Bekendmaking Waterschap Limburg inzake ter inzagelegging ontwerp van een wijziging beleidsregel Instellen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewaterlichamen en beleidsregel Onttrekken uit oppervlaktewater

Van 5 juni 2024 tot en met 16 juli 2024 ligt het ontwerp van een wijziging van de beleidsregel Instellen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewaterlichamen en van de beleidsregel onttrekken uit oppervlaktewater tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Voor het inzien van de stukken dient vooraf een afspraak te worden gemaakt via onderstaand informatienummer. Het ontwerp van de wijziging van deze beleidsregels is ook in te zien via het digitale Waterschapsblad op www.officielebekendmakingen.nl en op de website van het waterschap www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen. Verder zijn de documenten in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking onder de kop 'Bekijk documenten'.

Toelichting

Wijziging beleidsregel Instellen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewaterlichamen

Op basis van artikel 1.17 van de Waterschapsverordening van het Waterschap Limburg heeft het dagelijks bestuur van het waterschap de bevoegdheid om in geval van grote schaarste aan water dan wel indien een zodanige omstandigheid dreigt te ontstaan een verbod af te kondigen voor het onttrekken aan oppervlaktewaterlichamen. Op 28 mei 2024 heeft het dagelijks bestuur het beleid dat wordt gehanteerd bij het instellen van onttrekkingsverboden geactualiseerd. Deze actualisatie is verwerkt in de onderhavige ontwerpwijziging. Kern van de wijziging is een aanpassing van het criterium voor het afgeven van het eerste onttrekkingsverbod en een aanpassing van de definitie van kapitaalintensieve teelten.

Wijziging beleidsregel onttrekken uit oppervlaktewater

Onderdeel van de actualisatie van het beleid met betrekking tot het instellen van onttrekkingsverboden is een aanpassing van het beleid met betrekking tot het onttrekken uit oppervlaktewater. Deze wijziging ziet op het maken van een indeling van de oppervlaktewateren in 3 klassen op basis van droogtegevoeligheid en het verbieden van onttrekkingen uit klasse 1 droogtegevoelige beken in de periode van 1 april tot 1 oktober.

Zienswijzen

Belanghebbenden en ingezetenen kunnen gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over de voorgenomen wijziging van de beleidsregels. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond. Een schriftelijke zienswijze kunt u ook indienen door een e-mail te sturen naar vergunningen@waterschaplimburg.nl, onder vermelding van: ‘Zienswijze ontwerp wijziging beleidsregels onttrekken'. Voor het inbrengen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met het waterschap via onderstaand informatienummer. De ingebrachte zienswijzen worden door het dagelijks bestuur meegenomen bij de uiteindelijke besluitvorming.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het waterschap via telefoonnummer (088) 88 90100.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

Erik Keulers, secretaris-directeur

Saskia Borgers, dijkgraaf

Naar boven