PUBLICATIE VOORNEMEN TOT VERKOOP

Bekendmaking van voornemen tot verkoop van aan het waterschap toebehorende onroerende zaken

Conform het uitvoeringsprogramma Maasgaard en het bijbehorende inrichtingsplan Castenrayse Vennen zal er een grondruil plaatsvinden tussen Staatsbosbeheer (SBB), Waterschap Limburg (WL), Provincie Limburg en enkele particulieren.

De doelstellingen binnen van het project zijn gericht op:

  • -

    verbetering van de water- en natuuropgaven in kwantitatieve en kwalitatieve zin tussen Horst en Castenray, met het nemen van maatregelen gericht op een duurzaam herstel van de natte natuurparel ‘Castenrayse Vennen’;

  • -

    herinrichting van de Lollebeek;

  • -

    herstel van het Schaatsven;

  • -

    realisatie van de verbinding Gortmeule met de Castenrayse Vennen;

  • -

    een klimaat robuuste inrichting van buffering van neerslag bij de Diepeling;

  • -

    bosaanleg.

Voornemen tot aangaan verkoopovereenkomst

WL is voornemens om de volgende objecten, ter grootte van in totaal ca. 33.188 m², te leveren aan SBB en 4 particulieren (hierna verder te noemen: Koper en SBB/particulier middels ruilingen.

Kadastrale objectinformatie

Een en ander zoals schetsmatig weergegeven in de bijlage(n) (inrichtingsplan).

kadastraal perceel

Oppervlakte gedeeltelijk perceel in m²

WL verkoopt aan

VENRAY P 611

611

particulier a

VENRAY P 78

1384

particulier a

VENRAY P 84

2350

particulier a

HORST O 177

240

particulier a

HORST O 178

315

SBB

HORST O 431

41

SBB

HORST O 431

592

SBB

HORST O 440

1971

SBB

HORST O 440

1256

SBB

HORST O 441

638

SBB

VENRAY P 113

775

SBB

VENRAY P 114

245

SBB

VENRAY P 115

1025

SBB

VENRAY P 611

13114

SBB

VENRAY P 739

314

SBB

VENRAY P 76

(geheel perceel) 7230

SBB

VENRAY P 84

44

particulier b

HORST O 442

278

particulier c

VENRAY P 1188

452

particulier d

VENRAY P 1801

313

particulier d

Koper is de enige serieuze gegadigde

WL is van mening dat Koper de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor de aankoop van het betreffende object. Hiervoor zijn de volgende hoofdredenen:

 

WL verkoopt aan SBB:

WL en natuurbeheerder SBB hebben in 2022 een Samenwerkingsovereenkomst Herinrichting Castenrayse Vennen gesloten, waarin onder meer is vastgelegd dat ter uitvoering van het project (Projectplan Waterwet ‘Beekherstel Lollebeek Castenrayse Vennen’) over en weer gronden geleverd worden en de grondpositie voor SBB in de natte natuurparel minstens gelijk blijft aan de situatie vóór de projectuitvoering. De percelen in kwestie zijn voormalige waterlopen die na een onherroepelijke leggerwijziging zijn gewijzigd en één perceel is een compensatieperceel.

WL verkoopt aan particulier a, b, c en d:

Alle bovengenoemde particulieren brengen ook percelen in, waarmee het algemeen belang gediend wordt ten aanzien van het project (Projectplan Waterwet ‘Beekherstel Lollebeek Castenrayse Vennen’). Verkoop door WL aan de particulieren betreft voormalige waterlopen die na een onherroepelijke leggerwijziging zijn gewijzigd. Die snippers grond worden als tegenprestatie verkocht aan de direct aangrenzende eigenaar die aan WL voor het project grond verkoopt om het project te kunnen realiseren. Het grondeigendom is feitelijk zo verweven dat partijen tot elkaar veroordeeld zijn. Hiermee wordt tevens een potentiële dwangprocedure door WL voorkomen.

Op basis van deze criteria heeft WL het voornemen om de genoemde percelen in te brengen in de grondruil, aangezien op basis van het genoemde criterium bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat slechts de bovengenoemde partijen als serieuze gegadigde in aanmerking komen.

Vervaltermijn

Door deze voorgenomen transactie te publiceren en derden de kans te bieden om mee te dingen, beoogt WL open en transparant te handelen. Indien u daarom van mening bent dat u, net als Koper, een serieuze gegadigde bent voor de aankoop van voormelde perceelsgedeelten dan wordt u verzocht uw verzoek tot aankoop schriftelijk, en voorzien van een motivering, aan WL kenbaar te maken. Uw verzoek dient u uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na publicatie per e-mailbericht kenbaar te maken aan:

vastgoedpublicaties@waterschaplimburg.nl.

Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren. U verliest daarmee uw rechten daarop. WL en Koper zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

WL publiceert dit voornemen in het Waterschapsblad en op https://www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen/. Met deze publicatie geeft WL uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Het feit dat een voornemen tot verkoop bekend wordt gemaakt, betekent niet dat WL al definitief tot overdracht besloten heeft. Ook betekent het niet dat met de beoogde koper al volledige overeenstemming is bereikt of dat zeker is dat die zal worden bereikt.

 

Roermond, 30 juli 2024

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg,

Namens deze:

Erik Keulers, secretaris-directeur

Saskia Borgers, dijkgraaf

Naar boven