Bekendmaking ontwerp projectplan project Stuw Noordelijke dwarsweg

Op 12 januari 2023 is het ontwerp projectplan project Stuw Noordelijke dwarsweg vastgesteld.

 

Toelichting

 

Huidige situatie

Het Hoogheemraadschap zorgt voor droge voeten en schoon water. In het Peilgebied Noordelijke Dwarsweg/Bredeweg in de Zuidplaspolder wil het hoogheemraadschap een nieuwe stuw realiseren. Dat gebeurt in de watergang naast het fietspad langs de A12 ter hoogte van de Noordelijke Dwarsweg. Er is in het gebied ten zuiden een wateroverlast opgave, de Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) norm wordt hier niet gehaald. Dit betekent dat de wettelijke norm ten aanzien van overstromingsrisico bij hevige neerslag niet gehaald wordt. Dit komt deels door wateraanvoer uit het gebied achter de nieuw te bouwen stuw.

 

Doel van het project en beoogd resultaat

De stuw maakt het mogelijk om het peil ten westen van de Noordelijke Dwarsweg te verhogen. Dat draagt bij aan het verminderen van wateroverlast benedenstrooms van de stuw door water tijdelijk vast te houden. Het peil verhogen kan ook bijdragen aan verbetering van en verbetert de kwaliteit van het slootwater.

Het hoogheemraadschap zal in 2023 het te voeren peil voor deze omgeving, als onderdeel van de totale herziening van het peilbesluit Zuidplaspolder Noord, heroverwegen. Dit gebeurt mede op basis van inbreng uit een omgevingsproces. Uitgangspunt voor dit omgevingsproces zal zijn dat met deze maatregel we het waterpeil in het gebied willen laten voldoen aan het peilbesluit van 2012 en permanent verhogen tot een waterpeil van NAP -6,22 m. Waarbij in neerslagsituaties het waterpeil kortdurend (enkele uren tot maximaal een dag) hoger kan komen te staan met een maximum van NAP -5,60m. Het gaat dus in de gewenste situatie om een permanente peilverhoging van 70 – 90 cm (van NAP -6,92m – 7,12m naar NAP -6,22m). En daarbovenop sporadisch kortdurende peilverhogingen van maximaal 62 cm (naar maximaal NAP -5,60 m). Mochten er extra maatregelen nodig zijn om daadwerkelijk over te kunnen gaan op het voeren van een vast waterpeil van NAP -6,22 m dan zullen deze maatregelen in het omgevingsproces van het peilbesluit worden besproken en afgestemd.

 

Beoogd resultaat

Met dit project wil het hoogheemraadschap de waterhuishouding optimaliseren en hierdoor robuuster maken (water lokaal kunnen vasthouden). De waterkwaliteit wordt, bij een hoger peil, door het smoren van de aanwezige wellen, mogelijk verbeterd. Met deze regelbare stuw is het watersysteem beter bestand tegen hevigere regenbuien die plaatsvinden door de klimaatverandering.

 

Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken?

Van 19 januari 2023 tot en met 1 maart 2023 kunt u de stukken op ons kantoor, Maasboulevard 123 in Rotterdam, bekijken. Gedurende deze periode kunt u de stukken ook vinden als bijlage bij deze bekendmaking.

 

Hoe kunt u reageren?

Van 19 januari 2023 tot en met 1 maart 2023 kunnen inwoners en belanghebbenden schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen.

Een schriftelijke reactie moet worden gezonden aan het college van dijkgraaf en hoog­heemraden van Schieland en de Krimpenerwaard, t.a.v. R. de Kat, postbus 4059, 3006 AB Rotterdam o.v.v. ‘zienswijze’.

Als u mondeling wilt reageren, kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 010 45 37 356. Van uw mondelinge reactie wordt een verslag gemaakt.

Na 2 maart 2023 wordt een verslag van alle reacties gemaakt en onze reactie hierop. Uw persoonsgegevens worden niet in het verslag vermeld.

 

Heeft u vragen?

Voor vragen en/of meer informatie kunt u bellen met R. de Kat, 010-45 37 200.

 

Naar boven