Besluit gedoogplicht dijkversterking Neder-Betuwe

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland legt een besluit tot het opleggen van een gedoogplicht op grond van artikel 10.17 lid 2 b van de Omgevingswet van Waterschap Rivierenland voor de dijkversterking Neder-Betuwe ter inzage. In deze kennisgeving leest u onder andere waar u het besluit tot het opleggen van een gedoogplicht kunt inzien en hoe u beroep kunt instellen.

Achtergrond

De Waaldijk tussen De Prins Bernhardsluis bij het Amsterdam-Rijnkanaal (ten oosten van Tiel) en Wolferen voldoet niet aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid: de dijk is te laag en heeft onvoldoende stabiliteit. De beheerder van de waterkering, Waterschap Rivierenland, heeft daarom van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) de opdracht gekregen om de dijk te versterken. Deze versterkingsopgave moet in begin 2028 gereed zijn.

Provinciale coördinatie

Waterschap Rivierenland heeft voor de dijkversterking Neder-Betuwe reeds een projectplan Waterwet opgesteld. Op dit projectplan is de gecoördineerde projectprocedure toegepast waarbij het projectplan en alle benodigde besluiten zoveel als mogelijk gelijktijdig voorbereid en bekendgemaakt zijn. Het college van Gedeputeerde Staten is het coördinerend bevoegd gezag voor deze procedure.

Gedoogplicht op grond van de Omgevingswet

In de eerste fase van de coördinatie is een projectplan Waterwet vastgesteld en zijn enkele vergunningen en een ontheffing verleend. Om de dijkversterking te kunnen uitvoeren, is het nodig werkzaamheden uit te voeren op grondeigendommen van derden. Nu een eigenaar geen toestemming geeft voor het gebruik van zijn grond, is Waterschap Rivierenland voornemens een gedoogplicht op grond van artikel 10.17 lid 2 b van de Omgevingswet op te leggen, zodat de werkzaamheden alsnog kunnen worden uitgevoerd. De gedoogplicht heeft betrekking op een perceel gelegen in een uitvoeringsvak van het dijkversterkingsproject Neder-Betuwe. Op deze procedure is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het besluit ligt ter inzage van 8 juni 2024 tot en met 19 juli 2024. U kunt het besluit digitaal inzien via de knop “bekijk documenten” op deze webpagina. Leest u liever een papieren versie? Dat kan tijdens de terinzagelegging op de volgende locatie:

  • Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1, 4003 BX te Tiel.

Bij Waterschap Rivierenland kunt u ook informeren naar de actuele openingstijden.

Hoe kunt u reageren?

Vanaf 8 juni 2024 kan iedereen gedurende zes weken beroep instellen tegen het besluit tot het opleggen van een gedoogplicht op grond van artikel 10.17 lid 2 b van de Omgevingswet.

Deze kunt u onder vermelding van ‘Beroep besluit gedoogplicht dijkversterking Neder-Betuwe, zaaknummer sturen naar:

• de Rechtbank Gelderland, Team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Meer informatie

Heeft u vragen? Meer informatie over het dijkversterkingsproject Neder-Betuwe vindt u op

https://waterschaprivierenland.mett.nl/nieuws/default.aspx

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met het waterschap, de heer J. Ritsema, coördinator grondverwerving NeBe, hij is telefonisch te bereiken op nummer 06 – 5536 1782.

 

College van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland

Naar boven