Legger Waterschap Aa en Maas december 2022

Het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas heeft in zijn vergadering van 9 mei 2023 vastgesteld: Legger Waterschap Aa en Maas, december 2022.

 

De legger en de daarop betrekking hebbende stukken zijn via de site http://www.aaenmaas.nl/legger in te zien.

 

De wijzigingen zijn onder te verdelen in verschillende soorten:

 

1. Verleende vergunningen en inrichtingsprojecten

Wijzigingen die het gevolg zijn van verleende vergunningen en inrichtingsprojecten. Tegen deze wijzigingen staat geen rechtsbescherming meer open, omdat rechtsbescherming reeds in de procedures van vergunningen of projectplannen open heeft gestaan.

 

2. Opwaarderingen en afwaarderingen waterlopen

Bij een aantal waterlopen is de categorie aangepast na herberekening van de maatgevende afvoer. Dit is in lijn met de eerder gemaakte herberekening van het watersysteem in het beheergebied. Tegen deze aanpassingen staat wel rechtsbescherming open, het gaat om de volgende locaties:

 

Soort wijziging

Adres/omschrijving

Maatgevende afvoer

A naar B

Bosscheweg, Aarle Rixtel

24 l/s

A naar B

Voordeldonk, Asten

19 l/s

A naar B

Provincialeweg, Asten

6 l/s

A naar B

Bekelaar, Mierlo

11 l/s

A naar B

Centurioweg, Helenaveen

11 l/s

A naar B

Bosven, Deurne

7 l/s

A naar B

Tongelaar, Mill

19 l/s

A naar B

Beekveld, Berlicum

18 l/s

A naar B

Domineeshoef, Schaijk

11 l/s

A naar C

Raktseweg, Deurne

5 l/s

A naar C

Biesdeel, Vlierden

6 l/s

A naar C

Hanshof, Cuijk

8 l/s

B naar C

Tweede Hoefsteeg, Rosmalen

2 l/s

B naar C

Gortenweg 1, Maren Kessel

1 l/s

B naar C

Weversstraat, Beugen

5 l/s

B naar C

Kanaalstraat, Liessel

1 l/s

B naar C

Kwart voor twaalf, Someren

1 l/s

B naar C

Bosplakweg, Deurne

4 l/s

B naar C

Langenboomseweg, Zeeland

8 l/s

B naar C

Kasteelweg, Aarle Rixtel

7 l/s

B naar C

Hornveld, Deurne

5 l/s

B naar C

Watermolenweg, Lierop

1 l/s

B naar C

Achterste groes Heesch

1 l/s

A naar C

Kampweg, Erp

12 l/s

C naar A

Provinciale weg, Lieshout

38 l/s

C naar B

Kwart voor twaalf, Someren

10 l/s

C naar B

Riet, Deurne

10 l/s

 

3. Aanpassen beschermingszones

In dorpskernen zijn op een aantal plekken beschermingszones geoptimaliseerd zoals besloten is door het Dagelijks Bestuur in de vergadering van 19 juli 2022.

 

4. Wijzigingen waterkeringen

Ter plaatse van het pontje Bernseveer (gemeente Heusden) zijn de ligging en afmetingen van de waterkering aangepast aan de feitelijke situatie. De waterkering was hier nog deels in het haventje geprojecteerd, wat niet in overeenstemming was met de in het verleden uitgevoerde dijkversterking. Dit is hersteld.

 

Daarnaast zijn de onderhoudsplichtigen conform artikel 78 Waterschapswet nu opgenomen in deze legger in lijn met het besluit van het Dagelijks Bestuur van 15 februari 2016. Inhoudelijk zijn deze niet gewijzigd.

 

De overige keringen zijn als vlakken opgenomen in plaats van lijnen. Het kaartmateriaal uit de legger moet met de inwerkingtreding van de Omgevingswet digitaal ontsloten gaan worden via het DSO. Voor overige keringen stonden er nog lijnen ingetekend op de kaartlagen in plaats van vlakken. De lijn geeft alleen het midden van de kruin van de waterkering aan. Met het opnemen van een vlak wordt exact duidelijk wat de breedte is van de waterkering. Voor het maken van het vlak is gebruik gemaakt van de ruimte tussen de bestaande teenlijnen. Om de aansluiting op het digitale stelsel goed te laten verlopen en op korte termijn ook te kunnen oefenen met deze nieuwe manier van werken, is het noodzakelijk om nu al deze wijzigingen door te voeren in de legger.

 

5. Nota legger

De nota legger oppervlaktewater en de nota legger waterkeringen is samengevoegd tot één nota legger waterschap Aa en Maas. Deze is in bijlage 1 toegevoegd. De nota is tekstueel op een aantal punten redactioneel aangepast om deze beter leesbaar te maken en tegenstrijdige of onduidelijke begrippen te voorkomen. Daarnaast zijn er een tweetal inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd:

- Er is een nuancering opgenomen over de indeling in A-,B- en C-waterlopen.

- Er is voor B-waterlopen en afstand tot de insteek opgenomen waarbinnen een aanliggende eigenaar als onderhoudsplichtige wordt gezien.

 

Voor het inzien van stukken kunt u contact opnemen met het Waterwetloket (info@aaenmaas.nl of tel. 073-615 83 33). U kunt de stukken per mail of post ontvangen

Niet eens met de beslissing?

Beroep kan worden ingesteld gedurende zes weken na de dag waarop dit besluit ter inzage is gelegd.

 

Het beroepschrift wordt gericht aan de rechtbank in ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ‘s-Hertogenbosch. Bij het indienen van een beroepschrift bent u griffierecht verschuldigd.

Het beroepschrift bevat tenminste:

- naam en adres indiener;

- dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

- de gronden van beroep (onderbouwing);

- uw handtekening.

 

U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via:

http://loket.rechtspraak.nl/bestuur. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Uitvoering maatregelen

Het besluit treedt in werking, ook al wordt een beroepschrift ingediend. Dit betekent dat de legger direct geldig is. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u gelijktijdig of na het indienen van een beroepschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” vragen bij de Voorzieningenrechter van voornoemde rechtbank. Ook in dit geval bent u griffierecht verschuldigd. Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om het beroep te behandelen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van een spoedeisend belang.

 

Wij verzoeken u vriendelijk een afschrift van het beroep en/of het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening toe te zenden aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, Postbus 5049, 5201 GA ’s-Hertogenbosch.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Waterwetloket: info@aaenmaas.nl of tel. 073-615 83 33

 

’s-Hertogenbosch, 9 mei 2023

Naar boven