Kennisgeving project ‘Geleenbeek Terborgh’

 

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de planvorming van het project ‘Geleenbeek Terborgh’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op projectenpagina: waterschaplimburg.nl/uwbuurt/projectenoverzicht/@7317/geleenbeek-schinnen-terborgh/. Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

Aanleiding van het project

Binnen het plangebied rond de Geleenbeek vallen regelmatig bomen in de watergang, welke obstakels vormen voor de doorstroming van de Geleenbeek. De problematiek van deze obstakels is driedelig. Namelijk;

  • 1.

    De obstakels leiden tot uitspoelingen die een directe bedreiging vormen voor kwetsbare leidingen en oevers

  • 2.

    Opstuwing als gevolg van obstakels kan leiden tot wateroverlast;

  • 3.

    De obstakels zijn moeilijk te bereiken waardoor onderhoud moeilijk uit te voeren is.

Plangebied

Het plangebied van het project ‘Geleenbeek Terborgh’ te Schinnen beslaat de Geleenbeek tussen Heisterbrug en Oude Kerk. Het plangebied loopt vanaf de Veeweg te Schinnen bij de brug over de Geleenbeek richting Oude Kerk en heeft een totale lengte van 1.350 meter. Langs het traject liggen onder andere Kasteel Terborgh en de voormalige US Army Garisson Schinnen. In onderstaande kaart is het plangebied omcirkeld met een rode stippellijn.

Figuur 1: plangebied

De vorm van participatie

Om tot een ontwerp en een vastgesteld projectplan/projectbesluit te komen, Volgen we twee sporen; de directe dialoog en de indirecte dialoog. Bij de indirecte dialoog informeren wij de omgeving via verschillende online en offline communicatiemiddelen. Bij de directe dialoog treden we met elkaar in contact. De directe dialoog vindt zoveel mogelijk via fysieke ontmoetingen plaats.

Stap 1: Kennisgeving

Allereerst starten we met de aankondiging van het project en het participatietraject, de zogenoemde kennisgeving. In deze berichtgeving staan onder meer doel, plangebied, probleemstelling, contactgegevens. Tevens wordt in deze kennisgeving beschreven hoe men mee kan denken en participeren tijdens de planvormingsfase. Bewoners, ondernemers, natuurorganisaties en perceeleigenaren in het plangebied, maar ook geïnteresseerden uit de omgeving, kunnen zich hiervoor aanmelden bij omgevingsmanager.

Stap 2: Stakeholdergesprekken

Een aantal direct betrokken partijen worden persoonlijk benaderd voor stakeholdergesprekken. Met de stakeholdersgesprekken wordt een beeld gevormd over wat belangrijk wordt gevonden en waar de kansen en uitdagingen liggen.

Stap 3: Bewonersbijeenkomst 1 – Inloopmiddag/avond

Tijdens de eerste bewonersbijeenkomst brengen we de wensen en ervaringen in het gebied in kaart en verkennen we mogelijke oplossingen, benoemen we kansen en knelpunten die het gebied rondom de Geleenbeek kunnen verbeteren. Deze inventarisatie gebeurt doormiddel van een inloopmiddag/avond waaraan alle belangstellenden kunnen deelnemen. Hier worden belanghebbenden en belangstellenden geïnformeerd over de doelstelling van dit project en zullen we uitleg geven hoe dit project de omgeving mogelijk raakt.

Stap 4: Bewonersbijeenkomst 2 - Definitief ontwerp

Tijdens deze stap geven we terugkoppeling van het definitief ontwerp naar de omgeving. Hierbij geven we toelichting en onderbouwing van de gemaakte keuzes en een toelichting op het vervolg van het project. Wensen, zorgen en randvoorwaarden (zoals bereikbaarheid, hinderduur, etc.) met betrekking tot het definitief ontwerp kunnen besproken worden tijdens deze bewonersbijeenkomst. Hierna gaat het ‘Ontwerp Projectplan’ met het DO ter inzage.

Hoe bereiken wij de omgeving?

Wij benaderen de verschillende doelgroepen op verschillende wijze. De belanghebbende zijn in drie groepen onderverdeeld, namelijk;

  • 1.

    Direct betrokkenen, zoals bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van natuurorganisaties in het plangebied. Deze groep belanghebbende zal via een bewonersbrief en stakeholdersgesprekken worden benaderd en gehoord.

  • 2.

    Indirect betrokkenen, zoals particuliere perceel eigenaren in de indirecte omgeving van het plangebied en gebruikers die niet in het plangebied wonen of werken, maar wel gebruik maken van de omgeving rondom de Geleenbeek. Deze groep wordt geïnformeerd door middel van een bewonersbrieven. Deze belanghebbende kunnen zich voor informatie aanmelden via de omgevingsmanager.

  • 3.

    Overige geïnteresseerden, welke niet direct of indirect betrokken zijn bij het plangebied maar wel interesse hebben in het project. Ook deze belanghebbende kunnen zich voor informatie aanmelden via de omgevingsmanager.

  • 4.

    Nutsbedrijven binnen het projectgebied, waarvan kabels en leidingen onder de Geleenbeek passeren. Deze groep belanghebbende zal via stakeholdersgesprekken worden gehoord.

Wanneer doen we wat?

De onderstaande tabel geeft de planning van de genoemde participatieactiviteiten weer.

Ronde

Focus van inbreng

Hoe?

Informeren

(Q2 2023)

Berichtgeving

Waterproblematiek

  • Website Waterschap Limburg

  • Website Gemeente Beekdaelen

  • Social media kanalen Waterschap Limburg

Ophalen van ideeën

(Q3 2023)

Belangen en aandachtspunten (eisen en wensen)

  • Stakeholdersgesprekken

  • Bewonersbijeenkomst 1

Terugkoppeling voorkeursvariant

(Q4 2023)

Presentatie definitief ontwerp

Toelichting uitvoerings-werkzaamheden

  • Bewonersbijeenkomst 2

* Q = kwartaal

Altijd in contact

Projectinformatie wordt geplaatst op een toegewijde projectenpagina van Waterschap Limburg voor het project ‘Geleenbeek Terborgh’. Hier verzamelen we informatie over het gebied, het project en delen we aanvullende informatie die in de loop van het proces beschikbaar komt, zoals de planning. Via de website kan iedereen zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Zo blijft elke belangstellende op de hoogte van de laatste stand van zaken. Deze website is te raadplegen via: waterschaplimburg.nl/uwbuurt/projectenoverzicht/@7317/geleenbeek-schinnen-terborgh/

Waterschap Limburg stelt een omgevingsmanager aan die onder meer verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van het Participatieplan en die voor alle betrokkenen het aanspreekpunt is. Maurice Vroomen vervult de rol van omgevingsmanager voor het project ‘Geleenbeek Terborgh’. Maurice is bereikbaar via maurice.vroomen@viforis.nl

Rechtsbescherming

In de planvorming ‘Geleenbeek Terborgh’ nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van planuitwerking fase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming. Daarover informeren wij u later.

Naar boven