Waterschapsblad van Waterschap Limburg
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Limburg | Waterschapsblad 2024, 11152 | participatie |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Limburg | Waterschapsblad 2024, 11152 | participatie |
Kennisgeving voornemen en participatie verkenning Eys
Start verkenning wateroverlast Eys
De nacht van 14 op 15 juli 2021 staat bij elke inwoner en ondernemer van Eys nog helder voor de geest. Na overvloedige neerslag stroomde het water en modder van de hellingen en was er de forse overstroming van de Eyserbeek. U zult er vast nog actieve herinneringen aan hebben. Zeker de inwoners die het water, zonder er iets tegen te kunnen doen, hun kelder of huis zagen binnenstromen en ondernemers die hetzelfde lijdzaam moesten ondergaan in of op hun bedrijf.
Met deze kennisgeving informeren Waterschap Limburg en Gemeente Gulpen-Wittem u over ons voornemen een verkenning uit te voeren naar het verminderen van wateroverlast in Eys. Deze verkenning vindt plaats in het kader van het project Water in Balans Eys. Tijdens deze verkenning krijgt u de mogelijkheid om mee te denken en wordt u op de hoogte gehouden. U krijgt informatie over de projectopgave en hoe wij de omgeving hierbij willen betrekken. Wilt u uitgebreidere informatie over hoe u mee kunt doen? Lees dan het participatie- en communicatieplan, dat te vinden is op (www.waterschaplimburg.nl/eys). Deze kennisgeving is een samenvatting van dit uitgebreidere participatie- en communicatieplan.
Door klimaatverandering veroorzaken hoosbuien steeds vaker wateroverlast in de dalen van het Zuid-Limburgse Heuvelland. Waterschap Limburg is het programma Water in Balans gestart om samen met partners en betrokkenen wateroverlast te verminderen. Voor alle gebieden in Limburg heeft de provincie een norm vastgesteld waar ze aan moeten voldoen voor wat betreft waterveiligheid. Op basis van deze norm heeft het waterschap alle Limburgse beken getoetst om te bezien of ze bepaalde hoosbuien goed genoeg aankunnen. Zo heeft het waterschap ook gekeken naar het stroomgebied rondom de Eyserbeek.
Uit de eerste berekeningen blijkt dat er in de omringende hoger gelegen heuvels en daarmee ook in het stroomgebied van de Eyserbeek enkele knelpunten voorkomen waar vaker wateroverlast optreedt dan mag volgens de norm. Waterschap Limburg is daarom samen met Gemeente Gulpen-Wittem een project gestart om het betreffende gebied meer water-robuust te maken, zodat ook deze knelpunten gaan voldoen aan de norm voor waterveiligheid. Waterschap Limburg is hiervoor de kartrekker. We doen dit integraal, wat wil zeggen, dat we het hele projectgebied onder de loep nemen. We kijken naar mogelijke maatregelen in de natuur, in de landbouw, in de beken zelf en naar de interactie met bestaande rioolstelsels in het gebied.
Hoe pakken we dit project aan?
Wij gaan samen met de inwoners en andere belanghebbenden in het gebied de wateroverlast in kaart brengen, ervaringen delen en gezamenlijk mogelijke oplossingen in beeld brengen om het projectgebied zo in te richten dat het heftige buien in de toekomst beter aan kan en de leefomgeving verbetert. Aanpassen aan klimaatverandering betekent ook samen kwetsbaarheden zien en kansen grijpen.
Dit doen we in een gebiedsgerichte aanpak waarbij we ook bekijken of er nog andere bestaande initiatieven en meekoppelkansen zijn, zoals het verbeteren van de bronbeken, droogtebestrijding, hittestress, het vergroten van biodiversiteit of het gebruik van het landelijk gebied. Randvoorwaarde is wel dat er een link is met het verminderen van wateroverlast.
We hebben voor de lange termijn voorkeur voor structurele maatregelen, het liefst zo dicht mogelijk bij de bron, om water vast te houden daar waar het valt. We werken er aan om binnen een jaar te komen tot de zogenaamde Voorkeursvariant. Dit is een pakket aan maatregelen op hoofdlijnen dat bijdraagt aan het hoofddoel om wateroverlast te verminderen.
Het resultaat van de verkenning is, zoals gezegd, de Voorkeursvariant. Met de Voorkeursvariant leggen we de maatregelen en het gebied waar ze genomen worden vast. In een volgende fase werken we de maatregelen meer uit en kijken we hoe we de maatregelen goed kunnen inpassen in de omgeving. Om tot een voorkeursvariant te komen, doorlopen we vanaf voorjaar 2024 drie stappen:
Tijdens deze fase starten we met een inwonersavond voor iedereen uit de kern Eys. Op deze inwonersavond maakt u kennis met het projectteam. Daarnaast zullen we u informeren welke informatie reeds voorhanden is, inclusief mogelijke oplossingsrichtingen. Maar vooral willen wij “ophalen”. Uw mening telt, u hebt ervaring met wateroverlast en u hebt vast en zeker suggesties hoe dit ter plekke verholpen kan worden. U kunt ons helpen om de wateroverlast goed in beeld te brengen en misschien heeft u ook al ideeën om deze in de toekomst te verminderen. Tot 3 maanden na publicatie van deze kennisgeving kunt u uw oplossingen aan het waterschap kenbaar maken via onze projectpagina www.waterschaplimburg.nl/eys. We brengen in deze fase de ervaringen, wensen, kansen en knelpunten in beeld. In deze fase kunnen ook andere zaken worden besproken die in het gebied spelen. Tevens zullen we op deze avond het proces en onze projectaanpak verduidelijken.
Stap 2 Oplossingsronde / Varianten
In deze fase werken we de opgehaalde informatie uit. In samenspraak met inwoners en belanghebbenden bekijken we per deelgebied hoe de aangedragen oplossingen passen bij het verminderen van wateroverlast, de leefbaarheid, het budget en de technische mogelijkheden. Met behulp van een afwegingskader zullen we bekijken welke (combinaties van) oplossingen het beste passen en haalbaar en betaalbaar zijn.
Tot slot formuleren we een voorkeur voor de maatregelen in het gebied. Het projectteam van het Waterschap Limburg werkt het resultaat van alle gesprekken en onderzoeken uit tot een Voorkeursvariant. Dit presenteren we aan de omgeving en iedere betrokkene kan daar op reageren.
Waterschap Limburg en Gemeente Gulpen-Wittem gaan vervolgens afspraken maken hoe de maatregelen uit de voorkeursvariant verder worden uitgewerkt in de planuitwerkingsfase om ze daarna te realiseren in de uitvoeringsfase. De Voorkeursvariant is dus het sluitstuk van de verkenningsfase en het startpunt voor de planuitwerkingsfase.
Samen aan de slag. Uw mening telt!
Inbreng van betrokkenen zorgt voor betere plannen. Daarom nodigen we u uit om uw ideeën en ervaringen met ons te delen. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen met wateroverlast in Eys en iedereen die deel uitmaakt van een mogelijke oplossing, de kans krijgt om mee te denken en mee te werken. Wateroverlast verminderen doen we samen, dus doe mee! Dit kan via contactmomenten zoals inwonersavonden en keukentafelgesprekken, maar het kan ook via onze projectpagina: www.waterschaplimburg.nl/eys
Waterschap Limburg en Gemeente Gulpen-Wittem willen contact met u houden. Daarvoor gebruiken we het digitale platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/eys. U treft hier het participatieplan aan waarin omschreven staat hoe u mee kunt doen. Ook kunt u zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Waterschap Limburg draagt samen met Adviesbureau Brouwers zorg voor de organisatie en uitvoering van het participatie- en communicatieplan. Aanspreekpunten voor de omgeving zijn Guus Vijgen, omgevingsmanager Adviesbureau Brouwers en Lars Vervoort, omgevingsmanager Waterschap Limburg. Guus is bereikbaar via omgevingsmanagement@brouwers.com en Lars via l.vervoort@waterschaplimburg.nl.
Deze kennisgeving is de eerste stap in de projectprocedure voor een projectbesluit Omgevingswet. Op dit moment is nog niet bekend of voor de te nemen maatregelen een projectbesluit wordt genomen. Om te kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten voor een projectbesluit, publiceren we deze kennisgeving voornemen en participatie. Het waterschap is zowel initiatiefnemer als bevoegd gezag voor het eventueel te nemen projectbesluit. In de verkenning Eys nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet.
De Voorkeursvariant is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing, dus heeft het geen formele juridische status. Het staat iedereen uiteraard vrij om te reageren op de Voorkeursvariant. Na het vaststellen van de Voorkeursvariant wordt bepaald of een projectbesluit wordt opgesteld of dat voor de maatregelen omgevingsvergunningen worden aangevraagd. Pas aan het einde van de planuitwerkingsfase nemen we besluiten die openstaan voor rechtsbescherming; daarover informeren we u later.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2024-11152.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.