Rectificatie: Ter inzage legging ontwerp Beleidsplan waterkeringen

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg maakt bekend dat van start gaat het inspraaktraject van het ontwerp Beleidsplan waterkeringen.

Het ontwerp Beleidsplan waterkeringen

Beleidskader voor waterkeringszorg

Om onze bewoners en bedrijven langs de Maas te beschermen tegen overstromingen, werkt Waterschap Limburg iedere dag aan veilige waterkeringen. Nu en in de toekomst - want het werk aan de waterkeringen is nooit af. Het Beleidsplan waterkeringen geeft een nadere invulling aan het Waterbeheerprogramma, voor het onderdeel Hoogwaterveiligheid Maas. Het beleidsplan heeft als doel om duidelijkheid te geven over de wijze waarop Waterschap Limburg invulling geeft aan de waterkeringszorg: van beheer en onderhoud tot dijkversterking. Het draagt bij aan transparante en uitlegbare besluitvorming en aan uniformiteit in keuzes, oplossingen en afwegingen. Toekomstbestendigheid speelt hierbij een grote rol: het nieuwe beleidsplan ziet nadrukkelijk toe op het op lange termijn beheersbaar en betaalbaar houden van de waterkeringszorg. 

Reikwijdte

Het beleidsplan heeft betrekking op de primaire en overige waterkeringen langs de Maas; waterkeringen in het regionale watersysteem vallen buiten de reikwijdte van dit plan.

Actualisatie vigerend beleid

Het ontwerp Beleidsplan waterkeringen vervangt, na definitieve vaststelling, de volgende plannen, beleidsnota’s en beleidsuitwerkingen:

  • Beheerplan Waterkeringen 2017-2022 (vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d. 12 juli 2017)

  • Afwegingskader type kering (vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d. 11 maart 2020)

  • Nadere uitwerking technische beleidsuitgangspunten dijkversterking (vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d. 10 juli 2019)

  • Beleidskader hoge grond (vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d. 30 november 2022)

Daarmee zorgt het beleidsplan voor een actualisatie en vereenvoudiging van het beleidsstelsel voor de waterkeringen.

Totstandkoming en participatie

De inwoners van Limburg zijn in april 2023 via sociale media en nieuwsbrieven van WL ingelicht over het nieuwe beleidsplan en hebben via die weg de mogelijkheid gekregen om input te geven. Directe stakeholders zijn in dezelfde periode schriftelijk ingelicht over het nieuwe beleidsplan en de mogelijkheden voor het leveren van input. Alle stakeholders en inwoners hebben tijdens de inspraakprocedure opnieuw de gelegenheid om op het Beleidsplan waterkeringen te reageren.

Ter inzage legging ontwerp Beleidsplan Waterkeringen

Met inachtneming van de Omgevingswet en de participatie- en inspraakverordening Waterschap Limburg 2022 wordt het ontwerp Beleidsplan waterkeringen ter inzage gelegd.

Inspraak

Het is de bedoeling om het ontwerp Beleidsplan waterkeringen op 23 november 2024 ter vaststelling aan het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg aan te bieden. Daarom wordt het ontwerp Beleidsplan waterkeringen ter inzage gelegd en wordt de gelegenheid geboden om zienswijzen in te dienen. Dit betekent dat ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerp Beleidsplan waterkeringen kunnen indienen.

Inzien ontwerp Beleidsplan waterkeringen

Het ontwerp Beleidsplan waterkeringen ligt van 20 juni tot en met 31 juli 2024 ter inzage. Dit ontwerpbesluit kunt u inzien via de linkerkolom bij deze bekendmaking (via ‘bekijk documenten’) . Wilt u het ontwerpbesluit liever fysiek raadplegen, neem dan contact op met ons kantoor via het telefoonnummer 088-8890100 voor het maken van een afspraak om het ontwerpbesluit in te zien in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond.

Hoe kunt u reageren?

Tijdens de periode van ter inzage legging zoals hiervoor is aangegeven, kunt u uw zienswijze geven op het ontwerp Beleidsplan waterkeringen. Dit kan op de volgende manieren:

  • schriftelijk: door een brief te sturen aan het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg naar Postbus 2207, 6040 CC te Roermond;

  • schriftelijk: door een e-mail te sturen naar het emailadres beleidsplanwaterkeringen@waterschaplimburg.nl;

  • ·mondeling: hiervoor kunt u contact opnemen met het kantoor via het telefoonnummer 088-8890100 om een afspraak te maken.

U wordt verzocht om de volgende onderdelen in uw zienswijze op te nemen:

  • 1.

    naam, adres, woonplaats en bij voorkeur ook uw e-mailadres;

  • 2.

    als u de zienswijze namens iemand anders indient, dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

  • 3.

    uw zienswijze.

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg brengt iedereen die een zienswijze heeft ingediend na afloop op de hoogte over de wijze waarop de zienswijzen worden verwerkt. Dit gebeurt voordat het ontwerp Beleidsplan waterkeringen door het Algemeen Bestuur wordt vastgesteld.

Het Dagelijks Bestuur,

Erik Keulers, secretaris-directeur

Saskia Borgers , dijkgraaf

Naar boven