Publicatie voornemen tot grondverkoop middels ruiling

Bekendmakig van het voornemen tot grondverkoop middels ruiling in het kader van project Corio Glana

In het kader van het landschappelijk project Corio Glana Highlight 20 fase 1 hebben de gemeente Sittard-Geleen en Waterschap Limburg samengewerkt aan de herinrichting van delen van de Geleenbeek en haar directe omgeving. Het betreft delen van het beekdal in Munstergeleen en Sittard - nabij de Middenweg en de Steengrub - waarin de beek is heringericht, natuurgebieden en recreatieve voorzieningen zijn aangelegd. De werkzaamheden in het beekdal zijn inmiddels uitgevoerd en de aangelegde en gewijzigde elementen moeten nu ook qua eigendom bij de juiste partij in eigendom komen. Daarom dienen in dat kader over en weer gronden te worden overgedragen om dit op de juiste wijze kadastraal vast te leggen. Daarnaast worden er in deze ruiling ook nog een tweetal percelen in kader van een eerder project Corio Glana Highlight 18 meegenomen. Deze percelen zijn gelegen in Munstergeleen – kadastraal bekend als zijnde Munstergeleen, sectie D, nummers 1345 en 1346 - en zijn tijdens het voorgenoemde project ingericht als gemeentelijke buffer met leegloop.

Waterschap Limburg (hierna verder te noemen: WL) is voornemens om percelen grond te verkopen (middels ruiling) en in eigendom over te dragen.

Ligging en ruimtebeslag

De te verkopen percelen (middels ruiling) zijn gelegen in het beekdal van de Geleenbeek te Munstergeleen en Sittard. Het betreft onderstaande gehele percelen met kadastrale aanduiding:

Gemeente

Sectie

Nummer

Grootte in m²

Munstergeleen

C

2712

205

Sittard

G

2214

2665

Sittard

G

2215

1725

Sittard

G

3206

149

Munstergeleen

C

2714

635

Sittard

G

3208

116

Sittard

G

3278

110

Munstergeleen

C

2716

22

Sittard

G

3288

1640

Sittard

G

2216

1865

Sittard

G

3284

3425

Sittard

G

3274

1730

Sittard

G

3279

2385

Sittard

G

3297

972

Munstergeleen

D

1345

142

Munstergeleen

D

1346

1110

Eén koopgegadigde

Binnen het samenwerkingsverband Corio Glana wordt al geruime tijd gewerkt aan de herinrichting van het dal van de Geleenbeek. De gemeente Sittard-Geleen en Waterschap Limburg zijn actieve projectpartners in dit gebied en de plannen voor de heringerichte delen zijn in samenspraak en wederzijds goedkeuren tot stand gekomen. De aanlegkosten van de op de percelen aanwezige elementen zijn ook door de betreffende partijen betaald. Door middel van deze grondtransactie krijgen de projectpartners die onderdelen in eigendom waar zij qua onderhoud ook verantwoordelijk voor zijn.

Voor het waterschap betekent dat bovengenoemde percelen worden overgedragen aan de gemeente Sittard-Geleen. Tegen deze achtergrond is dan ook voldoende aangetoond dat de gemeente Sittard-Geleen op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria de enige serieuze gegadigden is voor verwerving van de bovenstaande percelen. Het waterschap is immers de enige die het eigendom kan overdragen van de percelen die de gemeente Sittard-Geleen op haar beurt weer nodig heeft om de gestelde doelstelling in het gebied te realiseren.

Reageren meerdere koopgegadigden

Bent u van mening dat u ook in de gelegenheid moet worden gesteld de bestemming te realiseren en daarom als koopgegadigde dient te worden aangemerkt voor de te verkopen gronden dan dient u dat uiterlijk 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie gemotiveerd en schriftelijk aan te geven bij het Waterschap Limburg, o.v.v. ‘grondverkoop middels ruiling in het kader van project Corio Glana Highlight 20 fase 1’.

U kunt dat kenbaar maken door het sturen van een e-mailbericht aan: vastgoedpublicaties@waterschaplimburg.nl 

Zet in uw brief/e-mail in ieder geval en ten minste:

  • 1.

    de datum van publicatie en welke voornemen tot verkoop van gronden het betreft;

  • 2.

    uw naam, adres en woonplaats;

  • 3.

    waarom u van mening bent dat u ook als koopgegadigde moet worden aangemerkt;

  • 4.

    uw handtekening;

  • 5.

    als u voor iemand anders een motivatie indient, bijvoorbeeld namens een bedrijf, stuur dan een machtiging mee.

Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente Sittard-Geleen en het waterschap zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen. WL publiceert dit voornemen in het Waterschapsblad en op https://www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen/. Met deze publicatie geeft WL uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Roermond 5 september 2024

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg,

Namens deze:

Erik Keulers secretaris-directeur

Saskia Borgers, dijkgraaf

Naar boven