Voornemen tot vestiging recht van opstal

Objectinformatie

Locatie:

gelegen op de primaire kering en nabij de haven te Lauwersoog

Perceel kadastraal bekend:

Gemeente Ulrum, sectie I, nummers 564, 573, 574 en 749 (allen gedeeltelijk)

Perceelgrootte:

tezamen circa 5.360m2 (0.53.60ha) waarvan de weg ca. 3.690m2 en berm 1.670m2 uitmaakt

Een beeld van de objectinformatie vindt u via https://kadastralekaart.nl

 

Voornemen tot het vestigen van een recht van opstal

De dijk tussen Lauwersmeerdijk – Vierhuizergat wordt versterkt opdat deze dijk voor de komende 50 jaar voldoet aan de veiligheidsnormen. Naast de versterking zijn er aanvullende opgaven voor natuur, recreatie, economie en verkeersveiligheid.

 

Ten behoeve van de verbetering van de verkeersveiligheid wordt een tweede ontsluitingsweg naar de haven van Lauwersoog aangelegd. Deze extra opgave wordt gerealiseerd samen met de gemeente Het Hogeland. Waterschap Noorderzijlvest is als grondeigenaar van plan om op bovengenoemde objecten ten gunste van opstaller een recht van opstal te verlenen. Het gaat om een recht van opstal inhoudende het aanbrengen, onderhouden, gebruiken, in eigendom hebben, inspecteren en indien nodig gedeeltelijk of geheel vervangen en verwijderen van een (tweede) Ontsluitingsweg (met berm en bijbehorende voorzieningen) naar Lauwersoog.

 

Geen andere gegadigden

We zijn van mening dat opstaller de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor het vestigen van een recht van opstal ten laste van het object. Daarvoor hebben we deze objectieve, toetsbare en redelijke criteria:

  • Grondeigenaar en opstaller werken samen in het project Dijkversterking Lauwersmeerdijk – Vierhuizergat;

  • Dit project naast de versterking aanvullende opgaven kent, o.a. in kader van de verkeersveiligheid;

  • Grondeigenaar wenst genoemde objecten in te zetten voor de verbetering van de verkeersveiligheid;

  • De grond waar het recht van opstal op wordt gevestigd aansluitend ligt aan grond dat in eigendom en beheer en onderhoud is van beoogde opstaller.

 

Reactie binnen twintig kalenderdagen na publicatie

Waterschap Noorderzijlvest wil open en transparant handelen. Door deze voorgenomen vestiging van recht op opstal te publiceren geven we derden de kans om mee te dingen. Indien u zich niet kunt verenigen met ons voornemen, moet u ons dit laten weten binnen een termijn van twintig kalenderdagen na de publicatiedatum. U stuurt een gemotiveerd bericht naar info@noorderzijlvest.nl. Vermeld in uw e-mail de Objectinformatie.

 

Als u niet binnen twintig kalenderdagen na publicatiedatum reageert, vervalt het recht om op te komen tegen de voorgenomen vestiging van recht van opstal. Ook vervalt het recht op het vorderen van schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook. Want na de termijn van twintig kalenderdagen is het onredelijk voor ons en de opstaller als iemand alsnog tegen het plan zou opkomen. Met deze publicatie geven we uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

Namens het dagelijks bestuur van

het waterschap Noorderzijlvest:

 

Roeland van der Schaaf, dijkgraaf

Bas Tammes, secretaris-directeur

 

 

 

 

Naar boven