Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden – bekendmaking Definitief projectplan Waterberging en -doorvoer Willeskop

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat zij op 9 mei 2023 het definitief projectplan Waterberging en-doorvoer Willeskop, inclusief het inspraakrapport heeft vastgesteld.

Het ontwerp-projectplan heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen van 23 januari 2023 tot en met 6 maart 2023. Belanghebbenden hebben tijdens deze periode hun zienswijze op het ontwerp-projectplan mondeling of schriftelijk kenbaar kunnen maken aan het waterschap. Tijdens deze periode hebben zes belanghebbenden zienswijzen ingediend. HDSR heeft de zienswijzen beantwoord in het inspraakrapport en aangegeven of dit heeft geleid tot een wijziging van het projectplan. 

Het doel van de werkzaamheden is het geschikt maken van het natuurgebied Willeskop voor het bergen van ca. 200.000 m3 water en inrichten van een doorvoerroute vanaf de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) via de Korenmolenvliet en gemaal de Koekoek naar de Lek. Het project maakt het westelijke watersysteem van HDSR robuuster en klimaatbestendiger. Het waterschap krijgt meer sturingsmogelijkheden op het hoofdwatersysteem en daarmee een breder handelingsperspectief bij wateroverlast. Daarnaast is er veel aandacht voor koppelkansen op het gebied van waterkwaliteit, natuur, ruimtelijke kwaliteit en recreatie.

 

Wat gaan we doen?

De werkzaamheden bestaan uit het realiseren van een bypass om het huidige gemaal naast de Damweg heen en er worden kunstwerken (o.a. inlaten en duikers) gerealiseerd om meer water door de watergangen te kunnen voeren en om water tijdelijk te kunnen bergen in de plas. Ook worden waterkeringen en peilscheidingen versterkt en is er op enkele delen sprake van verlegging van een waterkering. Verder worden maatregelen getroffen om het gebied natuurvriendelijker in te richten zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers, de aanleg van eilandjes voor vogels en het uitbreiden van het rietmoeras.

 

Ontwerpwijziging Peilbesluiten Lopikerwaard

Voor de nieuwe situatie na uitvoering van de werkzaamheden is het noodzakelijk dat de waterpeilen worden gewijzigd. De vaststellingsprocedure van het projectplan en van een (wijziging van een) peilbesluit verlopen anders, omdat het vaststellen van een projectplan een bevoegdheid van het college is. Het vaststellen van een (wijziging van een) peilbesluit is een bevoegdheid van het Algemeen bestuur. De beantwoording van de zienswijzen op de ontwerpwijziging peilbesluiten wordt bekendgemaakt na vaststelling door het Algemeen bestuur.

 

M.e.r.-beoordeling

Voor het ontwerp-projectplan Waterberging en -doorvoer Willeskop is een m.e.r.-beoordeling opgesteld. Uit deze beoordeling blijkt dat realisatie van het projectplan geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu heeft. Daarom heeft het college besloten dat voor uitvoering van het projectplan geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld.

De ingediende zienswijzen hebben niet geleid tot een wijziging van de m.e.r.-beoordeling. Het besluit van het bestuur dat geen MER-procedure hoeft te worden doorlopen blijft daarmee ongewijzigd.

 

Beroep

Na vaststelling van het definitieve projectplan door het college van dijkgraaf en hoogheemraden kan een belanghebbende beroep instellen, conform artikel 8:1 Algemene wet bestuursrecht. Een belanghebbende dient daartoe binnen zes weken na de dagtekening van deze bekendmaking beroep in te stellen bij de rechtbank.

 

Informatie

Voor meer informatie over het projectplan kunt u een belafspraak maken met Esther Nieuwenhuis, omgevingsmanager van het project Waterberging en -doorvoer Willeskop, via het secretariaat op telefoonnummer 030 634 5700 of via post@hdsr.nl.

Voor meer informatie over de wijziging peilbesluiten kunt u contact opnemen met Hielke van der Ster, op telefoonnummer 06 5524 0625 of via post@hdsr.nl.

 

Houten, 30 mei 2023

 

 

Naar boven