Kennisgeving voornemen en participatie

Het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) maakt bekend dat delen van de IJsseldijk tussen Zwolle en IJsselmuiden moeten worden versterkt om polder Mastenbroek te beschermen tegen hoogwater. De dijk voldoet niet meer aan de wettelijke eisen voor hoogwaterveiligheid. Daarom start het waterschap het project Mastenbroek-IJssel. In dit project verkennen we wat de beste oplossing is om de dijk te versterken. Dit project is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermings­programma (HWBP). Het waterschap geeft hiermee kennis van zijn voornemen om het project te starten. Het algemeen bestuur van het waterschap neemt aan het einde van de verkenning een besluit over het voorkeursalternatief ter voorbereiding op de vaststelling van het projectbesluit door het dagelijks bestuur van het waterschap.

Wat is er met de dijk aan de hand?

Uit onderzoek blijkt dat 10,8 km van de 14,6 km tussen de Spooldersluis in Zwolle en IJsselmuiden niet voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Het gaat onder andere om hoogte, stabiliteit van de dijk en piping. Het deel van de IJsseldijk tussen de Spooldersluis tot en met de dijk rond Westenholte en het hoge deel van de dijk in het dorp Wilsum zijn sterk en hoog genoeg en hoeven niet versterkt te worden.

Project in drie fasen

Het project Mastenbroek-IJssel doorloopt drie fasen:

  • verkenning (periode 2024-2025)

  • planuitwerking (periode 2026-2028)

  • realisatie (vanaf 2029)

Wat is de aanpak van dit project?

Deze kennisgeving kondigt het begin van het project aan: de verkenning. In de verkenningsfase onderzoekt het waterschap wat er moet gebeuren om de IJsseldijk tussen Westenholte (Zwolle) en IJsselmuiden veilig te maken en wat de beste oplossing is. Dat doen we samen belanghebbenden en geïnteresseerden zoals bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r) en overheden zoals de gemeente Kampen, gemeente Zwolle, provincie Overijssel en Rijkswaterstaat. De wijze waarop en waarover eenieder wordt betrokken staat in het startdocument beschreven. Daarmee geven we blijk van de wijze waarop de participatie voor dit project wordt aangepakt.

Aan het einde van de verkenning bespreken we een concept-voorkeursalternatief met belanghebbenden en geïnteresseerden. De verkenning wordt afgerond met een besluit van het algemeen bestuur over een voorkeursalternatief waarmee de waterveiligheid wordt gewaarborgd. Na de verkenning worden de maatregelen uit het voorkeursalternatief verder uitgewerkt in een projectbesluit en volgt de realisatie. Voor dit project doorlopen we de uitgebreide m.e.r.-procedure en zorgen indien nodig voor een passende beoordeling.

Hoe word ik betrokken en geïnformeerd?

Via digitale nieuwsbrieven, social media en wdodelta.nl/mastenbroek-ijssel houden we iedereen op de hoogte van het project, de voortgang, bijeenkomsten en formele reactiemomenten. Via de website kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Wilt u meer weten over waarom deze dijkversterking nodig is en hoe u daarbij betrokken kunt worden? Kom dan naar de startbijeenkomst voor bewoners op 22 januari 2024 in het Multifunctioneel Centrum ‘de Toekomst’ in Wilsum. U kunt tussen 16:00 – 18:00 uur of tussen 19:00 – 21:00 uur binnenlopen.

Zienswijze over startdocument

Met deze kennisgeving maken wij het voornemen om te starten met de verkenning van deze dijkversterking openbaar. Over dit voornemen, de manier waarop we het aanpakken en de wijze waarop u daarbij wordt betrokken, kunt u een zienswijze indienen en richten aan Waterschap Drents Overijsselse Delta. Het startdocument is digitaal te bekijken via het digitale publicatieblad op www.officielebekendmakingen.nl. Het startdocument hangt aan deze publicatie (zie linker kolom) en ligt tijdens de zienswijzetermijn fysiek ter inzage op het waterschapskantoor, Dokter van Deenweg 186 te Zwolle.

Op welke wijze en wanneer kan ik een mogelijke oplossing aandragen?

Iedereen kan mogelijke oplossingen voor de dijkversterkingsopgave aandragen. Het waterschap heeft daarbij uitgangspunten geformuleerd waar deze oplossingen aan moeten voldoen. Die uitgangspunten zijn opgenomen in het startdocument. Iedereen die een mogelijke oplossing heeft voorgedragen kan daarbij verzoeken dat het bevoegd gezag daarover advies vraagt aan een onafhankelijke deskundige. Het waterschap kan ook ambtshalve een onafhankelijke deskundige verzoeken te adviseren. Mogelijke oplossingen kunnen worden voorgedragen als zienswijze op het Startdocument of in de periode voor 2 april 2024 bij het projectteam. Zo kan uw inbreng op tijd worden beoordeeld en bijdragen aan de plannen voor deze dijkversterking.

Op welke wijze en wanneer kan ik een zienswijze indienen?

Van maandag 8 januari tot en met maandag 19 februari 2024 kunt u reageren op het startdocument. Dit kan op twee manieren:

  • Een schriftelijke zienswijze aan het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta via Postbus 60, 8000 AB, Zwolle, of digitaal ingediend via het daarvoor beschikbare formulier via de link Zienswijze indienen | Waterschap Drents Overijsselse Delta (wdodelta.nl).

  • Voor het mondeling naar voren brengen van een zienswijze binnen genoemde termijnen kunt u uiterlijk maandag 12 februari 2024 een afspraak maken met Hendrika Jager, tel. 088-2331200. Voor andere informatie of vragen over het startdocument kun u ook contact opnemen met Hendrika Jager.

Het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta stelt een reactienota zienswijzen op met daarin een reactie op alle binnengekomen zienswijzen en de manier waarop deze worden meegenomen in het project. U wordt persoonlijk geïnformeerd over onze reactie op uw zienswijze, wat we met uw inbreng hebben gedaan of nog gaan doen.

Naar boven