Kennisgeving voornemen en participatie Dijkversterking Sprok-Sterreschans-Heteren, deeltraject Elden-Heteren 

 

De kennisgeving voornemen en participatie is de formele start van het project dijkversterking Sprok-Sterreschans-Heteren.

Waterschap Rivierenland versterkt de komende jaren de dijk langs de Waal, vanaf Lent (nabij Sprok), langs het Pannerdensch Kanaal (Sterreschans) en de Nederrijn tot aan Heteren (A50). Delen van de dijk voldoen namelijk niet aan wettelijke eisen voor hoogwaterveiligheid. Daarom start het waterschap het dijkversterkingsproject Sprok-Sterreschans-Heteren. Het bijna 40 kilometer lange traject delen we op in vier deeltrajecten. We pakken de deeltrajecten niet tegelijk aan, maar seriematig. We beginnen met het deel tussen Elden en Heteren.

Met deze publicatie geeft Waterschap Rivierenland kennis van het volgende:

  • Wij hebben het voornemen om te verkennen welke maatregelen we moeten nemen op het deeltraject dijkversterking Elden-Heteren;

  • Wij willen burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen informeren hoe en wanneer zij in deze verkenning worden betrokken.

     

 

 

Kaart met deeltraject Elden-Heteren

Wat is er met de dijk aan de hand?

Uit onderzoek blijkt dat tussen Elden en Heteren de dijk moet worden versterkt om te voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat betekent dat de dijk nu veilig is. Maar we versterken de dijk zodat hij ook voor de toekomst (2050) voldoende veilig is. De dijk is op sommige delen niet stabiel genoeg. Andere delen hebben te maken met piping. Hierbij stroomt water met zanddeeltjes onder de dijk door, waardoor de dijk kan bezwijken. Om dat op te lossen moeten we de dijk over 5,5 km verbeteren. Daarnaast onderzoeken we of we ook nog andere werkzaamheden in de omgeving meenemen. Alles bij elkaar gaat het dan om ongeveer 7 kilometer.

Project ingedeeld in drie fasen

We delen het deeltraject Elden-Heteren op in drie fasen:

  • Verkenning (tussen 2024 en 2027)

  • Planuitwerking (van 2027 tot 2030)

  • Realisatie (van ongeveer 2030 tot 2033)

Hoe gaan we te werk? 

De voorbereiding van een dijkversterking bestaat uit een verkenning en een planuitwerking. Tijdens de verkenning onderzoekt het waterschap wat er moet gebeuren om de dijk veilig te maken en wat hiervoor de beste oplossing is: het voorkeursalternatief. Hierbij houden we zo goed mogelijk rekening met de belangen van alle betrokkenen en bestaande waarden.

In deze verkenning kijken we ook naar raakvlakken met andere activiteiten, ontwikkelingen en projecten in het gebied. De verkenning duurt ruim 3 jaar. Aan het einde van de verkenning lichten we het concept-voorkeursalternatief toe aan belanghebbenden en geïnteresseerden. De verkenning wordt afgerond met een besluit van het algemeen bestuur over een voorkeursalternatief waarmee de waterveiligheid wordt gewaarborgd.

Na de verkenning werken we, in de planuitwerking, het voorkeursalternatief verder uit. Deze fase duurt 2 á 2,5 jaar en eindigt met een projectbesluit. Daarna begint de realisatie, waarin de uitvoering buiten start. Deze fase kan 3 á 3,5 jaar duren.

Wilt u meer weten over dijken en dijkversterkingen? Lees de handreiking ‘Dijken voor beginners’: https://www.hwbp.nl/documenten/handreikingen/2021/03/04/boek-dijken-voor-beginners

Participatie: wat kunt u doen?

U kunt, in reactie op deze kennisgeving, oplossingen voor de dijkversterking aandragen. Vervolgens bekijken en beoordelen we deze tijdens de verkenning.

Ook kunt u ons helpen met het in beeld brengen van belangrijke waarden en belangen in het gebied, zodat we daar met de dijkversterking rekening mee kunnen houden.

Om dijkbewoners en andere belangstellenden te betrekken, organiseren we tijdens de verkenning verschillende bijeenkomsten. Hierbij is uw ervaring van de omgeving en uw inbreng gewenst. Via (nieuws)brieven, de plaatselijke krant en de website brengen we u hiervan op de hoogte.

Hoe kunt u een oplossing of gebiedskennis aandragen? 

Iedereen kan oplossingen en gebiedskennis inbrengen of kansen aandragen. Het waterschap denkt graag met u mee en beoordeelt of deze oplossingen en kansen uitvoerbaar zijn. 

  • Aangedragen oplossingen toetsen we aan een aantal voorwaarden:

    • Ze moeten allereerst binnen de het gebied van de dijkversterking liggen.

    • Ze moeten een bijdrage leveren aan het oplossen van de dijkversterkingsopgave van het gehele achterliggende gebied.

    • Ze moeten sober en doelmatig zijn. Dat wil zeggen uitvoerbaar, beheerbaar en kosteneffectief en geen afbreuk doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied.

  • U kunt ook initiatieven inbrengen die meerwaarde bieden voor het gebied, maar niet direct bijdragen aan de dijkversterkingsopgave. Deze initiatieven kunnen we mogelijk meenemen (dit noemen we meekoppelen) mits ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. (Die voorwaarden staan in de beleidsnota 'Meekoppelen bij dijk- en kadeversterking' van Waterschap Rivierenland.) Dit betekent onder andere dat er een initiatiefnemer moet zijn die de risico’s op zich neemt. En dat er eigen voldoende financiële middelen beschikbaar zijn.

  • Heeft u specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie of cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied, dan komen we graag met u in contact. Deze kennis kunnen we gebruiken bij het op orde brengen van de basisinformatie, het in beeld brengen van effecten en het maken van goede afwegingen.

Reageren op deze kennisgeving?

  • Kent u de dijk tussen Elden en Heteren goed? Heeft u specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie of cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied?

  • Zijn er initiatieven in de omgeving waar we rekening mee moeten houden?

  • Ziet u mogelijke oplossingen voor de dijkversterkingsopgave?

Dan horen we graag van u.

Stuur uw reactie vóór 15 augustus 2024 naar Sprok-Sterreschans-Heteren@wsrl.nl of per post naar Waterschap Rivierenland, t.a.v. dijkversterking Sprok-Sterreschans-Heteren, Postbus 599, 4000 AN Tiel.

Wat gebeurt er met uw inbreng ?

Wij stellen een nota op met een reactie op alle inbreng die wij ontvangen en de manier waarop deze wordt meegenomen in het project. U ontvangt binnen twee maanden na sluitingsdatum een persoonlijk bericht met onze reactie op uw inbreng en daarin beschreven wat we met uw inbreng hebben gedaan of nog gaan doen.

We organiseren een informatiebijeenkomst

Wilt u weten waarom deze dijkversterking nodig is en hoe u daarbij betrokken kunt worden?

Kom dan naar de bijeenkomst voor bewoners en belangstellenden op donderdag 20 juni in zalencentrum de Oldenburg, Hofplein 1 te Driel. U kunt tussen 16.30 en 21.00 uur binnenlopen.

Wilt u op de hoogte blijven van dit project?

Meldt u dan alvast aan voor de nieuwsbrief. Aanmelden kan door een mail te sturen naar e-mailadres Sprok-Sterreschans-Heteren@wsrl.nl. Op de website www.wsrl.nl/ssh vermelden we de laatste ontwikkelingen over het project.

Naar boven