Het college van dijkgraaf en heemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft besloten tot het toepassen van spoedbestuursdwang.
Op dinsdag 13 augustus 2024 heeft het hoogheemraadschap naar aanleiding van een melding van een gezonken bootje in de watergang de Gantel te Poeldijk spoedbestuursdwang toegepast. Het bootje belemmerde de doorvaart en moest vanwege de veiligheid worden geborgd. Het bootje is gezonken door toedoen van een schipper die met zijn sloep gedurende een zeer lang traject met een veel te hoge snelheid voer met flinke golfslag tot gevolg. Deze persoon is op het moment van publicatie van dit besluit nog onbekend. Het hoogheemraadschap heeft via het toepassen van spoedbestuursdwang opdracht gegeven om het gezonken bootje te bergen.
Overtreding
Een schipper dient zich te houden aan de regels uit (onder meer) het Binnenvaartpolitiereglement. Artikel 1.04 van dit reglement verplicht de schipper om zodanig te varen, dat er geen personen in gevaar worden gebracht, geen schade aan andere vaartuigen of oevers dan wel werken wordt aangebracht en tenslotte dat de veiligheid en vlotte doorvaart niet in gevaar wordt gebracht. Zoals te zien is op camerabeelden heeft de schipper van de sloep onverantwoord hard gevaren. Door de golfslag die hij heeft veroorzaakt is een bootje gezonken, waarna een stremming is ontstaan. Daarmee heeft de schipper artikel 1.04 van het Binnenvaartpolitiereglement overtreden. De identiteit van de schipper in kwestie is nog niet vastgesteld. Het onderzoek is nog gaande op het moment van deze publicatie.
Maatregelen
In verband met het spoedeisende karakter hebben wij daarom op dinsdag 13 augustus 2024, op grond van artikel 61 van de Waterschapswet, spoedbestuursdwang toegepast bestaande uit het bergen van het in de Gantel gezonken bootje. Daarbij is onder andere een kraan ingezet.
Bekendmaking
Omdat in dit geval spoedig handelen vereist was en de overtreder onbekend is, konden wij de beslissing tot het toepassen van bestuursdwang niet vooraf op schrift stellen en aan de overtreder bekendmaken. Met toepassing van artikel 5:31, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) maken wij de op dinsdag 13 augustus 2024 toegepaste spoedbestuursdwang door middel van deze publicatie achteraf bekend.
Kostenverhaal
Gewezen wordt op artikel 5:25 van de Awb, dat bepaalt dat de overtreder de kosten verbonden aan de toepassing van bestuursdwang is verschuldigd tenzij de kosten redelijkerwijze niet voor zijn rekening behoren te komen. Zodra ons onderzoek uitwijst wie verantwoordelijkheid draagt voor de overtreding en daarmee voor het doen zinken van het gezonken bootje, zullen wij deze kosten gaan verhalen.
Inzien stukken
Tot zes weken na de datum van publicatie kunnen de stukken tijdens kantooruren worden ingezien op het kantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland, Phoenixstraat 32 te Delft. Op verzoek kan het besluit worden toegezonden.
Bezwaar
Wij wijzen u op de mogelijkheid om op grond van artikel 7:1 van de Awb bezwaar te maken tegen ons besluit door het indienen van een bezwaarschrift. Dat kan gedurende een periode van zes weken vanaf de eerste dag volgend op de verzenddatum van deze publicatie. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland, t.a.v. de bezwaarschriftencommissie Awb Delfland, Postbus 3061, 2601 DB Delft.
Het bezwaarschrift dient voorzien te zijn van naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt ingesteld en de gronden van het bezwaar.
Voorlopige voorziening
Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. In spoedeisende gevallen kunnen belanghebbenden de voorzieningenrechter verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Den Haag, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH, Den Haag. De indiener van het verzoekschrift overlegt daarbij een afschrift van het bezwaarschrift.
Het verzoekschrift kan ook digitaal worden ingediend bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor is wel een elektronische handtekening (DigiD) vereist. Op de website staan de precieze voorwaarden vermeld.
Voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
Vragen?
Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met het klantcontactcentrum 015 260 8108.