Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Kennisgeving voornemen en participatie, Inlaatwerk Kromme Rijn

 

 

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat het als initiatiefnemer de aanvoer van zoetwater gaat verbeteren bij de inlaat Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede.

Als gevolg van klimaatverandering zullen naar verwachting steeds vaker extreem droge periodes voorkomen. Zo zien we steeds vaker lage rivierstanden op de Nederrijn en Lek waardoor via de waterinlaat bij Wijk bij Duurstede, onvoldoende water ingelaten kan worden naar het Kromme Rijngebied, de stad Utrecht en de Vecht. Tijdens de afgelopen droge zomers heeft het waterschap noodpompen moeten plaatsen om voldoende water via de Kromme Rijn te kunnen aanvoeren. Deze tijdelijke pompen houden dan de waterstanden in het Kromme Rijngebied, de stad Utrecht en de Vecht op peil. Het waterschap wil toe naar een permanente oplossing omdat de tijdelijke pompen steeds vaker ingezet moeten. Een permanente oplossing houdt in dat de aanleg van nieuwe voorzieningen in de omgeving van het inundatiekanaal en de Stadshaven in Wijk bij Duurstede noodzakelijk zijn. 

Het toekomstbestendig maken van de waterinlaat is onderdeel van het Deltaprogramma Zoet water. Meer informatie staat op: Waterinlaat Wijk bij Duurstede - HDSR

 

Waarom deze kennisgeving?

Het toekomstbestendig maken van de waterinlaat kan een impact hebben op de omgeving. Hierom wil ons waterschap belanghebbenden vroeg in het proces betrekken. Dat doen we door ze actief uit te nodigen om mee te denken en inbreng te leveren voor mogelijke oplossingsrichtingen.

Met deze ‘Kennisgeving voornemen en participatie’ laat het waterschap weten dat het project Inlaat Kromme Rijn van start is gegaan, op welke wijze het waterschap naar een oplossing wil toewerken en hoe belanghebbenden hierin betrokken gaan worden. Voor het project zal een projectbesluit worden genomen, zoals bedoeld in artikel 5.44 van de Omgevingswet die naar verwachting op 1 januari 2024 van kracht wordt.

 

Aanpak en Planning

In het project zullen drie fases doorlopen worden: Verkenning, Planuitwerking en Realisatie. In de verkenningsfase worden verschillende oplossingsrichtingen onderzocht en beoordeeld en uiteindelijk uitgewerkt naar een Voorkeursbeslissing als bedoeld in artikel 5.49 van de Omgevingswet. In de planuitwerkingsfase volgt een verdere uitwerking tot het projectbesluit en tot slot in de realisatiefase worden de werkzaamheden uitgevoerd.

Hieronder de verwachte planning in de tijd:

2023 - 2024 Verkenningsfase (Voorkeursbeslissing)

2024 - 2025 Planuitwerkingsfase (Projectbesluit)

2025 - 2026 Uitvoering werkzaamheden

 

Participatie

Om te bepalen welke maatregelen bij het gebied passen, hebben we de kennis nodig van de mensen die zich verbonden voelen met het gebied. Direct omwonenden, betrokken overheden en belangenorganisaties worden door het waterschap benaderd voor gesprekken. In de verkenning kan ook actief worden meegedacht in de vorm van een klankbordgroep. Daarnaast nodigen we iedereen uit om mee te denken, suggesties te doen en ideeën in te brengen. Het waterschap zal op regelmatige basis de website (Waterinlaat Wijk bij Duurstede - HDSR) up-to-date houden met relevante informatie en informeert de omgeving aanvullend met nieuwsbrieven. Aan het eind van de planuitwerking wordt het ontwerp-projectbesluit ter inzage gelegd en hiertegen kan een ieder zienswijzen naar voren brengen. In de reactienota bij het ontwerp-projectbesluit wordt teruggekoppeld wat er met de inbreng is gedaan. Na vaststelling wordt het definitieve projectbesluit ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen hiertegen een beroep instellen.

Hoe kunt u reageren & wat gebeurt er met uw reactie?

Heeft u suggesties voor mogelijke oplossingsrichtingen of heeft u opmerkingen over de aanpak?

Stuur uw reactie naar jan-willem.vrolijk@hdsr.nl of Postbus 550, 3990 GJ Houten t.a.v. Inlaat Kromme Rijn Wijk Bij Duurstede. Het waterschap neemt uw inbreng mee in de volgende stap van de verkenning en zal hier een reactie op geven.

 

Meer informatie

Voor informatie over het project kunt u contact opnemen met Jan-Willem Vrolijk, Omgevingsmanager via jan-willem.vrolijk@hdsr.nl of (030)6346753.

 

Houten, 29 juni 2023

Naar boven