Kennisgeving voornemen en participatie Helderse Zeewering Den Helder

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) start met de verkenning van het project Helderse Zeewering in Den Helder. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren.

Waarom deze aankondiging?

De Helderse Zeewering is een circa 5 kilometer lange dijk langs de Noordzee. Deze waterkering beschermt het gebied achter de dijk tegen zware golven en hoog water uit de zee. De dijk is beoordeeld en de asfaltbekleding voldoet niet meer aan de wettelijke eisen voor waterveiligheid. Het gaat specifiek om het asfalt onderaan de dijk aan de buitenzijde tussen Hotel Lands End en Fort Kijkduin.

HHNK start daarom met een verkenning om het probleem met de asfaltbekleding op te lossen. Doel van deze aankondiging is om u te informeren over het voornemen om een verkenning uit te voeren voor dit project en u te informeren over de participatie tijdens dit project.

Het gaat hier dus niet om het ontwikkelen van woningen op de dijk (Dijkkwartier). Dit project richt zich alleen op het orde brengen van de waterveiligheid aan de buitenzijde.

 

Omgevingswet

Op 1 januari 2024 staat de inwerkingtreding van de Omgevingswet gepland. Ter voorbereiding daarop werken we al zoveel mogelijk via deze wet.

Wat is er aan de hand?

Bij de Helderse Zeewering voldoet de asfaltbekleding onder aan de dijk niet meer. Bij een combinatie van hoog water en zware golven bestaat het risico dat het zand onder het asfalt weg kan spoelen. Als dit optreedt kan het asfalt opgedrukt worden en breken. Gezien de opgave gaan we de verkenning richten op het versterken van de bekleding aan de buitenzijde van de dijk.

 

Uitwerking in fases

Voor dit versterkingsproject zijn er drie fasen die doorlopen worden, namelijk: de Verkenning-, Planuitwerking- en Realisatiefase.

Verkenningsfase

Op dit moment bevindt het project zich in de verkenningsfase. In deze fase brengen we de beschikbare informatie op orde en bepalen we welke informatie er nog ontbreekt. Waar nodig voeren we aanvullend (bureau)onderzoek uit. Hierbij kunt u denken aan een inventarisatie van de kabels en leidingen die er liggen of een natuuronderzoek.

De verkenningsfase verloopt in een aantal stappen. Allereerst wordt vanuit technisch oogpunt gekeken naar de mogelijke oplossingen. Vooralsnog zien we de oplossing in het aanpassen of het vervangen van het asfalt onderaan de dijk. De dijk moet stevig genoeg zijn om de harde golven uit de Noordzee op te kunnen vangen. De effecten van de oplossingen worden beoordeeld en daaruit volgt de best passende oplossing. De best passende oplossing, het voorkeursalternatief, wordt vastgesteld door het bestuur van het hoogheemraadschap.

Planuitwerkingsfase

In de volgende fase, de planuitwerkingsfase, wordt het ontwerp verder uitgewerkt in een projectbesluit. Het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap is hiervoor het bevoegd gezag.

Het projectbesluit behoeft de goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Ook is Gedeputeerde Staten coördinerend bevoegd gezag voor de noodzakelijke uitvoeringsbesluiten ten behoeve van het projectbesluit. Gedeputeerde Staten is ook het bevoegd gezag voor de mer(beoordelings)procedure.

Realisatiefase

De laatste fase betreft de realisatiefase. In deze fase worden de maatregelen uitgevoerd, zodat de bekleding, en daarmee de dijk, weer voldoet aan de waterveiligheidseisen.

Planning

Voor de Helderse Zeewering voorziet HHNK op dit moment de volgende planning:

2023-2024: verkenningsfase

2024-2026: planuitwerkingsfase

2026-2028: realisatiefase

Deze planning kan gedurende het project nog aangepast worden.

Waarover kunt u meedenken?

Het hoogheemraadschap vraagt iedereen middels deze kennisgeving mee te denken, suggesties te doen en ideeën in te brengen voor het oplossen van de versterkingsopgave van de asfaltbekleding. De aangedragen oplossingen worden door het Hoogheemraadschap in redelijkheid in beschouwing genomen aan de hand van een aantal uitgangspunten. De aangedragen oplossing moet:

1. Redelijkerwijs een oplossing bieden voor de versterkingsopgave van de asfaltbekleding;

2. Technisch uitvoerbaar en juridisch haalbaar zijn;

3. Beheerbaar zijn door het hoogheemraadschap;

4. Geen afbreuk doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied;

5. Passen binnen het vastgestelde budget en de planning die leidt tot realisatie uiterlijk in 2026.

Daarnaast kunt u ons ook helpen om belangrijke waarden en belangen in het gebied inzichtelijk te maken. In de bijlage bij deze aankondiging staat ook het communicatie- en participatieplan waarin meer informatie te vinden is.

Hoe kunt u reageren of ideeën aandragen?

Wilt u reageren op deze kennisgeving, mogelijke oplossingen aandragen voor de asfaltbekleding of reageren op het communicatie- participatieplan, dan kunt u dat op drie manieren doen. U ontvangt een ontvangstbevestiging op uw reactie.

  • 1.

    Digitaal: door het contactformulier in te vullen.

  • 2.

    Mondeling: op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur 072-5828282, dan kunt u vragen naar de omgevingsmanager mw. Romee Huisman

  • 3.

    Post: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard

Uw reactie moet uiterlijk 1 maart 2024 worden ingediend.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie op het voorstel voor participatie betrekken we bij het verder uitwerken van het participatieproces. Overige reacties nemen we mee in de volgende stap van de verkenning. U ontvangt een reactie op uw naar voren gebrachte inbreng.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het project Helderse Zeewering is te vinden op www.hhnk.nl/helderse-zeewering. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan op telefoonnummer 072-5828282. U kunt vragen naar de omgevingsmanager mw. Romee Huisman.

 

Naar boven