Het college van dijkgraaf en heemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft besloten tot het toepassen van spoedbestuursdwang.
Op maandag 4 november 2024 heeft het college naar aanleiding van een melding verontreiniging in de watergang ter hoogte van de Westvlietweg 65-68 te Den Haag geconstateerd. Er was sprake van een onbekende stof of stoffen. Het college heeft via het toepassen van spoedbestuursdwang opdracht gegeven om de verontreiniging op te ruimen.
Overtreding
De verontreiniging is een overtreding van het lozingsverbod, zoals dat is opgenomen in artikel 7.2, lid 1 van de Waterschapsverordening Delfland. In dit artikel is een verbod opgenomen om zonder omgevingsvergunning een lozingsactiviteit op een oppervlaktewaterlichaam te verrichten. De overtreder(s) is (zijn) tot op heden nog niet bekend.
Waterkwaliteit
Het college heeft tot doel een goede kwaliteit van het oppervlaktewater te bevorderen en is belast met het nemen van maatregelen. Gelet op de aard en de omvang van de verontreiniging en de gevolgen voor de waterkwaliteit was het noodzakelijk dat onmiddellijk maatregelen zouden worden getroffen om daarmee grotere schade te voorkomen.
Maatregelen
In verband met het spoedeisende karakter hebben wij daarom op maandag 4 november 2024, op grond van artikel 61 van de Waterschapswet en artikel 5:31 tweede lid Algemene wet bestuursrecht, (spoed)bestuursdwang toegepast bestaande uit het verwijderen van de stoffen door middel van een tankwagen.
Bekendmaking
Omdat in dit geval spoedig handelen vereist was en de overtreder(s) onbekend is (zijn), konden wij de beslissing tot het toepassen van bestuursdwang niet vooraf op schrift stellen en aan de overtreder(s) bekendmaken. Met toepassing van artikel 5:31, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) maken wij de op maandag 2 december 2024 op schrift gestelde beschikking door middel van deze publicatie achteraf bekend.
Kostenverhaal
Gewezen wordt op artikel 5:25 van de Awb, dat bepaalt dat de overtreder de kosten verbonden aan de toepassing van bestuursdwang is verschuldigd, tenzij de kosten redelijkerwijze niet voor zijn rekening behoren te komen. Zodra ons onderzoek uitwijst wie verantwoordelijkheid draagt voor de overtreding zullen wij deze kosten gaan verhalen.
Inzien stukken
Tot zes weken na de datum van publicatie kunnen de stukken tijdens kantooruren worden ingezien op het kantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland, Phoenixstraat 32 te Delft. Op verzoek kan het besluit worden toegezonden.
Bezwaar
Wij wijzen u op de mogelijkheid om op grond van artikel 7:1 van de Awb bezwaar te maken tegen ons besluit door het indienen van een bezwaarschrift. Dat kan gedurende een periode van zes weken vanaf de eerste dag volgend op de verzenddatum van deze publicatie. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland, t.a.v. de bezwaarschriftencommissie Awb Delfland, Postbus 3061, 2601 DB Delft.
Het bezwaarschrift dient voorzien te zijn van naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt ingesteld en de gronden van het bezwaar.
Voorlopige voorziening
Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. In spoedeisende gevallen kunnen belanghebbenden de voorzieningenrechter verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Den Haag, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH, Den Haag. De indiener van het verzoekschrift overlegt daarbij een afschrift van het bezwaarschrift.
Het verzoekschrift kan ook digitaal worden ingediend bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor is wel een elektronische handtekening (DigiD) vereist. Op de website staan de precieze voorwaarden vermeld.
Voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
Vragen?
Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met het klantcontactcentrum 015 260 8108.