Waterschapsblad van Waterschap Brabantse Delta
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Brabantse Delta | Waterschapsblad 2024, 20112 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Brabantse Delta | Waterschapsblad 2024, 20112 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument |
Het dagelijks bestuur van Waterschap Brabantse Delta heeft het voornemen een projectbesluit voor het project "Herinrichting Markdal" voor te bereiden.
Waterschap Brabantse Delta gaat door met de herinrichting van het Markdal tussen de Belgische grens en Breda. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren.
Het voorgenomen projectbesluit "Herinrichting Markdal" betreft:
Waterschap Brabantse Delta gaat door met de herinrichting van het Markdal tussen de Belgische grens en Breda. Langs het bovenstroomse deel van de Mark, de Bovenmark tussen de grens met België en Breda, liggen opgaven vanuit natuur en water. Bovendien is door de klimaatverandering hier een robuuster watersysteem nodig. Samen met verschillende partners, werkt het waterschap Brabantse Delta aan een project om het beekdal van de Bovenmark opnieuw in te richten en klaar te maken voor de toekomst.
Langs het bovenstroomse deel van de Mark, de Bovenmark tussen de grens met België en Breda, liggen opgaven vanuit natuur en water. Bovendien is door de klimaatverandering hier een robuuster watersysteem nodig. Samen met verschillende partners, werkt het waterschap Brabantse Delta aan een project om het beekdal van de Bovenmark opnieuw in te richten en klaar te maken voor de toekomst.
De voorbereidingen van het project lopen al vele jaren. Al in 2020 is een voorlopig ontwerp opgesteld en zijn zowel in de gemeente Breda als in Alphen-Chaam bestemmingsplannen vastgesteld. Een deel van het project is ook al in uitvoering (Markdal-Zuid). De voorbereiding van het volgende deel wordt nu opgestart.
Doel van deze aankondiging is om u te informeren over het voornemen van het waterschap om nu ook de realisatie van het overige deel van de herinrichting verder voor te bereiden en u te informeren over de mogelijke participatie tijdens de volgende projectfasen.
Wat is het doel van het project
Het doel van het project is om een bijdrage te leveren aan het verhogen van de biodiversiteit en het verbeteren van de waterkwaliteit en daarmee invulling te geven aan natuur- en wateropgaven van respectievelijk provincie Noord-Brabant en waterschap Brabantse Delta. Deze opgaven komen voort uit de aanwijzing van het natuurnetwerk Brabant (NNB), vastgelegd in het Natuurbeheerplan 2023, het Waterbeheerprogramma 2022-2027 en de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW):
De natuuropgave binnen het plangebied: het realiseren van de NNB-opgave conform het natuurbeheersplan van provincie Noord-Brabant 2023.
De wateropgave binnen het plangebied: het realiseren van beekherstel en de natte natuurparels conform het regionaal water en bodemprogramma van provincie Noord-Brabant.
De inpassingsopgave: het op een goede wijze inpassen van de natuur- en watermaatregelen, met respect voor bestaande functies en waarden als recreatieve routestructuren, landschap en landbouw.
Omgevingswet
Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. De verdere voorbereiding van de herinrichting van het Markdal zal plaatsvinden onder deze wet.
Verdere uitwerking in fasen:
Het project wordt gefaseerd uitgevoerd. Het waterschap wil zoveel mogelijk voortborduren op het voorkeursalternatief dat als onderligger heeft gediend voor de vastgestelde bestemmingsplannen van gemeenten Alphen-Chaam en Breda en het bestaande voorlopig ontwerp (VO) zoals dat in 2021 is opgesteld. Dit VO is tot stand gekomen met een uitgebreid participatietraject onder begeleiding van de Vereniging Markdal. De kaart van het VO is in te zien op het speciale informatieportaal voor het project Markdal: https://herinrichting-markdal-rhk.hub.arcgis.com/
De eerstvolgende projectfase bestaat uit het verifiëren en actualiseren van het bestaande VO tot een VO+. In de tweede fase werkt het waterschap het VO+ uit tot een definitief ontwerp (DO). In de derde fase legt het waterschap het DO voor formele inspraak ter inzage en volgt hierop de definitieve besluitvorming. Daarna volgt de aanbesteding van het werk. De vierde en laatste projectfase is de realisatiefase.
Planning
Om te kunnen voldoen aan afspraken vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water wil het waterschap zich inspannen om zoveel mogelijk van de opgaven te bereiken voor het einde van 2027. De planning is dan als volgt:
Fase 1: oplevering VO+ in het tweede kwartaal van 2025
Fase 2: oplevering DO in het eerste kwartaal van 2026
Fase 3: definitief projectbesluit in het kader van de Omgevingswet eind 2026
Fase 4: oplevering werk eind 2027
Participatie
De mogelijke maatregelen raken ook andere belangen in het gebied. Plaatselijk wordt het natter, gebruiksmogelijkheden van gronden worden aangepast en er worden recreatieve route-structuren aangepast. Het waterschap wil bij de herinrichting zorgvuldige afwegingen maken en hecht groot belang aan uw inbreng. Mede afhankelijk van grondbeschikbaarheid of nieuwe inzichten kan het plan op onderdelen nog worden aangepast. Daar willen we in de tweede helft van 2024 met u over in gesprek. In de tweede projectfase wordt het plan uitgewerkt tot een definitief plan. De projectorganisatie informeert belanghebbenden hierover. Daarna is in de derde projectfase (nu voorzien in 2026) het aanleveren van formele zienswijzen mogelijk en uiteindelijk ook beroep op het formele projectbesluit (en/of andere gecoördineerde besluiten of vergunningen). In het kader van de participatie werken we in ieder geval samen met:
De provincie Noord-Brabant
De gemeenten Alphen-Chaam en Breda
De Vereniging Markdal
De terrein-beherende instanties (Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten)
Communicatie
Gedurende het planproces organiseert het waterschap een aantal informatiebijeenkomsten voor belangstellenden. Met de reeds bestaande nieuwsbrief, website en eventueel andere communicatiekanalen brengt het waterschap belangstellenden op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het planproces. Kijk op onze website (Werkzaamheden in jouw buurt | Waterschap Brabantse Delta) voor actuele informatie en abonnement op onze nieuwsbrief.
Hoe kunt u reageren of ideeën aandragen
Wilt u reageren op deze kennisgeving, mogelijke oplossingen aandragen voor de opgave of reageren op het participatieplan, dan kunt u dat vanaf heden doen tot en met december 2024 op twee manieren. U ontvangt een ontvangstbevestiging op uw reactie.
Digitaal: door een mail naar markdal@brabantsedelta.nl
Mondeling: op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur, tel.: 076 564 10 00, dan kunt u vragen naar de omgevingsmanagers Romelia Kokx of Leon van Rijthoven
Het waterschap neemt uw reactie redelijkerwijs in beschouwing, rekening houdend met de opgaven, de vastgestelde bestemmingplannen, de verschillende belangen en de kosten.
Dit is uitsluitend een kennisgeving van het voornemen om een wijziging in de regeling voor te bereiden. In dit stadium van de procedure liggen geen stukken ter inzage en is er geen gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen of advies. In een later stadium zal het ontwerp van de wijziging van de regeling ter inzage worden gelegd.
Op dat moment wordt de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen geboden. Zodra die procedure start zal een nieuwe publicatie plaatsvinden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2024-20112.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.