondanks eventueel ingesteld beroep treedt het besluit in werking. Om dit te verhinderen moet ook een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (zelfde post- en digitale adres als hierboven). Ook de behandeling van dit verzoek brengt kosten met zich mee (griffierecht).

Wijziging legger

Door het uitvoeren van het projectplan, wijzigt de legger. Conform artikel 5.3 lid 3 van de Keur Waterschap Rijn en IJsel treden de nieuwe zoneringen zoals vastgelegd in het projectplan, in werking bij de vaststelling van het projectplan. Bij de jaarlijkse actualisatie van de legger, worden de wijzigingen in de legger verwerkt.

Meer informatie Voor meer informatie over het projectplan Waterwet kunt u terecht bij Sabine Tankink, projectmanager, en bereikbaar via s.tankink@wrij.nl.

De contactpersoon kan uw vragen en het plan met u doornemen. 

 

Naar boven