Kennisgeving project Nederweert Riet vervanging inlaat Zuid-Willemsvaart

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de planvorming van het project ‘Nederweert Riet: vervanging inlaat Zuid-Willemsvaart’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op projectenpagina: Inlaat Nederweerter Riet - Waterschap Limburg

Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

Aanleiding

Ten westen van Weert, waar Spoorbrug Weert en de Zuid-Willemsvaart elkaar kruisen, ligt een inlaat die water inlaat in de watergang Nederweert Riet. De inlaat raakt echter regelmatig verstopt, waardoor er minder water in kan stromen. Bovendien ligt de inlaat zeer dichtbij een drukke provinciale weg, waardoor onderhoudswerkzaamheden onder onveilige omstandigheden moeten worden uitgevoerd.

Verstoppingen 

Voor de inlaat zit een rooster dat er voor zorgt dat er geen grofvuil in de inlaat terecht komt. Door een verschil in grootte vanuit de inlaat naar de leiding onder de weg raakt deze regelmatig verstopt. Hierdoor stroomt er minder water vanuit het kanaal de watergang in.

Water inlaat

We willen de hoeveelheid water die wordt ingelaten in Nederweert Riet verhogen.

Veiligheid

Toegang tot de inlaat geschiedt via een put die zich zeer dichtbij de provinciale weg bevindt, wat het schoonmaken erg onveilig maakt. Bij schoonmaakwerkzaamheden moeten er daarom extra verkeersmaatregelen getroffen worden. Dit zorgt voor hoge beheer en onderhoudskosten.

Doelstelling

Doel van het project is om veelvuldige verstoppingen tegen te gaan, de inlaat naar behoren te laten functioneren en de waterinlaat te verhogen. Ook kijken we naar mogelijkheden om beheer en onderhoud in de toekomst op een veilige en betere manier uit te kunnen voeren. Zo werken we aan een veiliger watersysteem met voldoende water.

Plangebied

De inlaat ligt ten westen van Weert, waar Spoorbrug Weert en de Zuid-Willemsvaart elkaar kruisen.

In figuur 1 is de regionale ligging met een rode cirkel weergegeven. Figuur 2 en 3 geven de lokale situatie weer.

Figuur 1: Regionale ligging inlaat Nederweert Riet

Figuur 2: Lokale situatie inlaat Nederweert Riet

Figuur 3: Begrenzing plangebied

De vorm van participatie

Om te komen tot een definitief ontwerp moet er veel informatie worden opgehaald en verwerkt. We nodigen inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, grondeigenaren, terreinbeheerders en diverse bestuursorganen en andere betrokkenen uit om op meerdere manieren met ons mee te denken. Het verminderen van wateroverlast is namelijk een complexe taak die alleen samen succesvol kan worden volbracht. De aangedragen ideeën worden beoordeeld en meegenomen in het keuzetraject. Dit is een proces dat zorgvuldigheid vereist. Het is daarom belangrijk om vooraf het proces te beschrijven zodat iedereen op het juiste moment informatie kan brengen en halen.

Hoe bereiken wij de omgeving

Het trechteren van ideeën en mogelijkheden tot een Definitief Ontwerp doen we in de volgende stappen:

Tijdens de communicatiemomenten wordt het verloop van het project toegelicht. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het plangebied, maar ook geïnteresseerden uit de omgeving, kunnen hieraan deelnemen. Wanneer er behoefte is voor aanwonenden om één op één gesprekken te voeren, dan wordt een keukentafelgesprek ingepland.

Gedurende het traject wordt ondersteunende communicatie ingezet. Dit gebeurt middels pers- en nieuwsberichten, bewonersbrieven en sociale media berichten vanuit Waterschap Limburg. Hieronder staat in meer detail hoe het waterschap de omgeving bereikt.

Keukentafelgesprekken

Een aantal direct betrokkenen worden persoonlijk benaderd voor keukentafelgesprekken. De wensen en eisen van ieder gesprek worden verzameld. Gedurende de looptijd van het project vinden aanvullende keukentafelgesprekken plaats met de stakeholders.

Website

Na de verkenning start de planvormingsfase, tijdens deze fase wordt er een projectpagina online gezet op de website van Waterschap Limburg. Dit is een projectenpagina met:

· Algemene projectinformatie.

· Informatie over de problematiek en de doelstellingen, randvoorwaarden en uitgangspunten.

· Raadplegen terugkoppeling van de opgehaalde input uit het participatietraject.

De website zal gedurende het project open staan, zodat we de geïnteresseerden kunnen informeren, activeren, betrekken en informatie kunnen, ophalen, vertalen en terugkoppelen.

Communicatiemoment 1: Informeren omgeving

Tijdens deze stap informeren we de omgeving over de doelstelling van dit project en zullen we uitleg geven hoe en waar dit project de omgeving mogelijk raakt. We zullen dit doen via de projectenpagina van Waterschap Limburg en via nieuwsbrieven. Daarnaast informeren we de omgeving over het project met een bewonersbrief.

Communicatiemoment 2: Ophalen informatie

Tijdens deze stap brengen we de wensen en ervaringen in het gebied in kaart en verkennen we mogelijke oplossingen. Deze inventarisatie gebeurt door middel van één-op-één gesprekken met de belanghebbenden. Ook vragen, opmerkingen, aandachtpunten en ideeën gemeld bij de omgevingsmanager worden hierin meegenomen.

Communicatiemoment 3: Terugkoppelen opgehaalde informatie

De opgehaalde informatie is onderzocht door verschillende technische experts en er zijn in de omgeving gesprekken gevoerd voor het verwerven van eventuele benodigde gronden. Tijdens deze stap koppelen we naar de omgeving terug over de wijze waarop aangedragen ideeën, wensen en suggesties zijn verwerkt en hoe de ingebrachte voorstellen zijn besproken. Afhankelijk van de behoefte uit de omgeving wordt deze terugkoppeling óf schriftelijk óf fysiek tijdens een bewonersmiddag/avond gegeven of schriftelijk.

Communicatiemoment 4: Besluitvorming 

Wanneer het definitieve ontwerp gereed is, gaan we over tot de besluitvorming. Het ontwerp en andere relevante documenten worden ter inzage gelegd, belanghebbenden worden hiervan op de hoogte gesteld. Afhankelijk van de procedure hebben zij de mogelijkheid om, indien gewenst, een formele reactie te geven in de vorm van een zienswijze of bezwaar.

Communicatiemoment 5: Brief start uitvoering

Tijdens dit communicatiemoment staan we aan de vooravond van de uitvoering. Bewoners ontvangen door de aannemer middels brief een gedetailleerde toelichting op de werkzaamheden en de planning. Wensen, zorgen en randvoorwaarden (bereikbaarheid, hinderduur, etc.) met betrekking tot de uitvoering kunnen gemeld worden.

Planning

De onderstaande tabel geeft de planning van de genoemde participatieactiviteiten weer. De planning zoals hier weergegeven is onder voorbehoud.

De uitvoering staat gepland voor 2026. Uiteraard zal tijdens de uitvoering de omgeving ook actief worden betrokken. De manier waarop we dit doen wordt afgestemd op de behoefte van de omgeving. Het is nu nog te vroeg om een uitspraak te doen hoe de participatie tijdens de uitvoering eruit zal zien.

Altijd in contact

De omgevingsmanager wilt contact met u houden. Daarvoor gebruiken we de website van Waterschap Limburg: Inlaat Nederweerter Riet - Waterschap Limburg. U kunt ook de QR-code onderaan deze pagina scannen, om bij de website te komen.

U kunt zich op de website van het Waterschap Limburg aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Kelly Nijsten. Kelly is bereikbaar op K.nijsten@waterschaplimburg.nl 

Naar boven