Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa’s

 

1. Aanhef

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa’s heeft op 15 juni 2023 een aanvraag watervergunning ontvangen van Coöperatie Koninklijke Avebe U.A., Prins Hendrikplein 20 te Veendam. Het betreft een aanvraag op grond van de Keur en als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten van handelingen in een watersysteem.

 

2. Beoordeling aanvraag

Tegen het verlenen van de vergunning bestaat geen bezwaar, mits aan de algemene en bijzondere voorschriften wordt voldaan.

 

Uitgangspunten voor het gebruik van waterstaatswerken in beheer bij het waterschap zijn verwoord in de volgende verordening of beleidsregel(s):

De Keur 2010

Bij de beoordeling van de aanvraag is de volgende overweging gemaakt:

  • de aan deze vergunning verbonden voorschriften zijn voldoende om de doelstellingen genoemd in artikel 2.1. van de Waterwet te waarborgen. 

 

3. Besluit

Gelet op de bepalingen van de Waterwet, de Keur van het waterschap Hunze en Aa’s 2010 en de Algemene wet bestuursrecht besluit het dagelijks bestuur als volgt:

 

I.

Aan Coöperatie Koninklijke Avebe U.A., Prins Hendrikplein 20 te Veendam vergunning te verlenen voor het tijdelijk onttrekken van oppervlaktewater te Gasselternijveen voor maximaal de duur van de campagne van 2023 met een maximale hoeveelheid van 450m3/uur.

II.

Aan de vergunning bijzondere voorschriften te verbinden als opgenomen bij punt 5.

III.

Aan de vergunning algemene voorschriften te verbinden als opgenomen in Bijlage 1.

IV.

De vergunningaanvraag met de bijbehorende bijlagen maken onderdeel uit van de vergunning.

 

4. Ondertekening

Veendam, 15 juni 2023

 

namens het dagelijks bestuur,

 

Jan van der Laan

Hoofd Veiligheid en Voldoende Water

 

 

5. Bijzondere voorschriften

 

5.1. Plaats en uit te voeren werken

Het oppervlaktewater wordt tijdelijk onttrokken vanuit een hoofdwatergang, gelegen ten zuiden van het Avebe terrein te Gasselternijveen.

Een en ander als aangegeven in de aanvraag en op onderstaande luchtfoto.

 

5.2. Bijlagen

Bij de vergunningaanvraag zijn de volgende bijlagen ingeleverd:

één luchtfoto, zonder kenmerk, zonder datum.

Afwijkingen mogen slechts plaatsvinden ter beoordeling en ter goedkeuring van het dagelijks bestuur van het waterschap.

 

5.3. SEQ niveau0 \h \r0 SEQ niveau1 \h \r0 SEQ niveau2 \h \r0 SEQ niveau3 \h \r0 SEQ niveau4 \h \r0 SEQ niveau5 \h \r0 SEQ niveau6 \h \r0 SEQ niveau7 \h \r0 Pompcapaciteit

Deze watervergunning betreft het in werking hebben van 1 pompinstallatie met een capaciteit van ten hoogste 450m3 per uur.

 

5.4. Waterbeheersing

  • a.

    De vergunninghouder moet maatregelen treffen om te voorkomen dat door de onttrekking wateroverlast of tekort aan water kan ontstaan. Het transport van water door de hoofdwatergang mag niet worden belemmerd.

  • b.

    Indien het vanwege waterhuishoudkundige belangen en/of waterkwaliteitsbelangen noodzakelijk is dat de onttrekking wordt beëindigd of verminderd, moet vergunninghouder op eerste aanzegging of aankondiging door of namens het dagelijks bestuur onmiddellijk of binnen een te stellen termijn de wateronttrekking staken of beperken.

 

Bijlage 1 Algemene voorschriften bij Watervergunning Keur

 

  • 1.

    Melden aanvang en beëindiging werkzaamheden

Tenminste 8 dagen voordat met de werkzaamheden wordt begonnen moet de vergunninghouder dit melden aan het waterschap door het verzenden van formulier A.

Zodra het werk gereed is, meldt vergunninghouder dit aan het waterschap door het verzenden van formulier B. Vergunninghouder moet volledige medewerking verlenen bij het beoordelen van de vergunningvoorschriften door het waterschap (de oplevering).

 

  • 2.

    Werkzaamheden

De werkzaamheden moeten voortvarend en zonder onderbreking worden uitgevoerd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd overeenkomstig de aanvraag, tenzij in de bijzondere voorschriften anders is aangegeven.

De aanvraag en de watervergunning moeten tijdens de uitvoering van de werkzaamheden op het werk aanwezig zijn.

Eventuele aanwijzingen door of namens het waterschap moeten direct worden opgevolgd.

 

  • 3.

    Meldplicht bij ongewone voorvallen

Indien, als gevolg van een ongewoon voorval, nadelige gevolgen voor het waterstaatswerk zijn ontstaan of dreigen te ontstaan, dient de vergunninghouder onmiddellijk maatregelen te treffen, om een nadelige beïnvloeding van de functie van het waterstaatswerk zoveel mogelijk te voorkomen, te beperken en/of ongedaan te maken.

Van een dergelijk ongewoon voorval moet de vergunninghouder onmiddellijk het waterschap in kennis stellen (telefoon 0598-693800).

 

  • 4.

    Waterbeheer

De vergunninghouder moet maatregelen treffen om te voorkomen dat door de uit te voeren werken wateroverlast of tekort aan water kan ontstaan.

 

  • 5.

    Onderhoud

  • a.

    De vergunninghouder moet de aangebrachte werken in goede staat onderhouden, tenzij dit in de bijzondere voorschriften anders is aangegeven.

  • b.

    Eventuele aanwijzingen door of namens het waterschap moeten direct worden opgevolgd.

 

  • 1.

    Vernieuwen van het werk

  • a.

    Bij vernieuwing van de in deze watervergunning genoemde werken moet de vergunninghouder dit tenminste één maand van tevoren melden bij het waterschap.

  • b.

    Indien het belang van de waterbeheersing het nodig maakt dat de in deze watervergunning

    genoemde werken worden gewijzigd, dan doet de vergunninghouder dat voor eigen rekening, tenzij omstandigheden aanleiding geven tot het overeenkomen van een andere regeling.

 

  • 2.

    Overdracht

  • De vergunning geldt tevens voor de rechtsopvolgers van de vergunninghouder. Rechtsopvolging moet binnen 4 weken na overdracht bij het waterschap worden gemeld.

 

 

Naar boven