Kennisgevingen Voornemen en Participatie Project versterking Dollarddijk

Om onze bewoners en bedrijven te beschermen tegen overstromingen, werkt waterschap Hunze en Aa’s aan sterke dijken. Het waterschap is als dijkbeheerder verantwoordelijk voor het op orde houden en brengen van de zeedijk langs de Eems-Dollard tussen Delfzijl en de Duitse grens. Om Nederland te beschermen tegen hoogwater vanuit zee moeten alle dijken in Nederland in 2050 voldoen aan de landelijke normen, zoals vastgelegd in de Omgevingswet. Uit de hiervoor in 2017-2023 uitgevoerde beoordeling blijkt dat de zeedijk voor het gehele beheergebied van het waterschap Hunze en Aa’s niet voldoet aan de landelijke normen. Daarom moeten voor het gehele traject maatregelen worden genomen. Het dijktraject van 15 km tussen de Punt van Reide en de Duitse grens (de Dollarddijk) wordt als eerste versterkt. Met deze Kennisgevingen informeert waterschap Hunze en Aa’s over het voornemen om de Dollarddijk te versterken en over het participatieproces daarvoor. Bij de planontwikkeling willen wij belanghebbenden betrekken.

Projectprocedure en participatie

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Op grond van deze wet moet waterschap Hunze en Aa's voor dit dijkversterkingsproject een projectbesluit Omgevingswet vaststellen. Hiervoor moet verplicht een zogeheten projectprocedure worden gevolgd. De formele start van de projectprocedure zijn deze Kennisgevingen Voornemen en Participatie.

Het doel van participatie rondom dit project is om belanghebbenden en belangstellenden te raadplegen over het ontwerp en het uiteindelijke projectbesluit Omgevingswet. Het projectbesluit is een goedkeuringsbesluit voor complexe projecten met een publiek belang. Zo willen we met inbreng vanuit de omgeving komen tot een ontwerp van de Dollarddijk. Bij ‘belanghebbenden en belangstellenden’ denken wij aan bewoners en bedrijven in de omgeving van de Dollarddijk, natuurorganisaties, maatschappelijke organisaties en medeoverheden.

Onderdeel van het participatieproces is het informeren van de omgeving over hoe waterschap Hunze en Aa’s de verkenning en de planuitwerking van de versterking van de Dollarddijk gaat aanpakken. In de verkenning worden verschillende oplossingen onderzocht om de dijkversterking uit te voeren. Aan het eind kiest het waterschap de beste oplossing. Dat noemen we het Voorkeursalternatief. In de daaropvolgende planuitwerking wordt dit Voorkeursalternatief tot in detail uitgewerkt. Hoe belanghebbenden kunnen meedenken en op welke momenten dat kan, wordt uitgebreid toegelicht in het participatieplan. Dit participatieplan is te vinden op de website van waterschap Hunze en Aa’s. Via deze website worden belangstellenden gedurende het project op de hoogte gehouden van belangrijke ontwikkelingen. Hier staan ook documenten over het project, presentaties en verslagen van participatiemomenten en uitnodigingen voor participatiemomenten. Het plan is ook digitaal beschikbaar bij deze publicatie. U klikt aan de linkerzijde van dit bericht op “bekijk documenten” en klikt daarna op de link onder het kopje “documenten”

Het waterschap is zowel initiatiefnemer als bevoegd gezag voor deze projectprocedure. Het dagelijks bestuur van waterschap Hunze en Aa’s stelt het Projectbesluit vast in de planuitwerkingsfase. Het Projectbesluit wordt van kracht na goedkeuring door Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen. Pas daarna zal de uitvoering starten.

De opgave

De Dollarddijk moet worden versterkt om aan de landelijke norm te voldoen. Deze versterkingsoperatie is onderdeel van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In figuur 1 is te zien om welk traject het gaat. Dit is het plangebied.

Waterschap Hunze en Aa’s wil de Dollarddijk met klei versterken; klei van dichtbij wordt gezien als een kansrijk alternatief. Dit sluit goed aan bij de ambities van waterschap Hunze en Aa’s om te werken aan een klimaatadaptieve kustzone in het gebied.

In de afgelopen jaren heeft het waterschap het demonstratieproject ‘Brede Groene Dijk’ uitgevoerd, waarin ook is gewerkt met klei van dichtbij. Hierover is informatie beschikbaar op de website van waterschap Hunze en Aa’s. De nieuwsberichten zijn hier na te lezen. Waar mogelijk wil het waterschap de geleerde lessen uit het demonstratieproject toepassen in de versterking van de gehele Dollarddijk.

Figuur 1 Het plangebied van Versterking Dollarddijk

 

Inbreng in wat we gaan doen

Het Voorkeursalternatief en de inrichting van het dijktracé vanaf Punt van Reide tot de Duitse grens wordt nog bepaald. Daarover kunnen belanghebbenden meedenken. Ze kunnen ons helpen met het in beeld brengen van belangrijke waarden en belangen in het gebied. Men kan ook aangeven waar het waterschap tijdens de versterking rekening mee moet houden. Ook bespreekt het waterschap met belanghebbenden de keuzes die worden gemaakt. Onderaan deze Kennisgevingen zijn contactgegevens te vinden.

Ideeën

Belanghebbenden en belangstellenden die ideeën hebben, worden uitgenodigd om mee te denken. Ideeën moeten bijdragen aan het doel, namelijk: het versterken van de Dollarddijk, zodat deze weer aan de norm voldoet. Daarnaast moeten aangedragen ideeën uitvoerbaar zijn om in te passen binnen het beschikbare budget en in het uiteindelijke plan.

Meekoppelkansen

Verder is het mogelijk om meekoppelkansen aan te dragen. Een meekoppelkans is een kans op economisch of ruimtelijk vlak die niet direct bijdraagt aan de waterveiligheid. Maar deze kans kan tegelijk met de dijkversterking uitgevoerd worden. Meekoppelkansen worden door bewoners, organisaties, of bedrijven aangedragen. Het waterschap beoordeelt deze kansen op technische, juridische, maatschappelijke en financiële haalbaarheid. Bovendien moeten ze passen qua planning. De beoordeling gaat via een afwegingskader.

Belanghebbenden en belangstellenden worden op de hoogte gehouden van dit project en worden, indien gewenst, betrokken bij de verdere planvorming. Dit gebeurt via individuele gesprekken of publieke bijeenkomsten en de informatievoorziening via onze website.

Planning

Het dijkversterkingsproject bestaat uit vier fasen: Opstart, Verkenning, Planuitwerking en Realisatie. Het project bevindt zich momenteel in de overgang van Opstart naar Verkenning. In de Opstartfase is het plan van aanpak voor de Verkenning uitgewerkt. In de Verkenning zal er contact zijn met de meest betrokken partijen (zoals bewoners, medeoverheden, belangenorganisaties en eigenaren van aanliggende gronden) en worden de eerste onderzoeken uitgevoerd. Met de publicatie van deze kennisgeving start formeel de Verkenning. De projectplanning ziet er als volgt uit:

  • Opstart: 2024

  • Verkenning: 2025-2026

  • Planuitwerking: 2027-2028

  • Realisatie: 2029-2037

Reageren op deze Kennisgevingen?

Belanghebbenden kunnen met het waterschap contact opnemen als:

  • ze willen reageren op het proces en bijbehorende documenten en als ze willen weten hoe ze hierbij betrokken worden;

  • ze specifieke kennis hebben over bestaande waarden zoals: natuur, milieu, archeologie, cultuurhistorie, of andere informatie over waarden of belangen in het (project)gebied die ze met ons delen willen delen;

  • er initiatieven in de omgeving zijn waar we rekening mee moeten houden of als ze meekoppelkansen zien.

Een reactie kan gestuurd worden naar dollarddijk@hunzeenaas.nl of per post naar Postbus195, 9640 AD Veendam. In beide gevallen onder vermelding van “Reactie Kennisgevingen Voornemen en Participatie Versterking Dollarddijk”. Een reactie met een zienswijze insturen kan tot en met 31 januari 2025.

Wat gebeurt er met reacties?

Ontvangen reacties worden verzameld en beoordeeld door waterschap Hunze en Aa’s (in de rol van bevoegd gezag). Reacties die een bijdrage leveren aan de doelen, uitvoerbaar zijn en passen binnen het budget, worden meegenomen in de verkenning. Alle reacties worden gebundeld en er volgt een bericht vanuit het waterschap wat er met de reactie is gedaan.

 

Naar boven