Waterschap gaat Hoenwaardkade versterken door verleggen Hoenwaardse Wetering. Projectplan is vastgesteld

 

Projectplan

Waterschap Vallei en Veluwe heeft een projectplan vastgesteld: het Projectplan Versterking noordelijke kade Hoenwaard.

Een projectplan is een besluit van het waterschapsbestuur over het aanpassen van wateren, of van

waterkeringen (dijken).

 

Hoenwaardse Wetering

Dit projectplan gaat over het verleggen van de Hoenwaardse Wetering als maatregel voor de versterking van de Hoenwaardkade bij Hattem. Deze kade beschermt de Hoenwaardpolder.

Met het verleggen van de Hoenwaardse Wetering vergroten we de veiligheid van de kade, maar hiermee is nog niet de hele kade versterkt. De restopgave wordt meegenomen binnen de gebiedsontwikkeling Hoenwaard 2030.

Het gaat om het gedeelte vanaf gemaal Hoenwaard tot aan de Hoenwaardse brug bij Hattem. Zie ook het bijgaande kaartje. Het betreft een afstand van circa 1,65 kilometer van de circa 3,3 kilometer watergang grenzend aan de kade.

De versterking wordt uitgevoerd door de watergang de Hoenwaardse Wetering die naast de kade ligt, landinwaarts te verleggen.

Ook worden twee uitlaatconstructies gerenoveerd, waardoor de polder na vollopen meer gecontroleerd kan worden leeggelaten.

Definitief projectplan

Op 23 november 2023 publiceerde het waterschap het ontwerp van dit projectplan. Nu is het definitieve projectplan vastgesteld. Hierin staan enkele tekstuele wijzigingen ten opzichte van het ontwerp-projectplan. Het technisch ontwerp en de wijze van uitvoering van de maatregelen zijn echter hetzelfde gebleven.

Het projectplan en de bijlage vindt u hiernaast bij Externe bijlagen.

M.e.r.-beoordeling

Voor dit project is een m.e.r-beoordeling uitgevoerd (m.e.r. = milieueffectrapportage). Met zo’n beoordeling wordt onderzocht of het project ingrijpende milieugevolgen heeft. In dat geval zou er een milieueffectrapportage moeten worden opgesteld.

Op basis van de uitkomsten van de m.e.r.-beoordeling heeft het waterschapsbestuur besloten dat het opstellen van een milieueffectrapportage niet vereist is.

 

 

Ter inzage

U kunt van donderdag 20 juni 2024 tot en met woensdag 31 juli 2024 de papieren versie van het projectplan en de bijlagen komen bekijken.

Dat kan tijdens openingstijden op het Waterschapshuis, Steenbokstraat 10 te Apeldoorn: elke werkdag na telefonische afspraak (055) 5 272 911.

Indien gewenst kunnen wij het projectplan ook naar u toesturen via e-mail. In dat geval kunt u een e-mail sturen naar gvanveen@vallei-veluwe.nl.

 

Beroep bij de rechtbank

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met het projectplan, dan kunt u beroep instellen bij de rechtbank. Beroep instellen doet u door een beroepschrift in te dienen (zie ook hierna).

U kunt belanghebbende zijn als u bijvoorbeeld dicht bij het gebied woont waar de maatregelen worden uitgevoerd.

Beroepstermijn

De termijn voor het indienen van het beroepschrift bedraagt 6 weken. Deze termijn begint met ingang van de dag na de dag van bekendmaking. Dit betekent dat het beroepschrift uiterlijk op woensdag 31 juli 2024 ingediend moet zijn.

U moet voor het in behandeling nemen van een beroepschrift een bedrag (het zogeheten griffierecht) aan de rechtbank betalen.

 

Inhoud beroepschrift

Neemt u in uw beroepschrift in ieder geval op:

  • 1.

    uw naam en adres;

  • 2.

    de dagtekening (= datum van ondertekening);

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het beroepschrift is gericht;

  • 4.

    de gronden van beroep (de reden waarom u beroep instelt);

  • 5.

    uw handtekening.

 

Afwijkende procedureregels voor beroep (Crisis- en herstelwet)

Voor dit besluit gelden de procedureregels uit de Crisis- en herstelwet (afdeling 2 van hoofdstuk 1, bijlage 1) en artikel 11 van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Deze regels zijn er voor bedoeld om procedures tegen ruimtelijke en infrastructurele projecten te versnellen. Bij het indienen van beroep gelden er daarom afwijkende voorwaarden.

Houdt u rekening met het volgende. Vermeld direct in uw beroepschrift waarom u beroep instelt. Doet u dit niet (of te laat), dan is het beroep niet-ontvankelijk. Dat betekent dat het beroep niet aan de formele eisen voldoet en niet inhoudelijk wordt behandeld.

 

Hoe dient u een beroepschrift in?

U richt het beroepschrift aan de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem, met een kopie van het projectplan. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl/start/burger#:Beroep-bij-de-rechtbank. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de website voor de precieze voorwaarden.

 

Wilt u de start van de werkzaamheden tegenhouden?

Als u een beroepschrift indient, betekent dat niet dat het waterschap de maatregelen uit het projectplan moet stilleggen.

Wilt u dat de werkzaamheden worden stilgelegd, dan kunt u de rechtbank Gelderland vragen de start van de werkzaamheden tegen te houden. Dit heet het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening. Dit kan schriftelijk of online via de website van de rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl/start/burger#:Beroep-bij-de-rechtbank. Voor meer informatie kunt u de rechtbank bellen. Dit kan via het telefoonnummer 088 361 6161. U moet voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening een bedrag aan de rechtbank betalen.

 

Vragen

Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met Gerard van Veen, telefoonnummer (055) 5 272 911 of per email gvanVeen@vallei-Veluwe.nl.

 

Apeldoorn,

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

drs. ing. K.A. Blokland,

secretaris

mr. S.H.M. Ornstein MCPm,

dijkgraaf

Naar boven