Voornemen tot vestiging recht van opstal

Objectinformatie

Locatie:

gelegen in de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl

Perceel kadastraal bekend:

Gemeente Bierum, sectie M, nummers 271 en 292

Perceelgrootte:

tezamen circa 1.264m2 (0.12.64ha)

Een beeld van de objectinformatie vindt u via https://kadastralekaart.nl

 

Voornemen tot het vestigen van een recht van opstal

De zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl is versterkt opdat deze dijk voldoet aan de veiligheidsnormen. Als onderdeel van de dijkverbetering voert de Provincie Groningen (hierna te noemen: opstaller) samen met het waterschap Noorderzijlvest (hierna: de grondeigenaar) het pilotproject Dubbele Dijk uit, waarbij de doelstellingen zijn gericht op innovatie waterveiligheid, slibvang/ natuurontwikkeling en innovatieve landbouw/aquacultuur. Dit pilotproject Dubbele Dijk bestaat uit het realiseren van een tweede dijk achter de huidige zeedijk. Ten behoeve van een verdere ontwikkeling van het pilotproject wordt een getijdenduiker in de zeedijk aangelegd, waardoor tussen de twee dijken een gebied met getijdenwerking ontstaat. Dit tussengebied bestaat uit een zuidelijk deel waar slibvang en natuurontwikkeling zal plaatsvinden en een noordelijk deel waar zilte gewassen en vormen van aquacultuur verbouwd en gekweekt kunnen worden.

 

Waterschap Noorderzijlvest is als grondeigenaar van plan om op bovengenoemde object ten gunste van opstaller een recht van opstal te verlenen. Het gaat om een recht van opstal inhoudende het aanbrengen/ stichten, in eigendom hebben, gebruiken, onderhouden, inspecteren en indien nodig gedeeltelijk of geheel vervangen en verwijderen van een getijdenduiker met verdere toebehoren.

 

Geen andere gegadigden

We zijn van mening dat opstaller de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor het vestigen van een recht van opstal ten laste van het object. Daarvoor hebben we deze objectieve, toetsbare en redelijke criteria:

  • Grondeigenaar en opstaller werken samen in het pilotproject Dubbele Dijk en grondeigenaar wenst het perceel in te zetten voor deze pilot;

  • Het project is onderdeel van de dijkverbetering van de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl en dient te worden benut ten behoeve van (onderzoek naar het) verbeteren van de dijken tussen Eemshaven en Delfzijl, zodat deze ook zal blijven voldoen aan (toekomstige) veiligheidsnormen;

  • De grond waar het recht van opstal op wordt gevestigd aansluitend ligt aan grond dat in erfpacht is bij de beoogde opstaller.

Reactie binnen twintig kalenderdagen na publicatie

Waterschap Noorderzijlvest wil open en transparant handelen. Door deze voorgenomen vestiging van recht op opstal te publiceren geven we derden de kans om mee te dingen. Indien u zich niet kunt verenigen met ons voornemen, moet u ons dit laten weten binnen een termijn van twintig kalenderdagen na de publicatiedatum. U stuurt een gemotiveerd bericht naar info@noorderzijlvest.nl. Vermeld in uw e-mail de Objectinformatie.

 

Als u niet binnen twintig kalenderdagen na publicatiedatum reageert, vervalt het recht om op te komen tegen de voorgenomen vestiging van recht van opstal. Ook vervalt het recht op het vorderen van schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook. Want na de termijn van twintig kalenderdagen is het onredelijk voor ons en de opstaller als iemand alsnog tegen het plan zou opkomen. Met deze publicatie geven we uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

Namens het dagelijks bestuur van

het waterschap Noorderzijlvest:

 

Roeland van der Schaaf, dijkgraaf

Bas Tammes, secretaris-directeur

Naar boven