Kennisgeving voornemen en participatie EVZ Weergraaf, Budel
Waterschap De Dommel heeft het voornemen om een project uit te voeren bij de waterloop de Weergraaf, aan de oostzijde van de kern van Budel. Specifiek op het traject tussen ongeveer de Boschdijk in het zuiden en Van Hornelaan in het noorden. Dat betekent dat wij verkennen hoe we invulling gaan geven aan dit project en de voorbereiding daarvan. Met deze kennisgeving informeren we u daarover. Ook geven we aan hoe we u betrekken en hoe u inbreng kunt geven.
EVZ-traject Weergraaf (rode lijn)
Dit project houdt in de herinrichting van de waterloop en de direct aanliggende gronden op voorgenoemde traject, rekening houdend met:
* Opgave ten aanzien van de Kaderrichtlijn Water (KRW), hierbij kunt u denken aan het verhogen van de stroomsnelheid, het verbeteren van de waterkwaliteit, optimaliseren hydrologie etc.
* Realisatie van een Ecologische Verbindingszone (EVZ), waarbij een strook langs de watergang wordt ingericht zodat bepaalde doelsoorten zich hier optimaal kunnen verplaatsen en/of leven.
* Ideeën vanuit inwoners en bedrijven die passen binnen het projectgebied.
Het doel is om een integraal plan te realiseren waarbij ruimte is voor bovengenoemde opgaven, factoren en belangen, wensen en ideeën. Hieronder lichten we dit kort toe.
Het traject betreft EVZ nummer 390a en GIS code PL000675, met een totale lengte van ruim 3,1 kilometer, in de gemeente Cranendonck.
Om deze opgave vorm te geven dient de EVZ-strook ingericht te worden ten behoeve van de doelsoorten (Hazelworm, Bont Dikkopje, Waterspitsmuis en Gevlekte glanslibel.).
Voor wat betreft de Kaderrichtlijn Water is de opgave ‘meandering R3’. Dit betekent dat de beek ingericht wordt als natte plas-dras zone. Mogelijk met kleine meanderingen.
Het waterschap voert de verkenning als volgt uit:
* Samen met de directe omgeving kijken we naar de opgaven, oplossingen, ideeën en wensen;
* Aan de hand van inventariserende gesprekken met grondeigenaren direct langs de waterloop onderzoeken we samen, aan de hand van een schetsontwerp, naar de mogelijkheden;
* Ook gaan we in gesprek met andere bewoners en partijen. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor melden bij het waterschap;
* Op basis van alle uitkomsten en afwegingen van belangen worden keuzes gemaakt in het ontwerp en wordt een projectbesluit opgesteld;
De verkenning loopt van 2024 tot half 2025. Daarna wordt een ontwerpprojectbesluit opgesteld en ter inzage gelegd. Met inachtneming van de daartegen indiende reacties stelt het bestuur van het waterschap een definitief projectbesluit vast. Het projectbesluit wordt genomen zonder een daaraan voorafgaande voorkeursbeslissing. De voorbereiding van dit projectbesluit loopt volgens de richtlijnen voor participatie van de Omgevingswet.
Hoe betrekken wij u bij dit project?
Een ieder (burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen) kan mogelijke voorstellen voor de hiervoor omschreven opgaven aandragen. Dit kunt u doen vanaf heden tot 31 maart 2025. Hiervoor kunt u het projectteam benaderen door een e-mail te sturen naar projectmanager Wim Cardinaal op wcardinaal@dommel.nl. Ook wordt een projectsite ingericht waar u met vragen en opmerkingen terecht kan. Onder het kopje “informatie en contact” kunt u de link naar onze projectsite vinden. Het waterschap neemt uw oplossingen redelijkerwijs in beschouwing, rekening houdend met de doelen, bestemmingsplannen, de verschillende belangen en het beschikbaar budget.
Daarnaast vinden wij het belangrijk dat wij u zo veel mogelijk betrekken bij de voorbereiding van het projectbesluit en dat doen wij door u op verschillende manieren te informeren. Zo organiseren wij een informatieavond voor belangstellenden uit de omgeving en wordt met de direct belanghebbenden gesprekken gevoerd. Op de projectwebsite kunt u meer lezen over (de stand van zaken van) het project Zodra er meer bekend is over de informatieavond publiceren wij dit ook op onze website.
Wij betrekken in ieder geval bij de voorbereiding van het projectbesluit:
1.
Lokale partners;
2.
Provincie Noord-Brabant;
3.
BrabantWater;
4.
Diverse verenigingen/stichtingen binnen de genoemde gemeente;
Het project is in samenwerking met lokale partners zoals Brabant Water en de provincie Noord-Brabant. De realisatie wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de provincie Noord-Brabant.
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.