Besluit tot het verlenen van een ontheffing van het algeheel verbod tot het onttrekken van oppervlaktewater aan Waterschap Rijn en IJssel, voor het onttrekken van oppervlaktewater uit watergang Eefsebeek (ter hoogte van de Asselerweg) voor het reinigen van persleiding Kanaalstraat (water van Friesland-Campina van Lochem naar de rwzi Zutphen)

Door toenemende vervuiling loopt de druk in de persleiding op. Als de druk boven 2.5 bar komt, wordt het risico op schade aan de persleiding of zelfs een persleidingbreuk reëel. Om een dergelijke calamiteit te voorkomen is op korte termijn een reinigingsactie van de persleiding noodzakelijk. De reinigingsactie vindt plaats door een zogenaamde foampig, schuimen prop, door de leiding te sturen en zo gas en vuiligheid mee te nemen en de leiding op deze manier te reinigen. Er is oppervlaktewater nodig om de foampig door de leiding te sturen. Er zijn alternatieve manieren onderzocht. Hieruit is geconcludeerd dat er op dit moment geen doeltreffende alternatieven beschikbaar zijn.Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel;Gelet op artikel 78 Waterschapswet en artikel 3.2 Keur Waterschap Rijn en IJssel 2023;

BESLUIT

  • -

    Ontheffing te verlenen van het algeheel verbod tot het onttrekken van oppervlaktewater, d.d. 23 juni 2023, gepubliceerd in het Waterschapsblad jaargang 2023, nummer 7552;

  • -

    De ontheffing te verlenen van 1 augustus 2023 tot en met het opheffen van het onttrekkingsverbod;

  • -

    De ontheffing te verlenen voor het onttrekken van oppervlaktewater uit watergang Eefsebeek, ter hoogte van de Asselerweg.

ONDER DE VOORWAARDEN DAT

  • -

    Maximaal 1200 m3 oppervlaktewater wordt onttrokken in één dagdeel per reinigingsactie met de foampig;

  • -

    De ontheffing tijdelijk is en alleen bedoeld om water te onttrekken voor het uitvoeren van een reinigingsactie met de foampig.

OVERIGE VOORWAARDEN

Naast de vergunning van het waterschap, dient ook rekening gehouden te worden met een eventuele vergunningplicht vanuit de Wet natuurbescherming. De provincie Gelderland is hiervoor bevoegd gezag.

Niet eens? Belanghebbenden die het niet eens zijn met de beslissing van het waterschap kunnen een bezwaarschrift indienen. U heeft hiervoor zes weken de tijd. Deze termijn begint te lopen op de dag na bekendmaking van het besluit. Komt het bezwaarschrift te laat bij het waterschap binnen, dan kan het bezwaarschrift niet-ontvankelijk worden verklaard. Dat betekent dat uw bezwaarschrift niet inhoudelijk wordt behandeld.

Aan wie richt u het bezwaarschrift?

Uw bezwaarschrift richt u aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel, Postbus 148, 7000 AC Doetinchem onder vermelding van ‘Bezwaar tijdelijke ontheffing onttrekkingsverbod watergang Eefsebeek’.

Wat staat er in uw bezwaarschrift?

Het bezwaarschrift bevat tenminste de volgende punten: uw naam en adres, de dagtekening van het bezwaarschrift, het besluit waartegen u bezwaar maakt en het registratienummer van dat besluit, de reden(en) waarom u bezwaar maakt en uw handtekening. Het indienen van een bezwaarschrift schorst het genomen besluit niet. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, Postbus 9030 6800 EM Arnhem. Voor het treffen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde voor het vragen van een voorlopige voorziening is wel dat u een bezwaarschrift heeft ingediend.

Het college van dijkgraaf en heemraden, 27 juli 2023

 

Naar boven