Publicatie voornemen één op één verkoop gedeelte watergang

Met deze publicatie geeft het Waterschap Aa en Maas uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778). In dit arrest is bepaald dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, aan (potentiële) gegadigden de gelegenheid moet bieden om mee te dingen naar deze onroerende zaak indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zijn.

Deze mededingingsruime hoeft niet te worden geboden als bij voorbaat al vaststaat of mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkoop.

Waterschap Aa en Maas heeft het voornemen om de percelen kadastraal bekend als gemeente Grave, sectie N, nummers 536, 537 en sectie M, nummers 399 en 400, samen ter grootte van 9.05.10 ha te verkopen aan een terreinbeherende organisatie (TBO) en tevens aangrenzend eigenaar. Deze verkoop is een vervolgtransactie op een eerdere kavelruil waarbij deze gronden zijn ingebracht ter realisatie van de vernattingsopgave, NNB realisatie en beekherstel Lage Raam / Graafsche Raam. Door deze grondtransactie geeft het Waterschap een verdere uitvoering aan de opgaven uit het gebiedsprogramma de “Verborgen Raamvallei”. Binnen dit gebiedsplan werken diverse partijen samen, waaronder de aangrenzende TBO, aan het realiseren van opgaven op het gebied van water, natuur en (robuuste) duurzame landbouw.

Waterschap Aa en Maas meent dat deze aangrenzende TBO, gezien voornoemde omstandigheden, uitvoering en de ligging van de percelen, de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor de (beoogde) verkoop van deze percelen. Gelet op vorenstaande overwegingen zijn wij van oordeel dat verkoop kan plaatsvinden zonder bredere selectieprocedure. Volstaan wordt met deze voorafgaande bekendmaking.

Bent u van mening dat u ook in aanmerking dient te komen voor de aankoop van de percelen en ook aan de gestelde criteria kunt voldoen, dan kunt u dat schriftelijk en gemotiveerd uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie aan het waterschap kenbaar maken. In dat geval onderzoekt het waterschap of de verkoop alsnog op basis van een openbare verkoopprocedure dient plaats te vinden.

Uw zienswijze (schriftelijk) kunt u richten aan:

waterschap Aa en Maas, afdeling grondzaken en vastgoed t.a.v. mevrouw M. Meijer, Postbus 5049, 5201 GA te ‘s-Hertogenbosch (email: grondzaken@aaenmaas.nl) o.v.v. zaaknummer 452788.

‘s-Hertogenbosch, 13 juni 2024

Naar boven