Verkeersbesluit VTH202303-0071

 

wijziging inrichting Polderweg, Ringdijk, Biertsedijk en Dorpsweg tussen N218 Groene Kruisweg in Geervliet en de Molendijk in Simonshaven, gemeente Nissewaard

 

 

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta;

 

Overwegende het volgende:

 

Inleiding

De Polderweg, Ringdijk, Biertsedijk Oost en Dorpsweg, tussen de N218 Groene Kruisweg in Geervliet en de Molendijk in Simonshaven, zijn in 2024 aan groot onderhoud toe. Gelijktijdig worden de wegen Duurzaam Veilig ingericht. Ook wordt de voorrangsregeling op vier kruispunten opgeheven.

Daarnaast wordt de huidige snelheidsverandering tussen 60 km/u een 50 km/u in het buurtschap Biert duidelijker aangegeven.

 

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

• het verzekeren van de veiligheid op de weg;

• het beschermen van weggebruikers en passagiers;

• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

• het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

 

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de verwijdering van de borden B3, B5 en B6 zoals opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990 moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

 

Motivering

In het op 9 februari 2022 door het waterschap vastgestelde Wegenbeheer-programma 2022-2027 is de opgave opgenomen de verkeersveiligheid op zijn wegen te bevorderen. Een van de belangrijkste verkeersveiligheidsmaatregelen, die het waterschap zelf kan nemen, is een Duurzaam Veilige inrichting van het wegenareaal conform de "basiskenmerken wegontwerp" van het CROW. Deze basiskenmerken zijn elementen, die aanwezig of juist afwezig moeten zijn in het ontwerp van een specifiek type weg. Deze elementen zorgen ervoor dat het wegtype voor de verkeersdeelnemer herkenbaar is en dat de weg veilig te gebruiken is. Daarnaast zijn de elementen nauw verbonden met de categorisering van wegen.

 

Op wegen die nog niet Duurzaam Veilig zijn ingericht, worden deze basiskenmerken aangebracht op het moment dat aan deze wegen onderhoud wordt uitgevoerd.

 

Op de Polderweg, Ringdijk, Biertsedijk Oost en Dorpsweg in de gemeente Nissewaard wordt in 2024 groot onderhoud uitgevoerd. Deze wegen worden tegelijkertijd Duurzaam Veilig ingericht door op negen wegvakken (fysieke drempels) en op vier kruispunten (fysieke kruispuntplateaus) snelheidsremmende maatregelen aan te brengen. Ook wordt kantbelijning aangebracht.

 

Conform de Duurzaam Veilig-richtlijnen wordt de voorrangsregeling op de meeste wegen aangepast. Daar waar de voorrangsregeling wordt verwijderd is in het vervolg sprake van gelijkwaardige kruisingen. Van de vier voorrangskruispunten wordt de voorrangsregeling opgeheven.

  • 1.

    Polderweg – Ringdijk

  • 2.

    Ringdijk – Konijnendijk

  • 3.

    Biertsedijk – Rietbroekweg – Dorpsweg

  • 4.

    Dorpsweg – Kerkweg

Het besluit voorrangskruispunt wordt dan ook ingetrokken. De borden B03, B05 en B06 worden verwijderd.

 

De voorrangsregeling op het kruispunt Dorpsweg – Trambaanpad (fiets-/ brom-fietspad) blijft gehandhaafd vanwege de verkeersveiligheid voor het (brom)fietsverkeer op deze kruising.

 

Daarnaast wordt de huidige snelheidsverandering tussen 60 km/u en 50 km/u in het buurtschap Biert duidelijker aangegeven.

 

Met deze maatregelen wordt de verkeersveiligheid en bereikbaarheid verbeterd.

 

Situering en beheer van de wegen

De Polderweg, Ringdijk, Biertsedijk Oost en Dorspweg, tussen de N218 Groene Kruisweg in Geervliet en de Molendijk in Simonshaven alsook in het buurschap Biert zijn erftoegangswegen type 1 en gelegen buiten de bebouwde kom van Geervliet en van Simonshaven in de gemeente Nissewaard, zijn in eigendom van en in beheer en onderhoud bij waterschap Hollandse Delta.

 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de gemandateerde van de nationale politie. Uit het overleg is vast komen te staan dat tegen het treffen van de voorgenomen maatregel geen bezwaar bestaat.

 

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Gelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Mandaatbesluit waterschap Hollandse Delta 2021.

 

Besluit tot:

1. het intrekken van alle eerder genomen verkeersbesluiten, die tegenstrijdig zijn met de hieronder beschreven verkeersmaatregelen die betrekking hebben op het instellen c.q. aanwijzen van verkeersmaatregelen aan desbetreffende wegen of weggedeelten opgenomen in dit besluit;

2. het intrekken van de bestaande voorrangsregelingen van de kruispunten Polderweg – Ringdijk , Ringdijk – Konijnendijk, Biertsedijk – Rietbroekweg – Dorpsweg en Dorpsweg – Kerkweg;

3. het verwijderen en plaatsen van borden conform de bij dit besluit behorende tekeningen met nummer 22800A09, blad 1 t/m 7, van 17 november 2023.

 

 

Ridderkerk, 2 januari 2024.

 

Namens dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta,

P. Schakel, hoofd afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving

 

 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit verkeersbesluit kunt u daar bezwaar tegen maken. Dit doet u door binnen zes weken na de datum van deze publicatie een brief te sturen aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk. In deze brief schrijft u waarom u het met de beslissing niet eens bent. Voeg bij de brief een kopie van deze beslissing, een omschrijving van de beslissing, of een verwijzing naar deze bekendmaking, en zorg ervoor dat u de brief van uw naam, adres, woonplaats en handtekening voorziet.

 

Het maken van bezwaar heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat de beslissing geldt in de tijd dat uw bezwaarschrift bij het waterschap in behandeling is. Kunt u een beslissing op uw bezwaar niet afwachten? Dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam vragen een voorlopige voorziening te treffen om de beslissing te schorsen. Dit kan alleen als u binnen de termijn bezwaar heeft gemaakt. Informatie over hoe u een voorlopige voorziening kunt vragen vindt u op www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht.

 

Naar boven