Bekendmaking Onderhoudsverordening

Het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel heeft in haar vergadering van 13 september 2022 de Onderhoudsverordening vastgesteld.  

Wat is de Onderhoudsverordening

Zeer waarschijnlijk treedt binnenkort de Omgevingswet in werking. Om het waterschap gereed te maken voor de komst van deze wet moet het juridisch instrumentarium op orde worden gebracht. De Omgevingswet verlangt namelijk dat de regels van het waterschap in het instrumentarium van de Omgevingswet worde gegoten. Goede voorbeelden hiervan zijn de Waterschapsverordening en de Onderhoudsverordening. De Waterschapsverordening is op 11 mei 2021 reeds vastgesteld door het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel en daarna gepubliceerd. Bepalingen over onderhoud mogen echter op grond van de Omgevingswet niet in de Waterschapsverordening worden opgenomen. Omdat de onderhoudsbepalingen wel essentieel zijn voor het beheer en het onderhoud van het waterschap, moeten deze dus apart worden opgenomen. Dit wordt gedaan in de Onderhoudsverordening. In de Onderhoudsverordening zijn de bepalingen opgenomen die nu staan in hoofdstuk 2 van de Keur Waterschap Rijn en IJssel 2009. Zodra de Omgevingswet in werking treedt, vervangt de Onderhoudsverordening deze bepalingen uit de Keur.  

Beleidsneutraal 

Net als bij de omzetting van de Keur naar de Waterschapsverordening zijn de onderhoudsbepalingen in beginsel beleidsneutraal overgeheveld. Slechts op een paar punten zijn wel inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd. Door deze wijzigingen sluiten de bepalingen beter aan op de praktijk. Zo is één artikel toegevoegd dat de situatie regelt wanneer derden onderhoud moeten plegen aan een kering. Daarnaast zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de begrippen.  

De doorlopen zienswijze-procedure

Van 5 februari 2022 tot en met 18 maart 2022 heeft de ontwerp-Onderhoudsverordening ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen binnengekomen. De Onderhoudsverordening is ongewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerp.  

Geen bezwaar of beroep 

Tegen de vaststelling van de Onderhoudsverordening is geen bezwaar of beroep mogelijk.  

Inwerkingtreding

De Onderhoudsverordening treedt in werking zodra de Omgevingswet in werking treedt.

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw M. van Rijn-Bogaart via het algemene telefoon-nummer van het waterschap 0314 369 369.

 

Naar boven