Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Start inspraak ontwerppeilbesluit Kockengen, ontwerp-wijziging peilbesluit Kockengen 2007 en ontwerp-projectplan Aanleg stuw en vispassage Kockengense wetering

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat het de volgende ontwerpen ter inzage legt voor inspraak:

 

- ontwerppeilbesluit Kockengen

- ontwerp-wijziging peilbesluit Kockengen 2007

- ontwerp-projectplan Aanleg stuw en vispassage Kockengense wetering.

 

In een peilbesluit worden de oppervlaktewaterpeilen voor een gebied vastgesteld. In een projectplan worden de werkzaamheden beschreven die leiden tot de nieuwe inrichting van het watersysteem.

 

In peilbesluit Kockengen worden de oppervlaktewaterpeilen van de polders en lintbebouwing van Kockengen en Teckop vastgelegd. Voor de polder Spengen veranderen de peilen uit het peilbesluit Kockengen 2007 niet. Dit peilbesluit wordt alleen gewijzigd door Kockengen en Teckop ‘eruit te knippen’. In het projectplan wordt de aanleg van een nieuwe stuw en vispassage bij de Kockengense wetering omschreven. Het plangebied ligt in de gemeentes Woerden en Stichtse Vecht in de provincie Utrecht. Het dorp Kockengen is geen onderdeel van het plangebied.

 

Wat verandert er ?

Het peilbesluit Kockengen 2007 is in 2007 samen met een omvangrijk watergebiedsplan vastgesteld. De realisatie van de maatregelen heeft lang geduurd. In 2021 is de hoogwatervoorziening langs de Wagendijk gerealiseerd en sinds juni 2021 worden de peilen van de polders in stappen aangepast richting het vigerend peilbesluitpeil. Met het oog op de maatschappelijke ontwikkelingen en de ambitie om bodemdaling te remmen is het waterschap in het gebied in gesprek gegaan. Tijdens dit proces is een plan ontstaan om de polders Kockengen en Teckop anders in te delen. Het blijven twee peilgebieden, maar de weg Teckop wordt de peilscheiding. Voor deze twee peilgebieden is een passend peil gekozen conform de beleidsnota Peilbeheer 2019. De peilen en het peilbeheer worden vastgelegd in een nieuwe peilbesluit, genaamd peilbesluit Kockengen. Voor een aantal kleinere hoogwatervoorzieningen langs de Wagendijk wordt het dagelijks (peil)beheer en onderhoud overgedragen aan de eigenaren. Na vaststelling is het peilbesluit hier weer actueel. Daarmee voldoet het waterschap aan zijn wettelijke verplichting tot het opstellen en zorgdragen voor een actueel peilbesluit.

 

De polder Spengen is ook onderdeel van het peilbesluit Kockengen 2007. Hier loopt momenteel een bredere gebiedsontwikkeling als leerpilot voor het Utrechts Programma Landelijke Gebied. Een peilafweging is onderdeel van deze gebiedsontwikkeling. Voor dit gebied blijft het vigerende peilbesluit Kockengen 2007 van kracht. Het peilbesluit Kockengen 2007 wordt wel gewijzigd door de polders en lintbebouwing van Kockengen en Teckop ‘eruit te knippen’.

 

Het ontwerppeilbesluit leidt tot een aanpassing van de peilgebiedsindeling waarvoor maatregelen nodig zijn. Het gaat om het aanbrengen van een stuw met vispassage in de Kockengense wetering ten zuiden van de openbare weg Teckop, een grotere duiker onder deze openbare weg en het aanbrengen van een brug bij de Hollandse kade. Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is een ontwerp-projectplan opgesteld.

 

Stukken inzien

Het ontwerppeilbesluit, ontwerp-wijziging peilbesluit en ontwerp-projectplan liggen van 30 mei 2023 tot en met 10 juli 2023, zes weken ter inzage.

Op de website van het waterschap www.hdsr.nl/peilbesluit-spin kunt u alle ontwerpen en de daarbij behorende stukken digitaal inzien en/of downloaden. Ook kunt u de stukken inzien op het kantoor van het waterschap aan de Poldermolen 2 in Houten.

 

Inspraak en inloopavond maandag 19 juni 2023

Tijdens de inzageperiode kunnen belanghebbenden reageren op de plannen. Belanghebbenden kunnen een inspraakreactie indienen voor zowel het ontwerppeilbesluit als op het ontwerp-projectplan. Dit kan schriftelijk en mondeling. Uw inspraakreactie dient uiterlijk 10 juli 2023 ontvangen te zijn.

 

Uw inspraakreactie kunt u sturen naar het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten, o.v.v. Inspraakreactie ontwerppeilbesluit Kockengen en/of o.v.v. Inspraakreactie ontwerp-projectplan Aanleg stuw en vispassage Kockengense wetering. U kunt uw inspraakreactie ook per email sturen aan post@hdsr.nl. Het indienen van een mondelinge inspraakreactie kan op het waterschapskantoor in Houten. Hiervoor kunt u een afspraak maken met projectleider Susan Graas, telefoon 030 – 209 70 10.

 

Het waterschap organiseert tijdens de inspraakperiode een inloopavond op maandag 19 juni 2023. Tijdens deze avond is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met medewerkers van het waterschap over de plannen. Ook kunt u ter plekke een inspraakreactie indienen. Praktische informatie over deze avond is te vinden op onze website (www.hdsr.nl/peilbesluit-spin).

 

Het waterschap informeert iedereen die inspreekt over de manier waarop de inspraakreactie in het peilbesluit of projectplan is verwerkt. Vaststelling van een projectplan is een bevoegdheid van het dagelijks bestuur en vaststelling van een (wijziging van een) peilbesluit is een bevoegdheid van het algemeen bestuur. Daarom verloopt de vaststellingsprocedure anders:

 

- het peilbesluit en de wijziging peilbesluit wordt, samen met het inspraakrapport, ter besluitvorming aan het algemeen bestuur voorgelegd.

- het definitieve projectplan wordt samen met het inspraakrapport door het college vastgesteld.

 

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Voor het ontwerppeilbesluit kunt u contact opnemen met projectleider Susan Graas, telefoon 030 – 209 70 10 of e-mail Susan.Graas@hdsr.nl. Voor het ontwerp-projectplan kunt u contact opnemen met projectbeheerder Arjan Koerhuis, telefoon 030 634 5837 of e-mail Arjan.Koerhuis@hdsr.nl.

 

Houten, 30 mei 2023

 

Naar boven