Terinzagelegging ontwerp ‘Waterbodemkwaliteitskaart’

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft in zijn vergadering van 14 mei jl. de nieuwe waterbodemkwaliteitskaart vastgesteld.

 

Aanleiding

In 2014 hebben de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze & Aa’s voor het eerst een gezamenlijke waterbodemkwaliteitskaart opgesteld. Sindsdien werkt het waterschap met de kaart en wordt de waterbodemkwaliteitskaart veelvuldig als milieuhygiënische verklaring voor de baggerspecie ingezet bij onze baggerprojecten en -werkzaamheden.

 

De waterbodemkwaliteitskaart moet periodiek worden geactualiseerd op basis van nieuwe data. Inmiddels is het 10 jaar geleden dat onze eerste waterbodemkwaliteitskaart bestuurlijk is vastgesteld. Om het mogelijk te maken met de waterbodemkwaliteitskaart te blijven werken is in 2022 en 2023 opnieuw onderzoek gedaan naar de milieuhygiënische kwaliteit van de baggerspecie in onze watergangen in het buitengebied.

 

Daarnaast heeft ook de provincie Groningen de behoefte om voor het baggeren gebruik te kunnen maken van een eigen waterbodemkwaliteitskaart en de bermsloten langs provinciale wegen laten onderzoeken.

 

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek voor onze landelijke watergangen blijkt dat de milieuhygiënische kwaliteit van de bagger overeenkomt met de bevindingen van 2014. De baggerspecie van de landelijke watergangen (uitgezonderd voor de bij ons bekende verdachte locaties) in het beheergebied voldoet aan het ‘verspreidbaarheidscriterium’. Dit betekent dat vrijwel altijd de baggerspecie in landelijk gebied op de kant mag worden gezet.

 

Waarom werken we met de waterbodemkwaliteitskaart?

De waterbodemkwaliteitskaart maakt het mogelijk om bij onderhoud vrijkomende bagger op het aangrenzend perceel of elders binnen het gebied verantwoord te gebruiken, zonder dat telkens waterbodemonderzoek hoeft te worden verricht. De kwaliteit van de bagger van onverdachte watergangen kan eenvoudig op de kaart worden afgelezen. Dit bespaart tijd, onnodig onderzoek en betekent dat uitvoerders, teamleiders en projectleiders van ons waterschap in staat worden gesteld om doelmatiger te werken.

 

Inzien van de waterbodemkwaliteitskaart

Het besluit en de bijbehorende stukken liggen ter inzage van 29 mei 2024 tot en met 9 juli 2024 in het waterschapshuis, Stedumermaar 1 in Groningen. Voor toelichting op de stukken raden wij u aan een afspraak te maken met de heer M. (Marc) Bethlehem.

 

Zienswijzen

Belanghebbenden kunnen gedurende de hiervoor genoemde periode van de terinzagelegging een zienswijze indienen bij het Dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest op het ontwerp ‘waterbodembeleidsplan’. Dit kan schriftelijk door een brief te sturen aan het Dagelijks Bestuur van Waterschap Noorderzijlvest, Postbus 18, 9700 AA Groningen of per e-mail naar info@noorderzijlvest.nl.

 

Bellen kan ook (tel. 050 – 304 8911) om een afspraak te maken of om mondeling uw zienswijze te delen. Onze contactpersoon is: Marc Bethlehem (Beleidsmedewerker Vergunningverlening en Handhaving/Waterbodems).

Naar boven