Waterschapsblad van Waterschap De Dommel
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap De Dommel | Waterschapsblad 2024, 21051 | overige overheidsinformatie |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap De Dommel | Waterschapsblad 2024, 21051 | overige overheidsinformatie |
Kennisgeving voornemen en participatie Projectbesluit herstel- en versterkingsopgave waterkering Klotputten
Waterschap De Dommel is van plan om de waterkeringen bij De Klotputten in Eindhoven te herstellen en versterken. Het gaat om het gebied tussen de buurten Ooievaarsnest en Hanetvoet in het noorden, de High Tech Campus Eindhoven (HTCE) in het oosten en de snelwegen A2/A67/N2 en de buitenring van Eindhoven in het zuiden/zuidwesten. In deze kennisgeving leest u wat het project ‘Herstel- en versterkingsopgave waterkering Klotputten’ inhoud. We leggen uit waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren. U kunt vanaf 7 oktober tot en met 15 november reageren op het ‘Voornemen en het voorstel voor participatie’.
Het gebied De Klotputten is de entree van De Dommel in Eindhoven, aan de zuidkant van Eindhoven tegen de bebouwde kern gelegen. Onderdeel van De Klotputten is de zandvang. Dit is een grote waterplas waar zand en slib bezinkt voordat De Dommel zich voor de bebouwde kern van Eindhoven splitst. Vanaf de splitsing stroomt een deel van het water via het afwateringskanaal door de bebouwde kern van Eindhoven en een deel van het water via De Dommel door het buitengebied. De hoogte van de waterkeringen langs de zandvang, De Dommel en het afwateringskanaal voldoen niet meer aan het beoogde veiligheidsniveau. Daarnaast is de oever op delen verzakt als gevolg van erosie. Daarom is het herstel van de keringen nodig en worden de keringen tegelijkertijd versterkt door ze hoger te maken. Hogere keringen zijn nodig omdat periodes met hoogwater naar verwachting vaker voor zullen komen in de toekomst. Tijdens een hoogwaterperiode zullen bovendien de waterstanden hoger zijn dan nu het geval is.
Het doel van de herstel- en versterkingsopgave is een verhoogde waterveiligheid in de regio en daarmee een toekomstbestendige leefomgeving. Wanneer het herstel en de versterking niet worden opgepakt, levert de omgeving en het waterschap in op waterveiligheid. Waterschappen hebben de taak om ervoor te zorgen dat waterkeringen voldoen aan de veiligheidsnormen en het watersysteem voldoende capaciteit heeft om water te kunnen bergen tijdens een hoogwatersituatie. Dit is door Provincie Noord-Brabant vastgelegd met regels voor het waterkeringbeheer. Het waterkeringbeheer wordt uitgevoerd door de Brabantse waterschappen. In het Waterbeheerprogramma 5 (WBP5) van Waterschap De Dommel wordt hier invulling aan gegeven door te beschrijven hoe het waterschap om wil gaan met zijn waterkeringen. Het WBP5 stelt onder andere dat het waterschap in 2027 overal voldoet aan de geldende normen voor wateroverlast en dat de regionale keringen op orde zijn. Daaronder vallen ook de keringen bij de Klotputten.
De uitvoering van de herstel- en versterkingsopgave van de regionale keringen Klotputten is voorzien in 2025. De opgave omvat de volgende onderdelen:
De nieuwe taluds van de keringen bij de Klotputten worden zodanig aangebracht dat de waterveiligheid op orde is, maar bestaande bomen worden gespaard. Bestaande wandelpaden op de noordelijke kering Binckhorst-Hanevoet en langs het afwateringskanaal worden eveneens teruggebracht. Dat geldt ook voor het bestaande straatmeubilair.
Het waterschap gaat het project voorbereiden en uitvoeren. Wij starten daarbij met het ontwerpproces. Hierbij kunt u het volgende verwachten:
Samen met de directe omgeving kijken we naar de opgaven, oplossingen, initiatieven, ideeën en wensen om tot een gedragen ontwerp te komen;
Naast gesprekken met grondeigenaren zijn ook gesprekken gaande met inwoners waarvan de woning of tuin grenst aan de keringen. We gaan in de periode van halverwege 2024 tot en met derde kwartaal 2024 ook het gesprek aan met inwoners van de buurten Hanevoet en Ooievaarsnest. Op 8 oktober 2024 organiseren we een inloopbijeenkomst. De bijeenkomst is voornamelijk gericht op het toelichten van de versterkingsopgave langs het afwateringskanaal en de geplande werkzaamheden. Mogelijke oplossingen, ideeën en wensen inbrengen kan ook door contact opnemen met projectmedewerker Sander Kroeze. Zie daarvoor onderstaande contactgegevens.
Met belanghebbende organisaties zijn gesprekken gaande. Het gaat om organisaties met een direct belang, zoals de gemeente Eindhoven en Brabant Water. Organisaties met een indirect belang zijn ook gesproken, zoals organisaties die het recreatieve gebruik van het gebied vertegenwoordigen. De betreffende organisaties worden regelmatig op de hoogte gehouden van de vorderingen van het project.
Het is goed om benadrukken dat herstel- en versterkingsopgave een beperkte betekenis heeft voor de omgeving. Het overgrote deel van de werkzaamheden zijn onderhoudswerkzaamheden om de bestaande kering op hoogte te brengen. We bekijken op welke manier we het herstel en de versterking van de keringen bij de Klotputten kunnen uitvoeren.
In het vierde kwartaal van 2024 ronden wij het ontwerp van de keringen af. Dit wordt vastgelegd in het ontwerp projectbesluit waarover de Provincie Noord-Brabant een besluit neemt. We gaan in gesprek met de omgeving en delen de resultaten. Betrokkenen informeren we ruim op tijd over de bijeenkomsten. Dat doen we persoonlijk door het sturen van een brief of per mail als er een mailadres bekend is.
De planvorming loopt vanaf begin 2024 tot en met eind 2024. De uitvoering van het project is voorzien in de tweede helft van 2025.
We vinden het belangrijk dat alle betrokkenen de mogelijkheid hebben om kennis te nemen van het project en hierover mee te denken. Iedereen (burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuurders van overheden) kan aandachtspunten of mogelijke oplossingen voor de hierboven beschreven opgave aandragen. Waterschap De Dommel denkt na over uw oplossingen, rekening houdend met de hiervoor beschreven uitgangspunten, de opgaven, de verschillende belangen en het beschikbaar budget. Hieronder leest u hoe u uw voorstel, ideeën en oplossingen op het voornemen met ons kunt delen.
Hoe kunt u op dit voornemen en participatieplan reageren?
U kunt vanaf 7 oktober tot en met 15 november 2024 reageren op het voornemen en het voorstel voor participatie. U kunt uw reactie geven door het sturen van een e-mail naar SKroeze@dommel.nl.
Het waterschap neemt uw reactie mee in het besluitvormingsproces. Uw reactie op het voorstel voor participatie gebruikt het projectteam om het participatieproces verder uit te werken.
Wilt u meer weten over het project en/of de procedure? Neem dan contact op met projectmedewerker Sander Kroeze via SKroeze@dommel.nl.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2024-21051.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.