Bekendmaking ter inzage legging ontwerpprojectplan Waterwet ‘Herinrichting Geleenbeek Parklaan in Sittard, Corio Glana Highlight 20 fase 2’ met bijbehorend ontwerpbesluit tot wijziging van de legger.

Van 23 mei 2023 tot en met 4 juli 2023 ligt het ontwerpprojectplan Waterwet ‘Herinrichting Geleenbeek Parklaan in Sittard, Corio Glana Highlight 20 fase 2’ tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger ligt eveneens tijdens voornoemde termijn ter inzage.

Toelichting

Waterschap Limburg en de Gemeente Sittard-Geleen werken al enkele jaren intensief samen in de gebiedsontwikkeling Corio Glana. Corio Glana is een gebiedsontwikkeling waarbij de Geleenbeek van haar bron in Benzenrade tot en met Sittard wordt hersteld. De belangrijkste doelen daarbij zijn de verbetering van de waterkwaliteit, waterveiligheid, natuurontwikkeling, herstel beeklandschap en toegankelijkheid voor bezoekers.

De herinrichtingswerkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd in deeltrajecten ook wel highlights genoemd. Aansluitend op de heringerichte trajecten van de Geleenbeek ligt benedenstrooms van de Agricolastraat tot de Voorstad Corio Glana highlight 20 fase 2. In dit deelgebied wordt de Geleenbeek in de volksmond ook wel ‘Keutelbeek te Sittard’ genoemd. Bovenstrooms van het plangebied wordt het water van de Geleenbeek verdeeld over de Keutelbeek en Geleenbeek. Deze twee waterlopen zijn de belangrijkste dragers van het watersysteem in Sittard. In het vervolg van dit (ontwerp)projectplan Waterwet zal de benaming "Geleenbeek" worden gebruikt.

Omdat de huidige loop van de Geleenbeek niet voldoet aan de eisen van een robuust en klimaatbestendig watersysteem, gaat het waterschap de beek herinrichten. De herinrichting van de Geleenbeek maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Zitterd Climate proof, waarin Sittard-Geleen zich de komende jaren ontwikkelt tot een klimaatbestendige stad.

De maatregelen, die in verschillende dialoogtafels en individuele keukentafelgesprekken zijn uitgelegd, worden in het ontwerpprojectplan toegelicht. Op donderdag 25 mei 2023 vindt er nog een inloopbijeenkomst plaats waar belangstellende hun vragen kunnen stellen of uitleg kunnen krijgen.

Zienswijzen

Een ieder kan gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpprojectplan en het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken met de omgevingsmanager, Kim Baeten, via telefoonnummer 0614707575. Na afloop van de inspraakfase zullen de ontwerpbesluiten, samen met eventueel ontvangen zienswijzen, ter besluitvorming aan het bestuur worden voorgelegd.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Kim Baeten, via telefoonnummer: 0614707575 of via het e-mailadres: k.baeten@waterschaplimburg.nl. De ontwerpbesluiten zijn ook in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

ir. E.J.M. Keulers MMO, secretaris-directeur

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

 

Naar boven