Wijziging van de Verordening fractieondersteuning 2023

DE VERENIGDE VERGADERING VAN WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA,

 

op voordracht van het lid De Sutter – Besters d.d. 10 april 2024;

 

gehoord het advies van de Commissie Middelen, Bestuurlijke Zaken en Handhaving van 10-4-2024;

 

overwegende dat:

  • -

    steunfractieleden op dit moment niet de volledige erkenning krijgen die zij verdienen;

  • -

    aanwezigheid en ondersteunende werkzaamheden voor de fractie tijdens vergaderingen van de Verenigde Vergadering niet gezien worden als vergoedbare inspanningen ten bate van het Waterschap;

  • -

    het woord ‘steun’ in de naam steunfractielid niet uitdrukt welke bestuurlijke adviesrol deze door de Verenigde Vergadering benoemde leden binnen het waterschapsbestuur vervullen;

constaterende dat:

  • -

    er een amendement met meerderheid van stemmen (26 voor en 1 tegen) is aangenomen

gelet op:

  • -

    artikel 77 Waterschapswet;

  • -

    artikelen 1 tot en met 5 van de verordening Fractieondersteuning

BESLUIT:

  • 1.

    Tot verruiming van de vergoedbare werkzaamheden van steunfractieleden door toevoeging van het actief bijwonen van verenigde vergaderingen van het waterschap met als doel de aanwezige VV-leden van de fractie te ondersteunen en bij te staan in hun werkzaamheden;

  • 2.

    Tot aanpassing van navolgende artikelen in verordening fractieondersteuning per 1 juni 2024:

     

    Tekst huidige verordening fractieondersteuning

    Nieuwe tekst verordening fractieondersteuning

    Artikel 1c. steunfractielid:

    Een door de Verenigde Vergadering op voordracht van een fractie beëdigd persoon, zoals bedoeld in het Reglement van orde Verenigde Vergadering en de Verordening op de fractieondersteuning.

    Artikel 1c. steunfractielid:

    Een door de Verenigde Vergadering op voordracht van een fractie beëdigd persoon, zoals bedoeld in artikel 1e Reglement van Orde Verenigde Vergadering Waterschap Hollandse Delta 2024

    Artikel 5, lid 1:

    De beëdigde steunfractieleden ontvangen een vergoeding per deelname aan een commissie- vergadering en andere door het waterschap georganiseerde bijeenkomsten voor VV- en steunfractieleden, waarbij voor wat betreft de hoogte en jaarlijkse indexering van het bedrag aansluiting gezocht is bij het Rechtspositie-besluit Staten- en commissieleden. Deelname blijkt uit een getekende presentielijst.

    Artikel 5, lid 1:

    De beëdigde steunfractieleden ontvangen een vergoeding per deelname aan een commissie- vergadering, per actieve aanwezigheid bij besluitvormende vergaderingen van de Verenigde Vergadering en andere door het waterschap georganiseerde bijeenkomsten voor VV- en steunfractieleden, waarbij voor wat betreft de hoogte en jaarlijkse indexering van het bedrag aansluiting gezocht is bij het Rechtspositie-besluit Staten- en commissieleden. Deelname blijkt uit een getekende presentielijst.

    Artikel 5, lid 3:

    Ter bevordering van het digitaal vergaderen wordt ten behoeve van steunfractieleden door de secretaris directeur een regeling voor eenmalige vergoeding per bestuursperiode van de kosten van aanschaf van een tablet of laptop getroffen. Bij vertrek en vervanging van een fractieondersteuner kan aan de nieuw beëdigde fractieondersteuner eenzelfde vergoeding toegekend worden. In totaal kan de vergoeding per bestuursperiode ten hoogste drie maal per fractie worden toegekend.

    Artikel 5, lid 3:

    Ter bevordering van het digitaal vergaderen wordt ten behoeve van steunfractieleden door de secretaris directeur een regeling voor eenmalige vergoeding per bestuursperiode van de kosten van aanschaf van een tablet of laptop getroffen. Bij vertrek en vervanging van een steunfractieleden kan aan het nieuw beëdigde steunfractieleden eenzelfde vergoeding toegekend worden. In totaal kan de vergoeding per bestuursperiode ten hoogste drie maal per fractie worden toegekend.

  • 3.

    Tot aanpassing van overeenkomstige terminologie in de reglementen van orde van de VV en Commissies bij de eerstvolgende technische wijziging.

Ridderkerk, 19 juni 2024

De Verenigde Vergadering voornoemd,

secretaris-directeur,

V. Bergsma

dijkgraaf,

J.F. Bonjer

Naar boven