Kennisgeving Verkenning Voerendaal

 

Start Verkenning wateroverlast Voerendaal

Met deze kennisgeving informeren Gemeente Voerendaal en Waterschap Limburg u over ons voornemen om middels het project Water in Balans Voerendaal wateroverlast in en rondom Voerendaal te verminderen. Tijdens het project wordt u op de hoogte gehouden en krijgt u de mogelijkheid om mee te denken. In ons participatieplan staat uitgebreid uitgelegd hoe u mee kunt doen. Dit plan is te vinden op www.waterschaplimburg.nl/voerendaal. Op deze website wordt u tijdens het project op de hoogte gehouden.

Aanleiding

Als gevolg van de klimaatverandering veroorzaken hoosbuien steeds vaker wateroverlast in de dalen van het Zuid-Limburgse landschap. Waterschap Limburg is het programma Water in Balans gestart om samen met partners en betrokkenen wateroverlast te verminderen. Voor alle gebieden in Limburg heeft de provincie een norm vastgesteld waar ze aan moeten voldoen qua waterveiligheid. Op basis van deze norm heeft het waterschap alle Limburgse beken getoetst om te bezien of ze hoosbuien van toegestane categorieën goed genoeg aankunnen. Zo heeft het waterschap ook gekeken naar de stroomgebieden van de beken die in de gemeente Voerendaal stromen.

Opgave

Uit de eerste berekeningen blijkt dat in en rondom Voerendaal enkele knelpunten voorkomen, waar vaker wateroverlast optreedt dan volgens de norm toegestaan is. Daarom gaan we samen met Gemeente Voerendaal een project starten om het betreffende gebied meer waterrobuust te maken, zodat ook deze knelpunten voldoen aan de norm voor waterveiligheid. We doen dit integraal, wat wil zeggen, dat we het hele projectgebied onder de loep nemen: we kijken naar mogelijke maatregelen zowel in stedelijk als landelijk gebied, in de beken zelf en naar de interactie met bestaande rioolstelsels.

Plangebied

Bijgevoegde kaart geeft het plangebied weer.

Hoe pakken we dit aan?

Waterschap Limburg en Gemeente Voerendaal gaan samen met de inwoners en andere belanghebbenden in het gebied de wateroverlast in kaart brengen, ervaringen delen en gezamenlijk mogelijke oplossingen in beeld brengen. Het doel is om het projectgebied zo in te richten dat het heftige buien in de toekomst beter aan kan en de leefomgeving verbetert.

Dit doen we in een gebiedsgerichte aanpak waar we ook bekijken of er nog andere bestaande initiatieven en meekoppelkansen zijn, zoals het verbeteren van de bronbeken, droogtebestrijding, hittestress en het vergroten van biodiversiteit. Randvoorwaarde voor de implementatie van deze initiatieven en kansen is een aantoonbaar impact ten aanzien van het verminderen van wateroverlast.

We hebben voor de lange termijn de voorkeur voor structurele maatregelen, het liefst zo dicht mogelijk bij de bron, om water vast te houden daar waar het valt. We denken in 1 tot 1,5 jaar te komen tot de zogenaamde Voorkeursvariant. Dit is een pakket aan maatregelen wat bijdraagt aan het verminderen van wateroverlast.

Hoe verloopt de verkenning?

Om tot een voorkeursvariant te komen, doorlopen we drie stappen:

Stap 1 Inventarisatiefase

Tijdens de inventarisatiefase starten we met het in beeld brengen van de wateroverlast. Misschien heeft u al ideeën om deze in de toekomst te verminderen. In deze fase brengen wij de ervaringen, wensen, kansen en knelpunten in beeld. Dit doen we tijdens keukentafgelgesprekken en informatiebijeenkomsten. Via ons participatieplatform, Met elkaar, zullen we u op de hoogte houden en kunt u ideeën met ons delen.

Stap 2 Oplossingsronde / Varianten

In deze fase werken we de opgehaalde informatie uit. In samenspraak met inwoners en belanghebbenden bekijken we hoe de aangedragen oplossingen passen bij het verminderen van wateroverlast. Met behulp van een afwegingskader zullen we bekijken welke (combinaties van) oplossingen het beste passen en haalbaar zijn.

Stap 3 Voorkeursvariant

Tot slot formuleren we een pakket aan maatregelen voor het gebied. Deze zogenoemde Voorkeursvariant, presenteren we aan de omgeving waarbij alle geïnteresseerden de gelegenheid krijgen om op de Voorkeursvariant te reageren.

De Voorkeursvariant is het sluitstuk van de verkenningsfase en het startpunt voor de planuitwerkingsfase. Tijdens de planuitwerkingsfase gaan de Gemeente Voerendaal en Waterschap Limburg afspraken maken over de uitwerking van de maatregelen uit de voorkeursvariant. In de daaropvolgende uitvoeringsfase worden de plannen gerealiseerd.

Samen aan de slag. Uw mening telt!

Inbreng van betrokkenen zorgt voor betere plannen. Daarom nodigen we u uit om uw ideeën en ervaringen met ons te delen. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen met wateroverlast in het gebied Voerendaal en iedereen die deel uitmaakt van een mogelijke oplossing, de kans krijgt om mee te denken en mee te werken. Wateroverlast verminderen doen we samen, dus doe mee!

Altijd in contact

Waterschap Limburg en de gemeente Voerendaal willen contact met u houden. Daarvoor gebruiken we het digitale platform Met elkaar: www.waterschaplimburg.nl/voerendaal. U kunt zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Eva Eigenhuijsen. Eva is bereikbaar op 088-8890100 of via e.eigenhuijsen@waterschaplimburg.nl.

Rechtsbescherming

In de verkenning Voerendaal nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. De voorkeursvariant is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing, dus heeft geen formele juridische status. Het staat iedereen uiteraard vrij om te reageren op de voorkeursvariant. Pas aan het einde van de planuitwerkingsfase nemen we besluiten die openstaan voor rechtsbescherming; daarover informeren wij u later.

Deze kennisgeving wordt gepubliceerd op: www.officielebekendmakingen.nl

 

Naar boven