Voornemen waterschap Noorderzijlvest tot vestigen recht van opstal gemeente Het Hogeland

De gemeente Het Hogeland is verantwoordelijk voor het toekomstig beheer en onderhoud van de nieuwe fietsbrug Zoutkamp-Vierhuizen en de aanmeervoorziening Hunsingokanaal. Voor de wettelijke beheertaak van deze partij maakt het waterschap Noorderzijlvest hierdoor bekend voornemens te zijn over te gaan tot het vestigen van recht van opstal op de volgende percelen:

  • Zoutkamp, kadastrale gegevens: gemeente Ulrum, sectie F, nummer 3454 (gedeeltelijk). Grootte: ongeveer 3 m2.

  • Zoutkamp, kadastrale gegevens: gemeente Ulrum, sectie K, nummer 613 (gedeeltelijk). Grootte: ongeveer 9 m2.

Zie ook tekening V-1464.

 

  • Zoutkamp, kadastrale gegevens: gemeente Ulrum, sectie K, nummer 669 (gedeeltelijk). Grootte: ongeveer 86 m2.

Zie ook tekening V-1474.

Hierna tezamen te noemen: de percelen.

 

Het waterschap is van oordeel dat bij voorbaat vaststaat, althans redelijkerwijs mag worden aangenomen, dat op grond van de navolgende objectieve, toetsbare en redelijke criteria gemeente Het Hogeland als enige serieuze gegadigde in aanmerking komt voor voornoemde opstalrechten.

 

Achtergrond

Het waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en gemeente Het Hogeland (hierna te noemen: de gebiedspartners) hebben de ambitie voor het verder ontwikkelen van Zoutkamp. Voor de waterveiligsheidsopgave en de daarbij behorende koppelkansen hebben de gebiedspartners een Voorlopig Ontwerp vastgesteld voor de realisatie van de integrale maatregelen.

Het voorgaande is door de gebiedspartners als integrale opgave uitgewerkt en uitgevoerd en met elkaar verbonden in het project genaamd Nieuwe Waterwerken Zoutkamp waarbij tien koppelkansen (MKK) in samenhang met de scope van het Waterschap (bouw nieuw gemaal nabij de Hunsingosluis, restauratie van de Hunsingosluis, aanpassen oeverbeschoeiing zuid-/ en noordzijde Hunsingokanaal) worden uitgevoerd.

 

Door het organiseren van Webinars en inloopmiddagen/avonden is gebleken dat er draagvlak is vanuit Zoutkamp en omgeving voor het project. In oktober 2019 is de intentieverklaring en de Samenwerkingsovereenkomst (voorbereidingsfase) van juni 2021 ondertekend door de gebiedspartners. Op 20 maart 2023 is de Samenwerkingsovereenkomst Nieuwe Waterwerken Zoutkamp (uitvoeringsfase) ondertekend door de gebiedspartners.

 

Eén serieuze gegadigde l geen strijd met gelijkheidsbeginsel

De bovengenoemde opstalrechten zijn onderdeel van de uitvoering van de Samenwerkingsovereenkomst Nieuwe Waterwerken Zoutkamp (uitvoeringsfase). De opstalrechten zijn nodig om desbetreffende rechten over te dragen tussen de gebiedspartners vanuit doelmatigheid, ten gevolge van de functiewijziging van openbare gronden, zodat het toekomstig beheer en onderhoud bij de juiste gebiedspartner ligt. De scope van het werk voor de gemeente betreft onder andere:

- aanpassen bestaande fietsbrug Zoutkamp-Vierhuizen

- realiseren aanmeervoorziening Hunsingokanaal

 

Daarom vindt het waterschap dat de gemeente de enige serieuze belangstellende is voor deze opstalrechten.

 

Het waterschap is derhalve voornemens om over te gaan tot het vestigen van voornoemde rechten van opstal aan gemeente Het Hogeland die daarvoor als enige serieuze gegadigde in aanmerking komt. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het zogenoemde Didam-arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

Mogelijkheid tot reageren

Waterschap Noorderzijlvest wil open en transparant handelen. Door deze voorgenomen vestiging van een recht van opstal te publiceren geven we derden de kans om mee te dingen. Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen en hiervoor genoemde criteria, omdat u van mening bent dat u ook in aanmerking dient te komen voor de te vestigen rechten van opstal van de bovengenoemde percelen en voldoet aan de gestelde moet u ons dit laten weten binnen een termijn van twintig kalenderdagen na de publicatiedatum. Deze reactie wordt niet gezien als een officiële zienswijze of bezwaar in het kader van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om binnen dezelfde termijn van 20 kalenderdagen na datum van deze publicatie een gerechtelijke procedure in kort geding te starten door een dagvaarding daartoe aan het waterschap te laten betekenen.

 

Als u niet binnen twintig kalenderdagen na publicatiedatum reageert, vervalt het recht om op te komen tegen deze vestiging van het recht van opstal. Ook vervalt het recht op het vorderen van schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook. Want na de termijn van twintig kalenderdagen is het onredelijk voor ons en de gebruikers als iemand alsnog tegen het plan om het recht van opstal te vestigen.

Naar boven