Inspraak op ontwerp voorkeursalternatief en milieueffectrapport fase 1 dijkversterking Pannerdense Waard – Westervoort

Het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Rijn en IJssel legt hierbij het ontwerp voorkeursalternatief* met de milieueffectrapportage (MER) fase 1 voor de dijkversterking tussen de Pannerdense Waard en Westervoort (PanWes) ter inzage. Van maandag 1 juli 2024 tot en met maandag 12 augustus 2024 is het mogelijk een reactie (zienswijze) te geven.

*meest optimale plan voor de dijkversterking op hoofdlijnen.

Inleiding

De dijk tussen de Pannerdense Waard en Westervoort wordt de komende jaren versterkt, zodat deze klaar is voor de toekomst. Het waterschap wil de dijkversterking aangrijpen om tegelijkertijd de omgeving te verbeteren. Hiervoor werken we intensief samen met bewoners, bedrijven, belangenorganisaties, het Rivierklimaatpark, de gemeenten Westervoort en Duiven, de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat.

Ontwerp

De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan een ontwerp: het voorkeursalternatief. Een voorkeursalternatief is het meest optimale plan voor de dijkversterking op hoofdlijnen. Vanuit alle mogelijke oplossingen voor het verbeteren van de waterveiligheid, selecteerden we de meest kansrijke. Daarbij keken we onder meer naar de waterveiligheid, ruimtelijke kwaliteit*, kosten, woonbeleving en naar de effecten op natuur, ruimtebeslag **en uitvoerbaarheid. Zo zijn we tot een combinatie van de meest geschikte oplossingen gekomen: het voorkeursalternatief.

*ruimtelijke kwaliteit zegt iets over: of ruimte goed te gebruiken is, of het er prettig verblijven is en of dat zo blijft. **de ruimte die het inneemt.

Participatie

Bij het zoeken naar het meest optimale plan zijn bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties intensief betrokken. Zij dachten in verschillende sessies mee over de dijkversterking. Ook leverden zij input voor de kansrijke alternatieven* en het voorkeursalternatief.

* De verschillende onderzochte oplossingen om de dijk te versterken.

Proces

Voordat het voorkeursalternatief door het waterschap wordt vastgesteld, kun je reageren op het ontwerp voorkeursalternatief (zie hieronder). Het dagelijks bestuur van het waterschap wil het voorkeursalternatief eind 2024 vaststellen. Het vastgestelde voorkeursalternatief gebruiken we om in de planuitwerkingsfase een gedetailleerd ontwerp te maken. Deze fase wordt afgesloten met de publicatie van een projectbesluit.

Zo reageer je op het ontwerp voorkeursalternatief dijkversterking PanWes

Van maandag 1 juli 2024 tot en met maandag 12 augustus 2024 is kun je een reactie (zienswijze) op het ontwerp voorkeursalternatief te geven. Met een zienswijze kun je om uitleg vragen en/of laten weten of je het ergens mee eens of oneens bent.

Toelichting vind je in de nota voorkeursalternatief

De keuze voor het ontwerp voorkeursalternatief staat toegelicht in de nota voorkeursalternatief met het bijbehorende milieueffectrapport fase 1. Deze zijn vanaf 1 juli 2024 te downloaden via www.wrij.nl/panwes. Op deze website is ook een link opgenomen naar een publieksvriendelijke en interactieve samenvatting van de nota voorkeursalternatief.

Een papieren versie van de nota voorkeursalternatief met bijbehorende bijlagen is op afspraak in te zien op het hoofdkantoor van waterschap Rijn en IJssel (Liemersweg 2 in Doetinchem). Eventueel kan in overleg een andere locatie worden gekozen. Stuur voor het maken van een afspraak een bericht aan panwes@wrij.nl of bel met het waterschap via (0314) 36 93 69.

Schriftelijke zienswijze via e-mail

Een digitale zienswijze kun je opsturen naar: PanWes@WRIJ.nl. Zorg dat in de zienswijze of de e-mail naam en contactgegevens duidelijk zijn opgenomen. Het waterschap stuurt een ontvangstbevestiging.

Schriftelijke zienswijze via brief

Een zienswijze per brief kun je opsturen naar:

t.a.v. Dijkversterking PanWes

Liemersweg 2

7006 GG Doetinchem

Zorg dat in de zienswijze naam en contactgegevens duidelijk zijn opgenomen. Het

waterschap stuurt een ontvangstbevestiging.

Mondelinge zienswijze

Ook biedt het waterschap de mogelijkheid om een afspraak te maken om mondeling een

zienswijze in te dienen. Stuur hiervoor een e-mail naar PanWes@WRIJ.nl.

Doe dit onder vermelding van het onderwerp “Inplannen indienen mondelinge zienswijze

Nota VKA”. Neem in de e-mail duidelijk naam en contactgegevens op. Het waterschap neemt contact met je op om een afspraak te maken.

Inloopbijeenkomsten

Op dinsdag 2 juli en donderdag 4 juli 2024 organiseren we inloopbijeenkomsten over het ontwerp voorkeursalternatief. Op dinsdag 2 juli is dit in zalencentrum Berentsen in Loo (van 16.00 tot 19.00 uur) en op donderdag 4 juli in zalencentrum Wieleman in Westervoort (van 17.00u tot 20.00 uur). Op deze avond zijn er verschillende mogelijkheden om meer te weten te komen over het ontwerp voorkeursalternatief. Op de avond zelf kunnen we je helpen met het opstellen van een zienswijze.

Vervolg

We beoordelen reacties (zienswijzen) en – waar van toepassing en mogelijk – meegenomen bij de vaststelling van de definitieve nota voorkeursalternatief. Alle ingediende zienswijzen worden geanonimiseerd voorzien van een reactie in de Nota van antwoord. Het waterschapsbestuur neemt naar verwachting eind dit jaar een definitief besluit. Het is niet mogelijk om tegen deze beslissing bezwaar of beroep in te stellen. Ook de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.) toetst het MER fase 1. De commissie m.e.r. betrekt de ingediende reacties op het ontwerp VKA in haar advies.

Op basis van het definitieve voorkeursalternatief stelt het waterschap op een later moment een ontwerp projectbesluit op. Ook hieruit volgt uiteindelijk een definitief projectbesluit. Dit projectbesluit is nodig om de dijkversterking te kunnen uitvoeren. Zodra dit aan de orde is, maakt het waterschap bekend welke procedure hierbij hoort.

 

 

Naar boven