Bestuursvergadering 9 mei 2023

Agenda van de openbare vergadering van het algemeen bestuur (Algemene Vergadering) van Waterschap Zuiderzeeland op dinsdag 9 mei 2023 vanaf 13.30 uur in het Waterschapshuis, Lindelaan 20 in Lelystad.

 

U kunt bij de vergadering aanwezig zijn op de publieke tribune of deze rechtstreeks via internet volgen: www.zuiderzeeland.nl/livestream

 

Op de agenda staan o.a. de volgende punten:

 

Evaluatie Persleidingbeheerplan (besluitvormend)

Waterschap Zuiderzeeland heeft circa 250 km persleidingen in beheer voor het transport van afvalwater naar de zuiveringsinstallaties. In 2019 is de aanpak van de persleidinginspecties en het daarmee samenhangende beheer vastgesteld in de Algemene Vergadering. Op basis van de opgedane kennis en ervaring in de afgelopen jaren en de uitgevoerde evaluatie van het persleidingbeheer 2019-2022, wordt een gewijzigde aanpak inclusief financiële gevolgen voorgesteld.

Jaarplan Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving - VTH (ter kennisname)

In het uitvoeringsprogramma staan de gemaakte keuzes, de taken en de speerpunten voor VTH in 2023. Daarmee draagt VTH bij aan de waterschapsdoelstellingen op het gebied van waterveiligheid, voldoende water en schoon water. Zoals staat in het besluit Omgevingsrecht worden het college en de Algemene Vergadering geïnformeerd over het vastgestelde jaarprogramma.

Kostentoedeling (beeldvormend)

De waterschapsbelasting bestaat uit twee zaken. Ten eerste de zuiveringsheffing. Je moet belasting betalen voor het zuiveren van afvalwater en ook voor het lozen van water. Dit gaat volgens het principe de vervuiler betaalt. Ten tweede betaal je een watersysteemheffing. Dit is de belasting om het hele watersysteem op orde te houden. Denk aan veilige dijken, optimale waterstanden en schoon oppervlaktewater. Hoeveel je hiervoor betaalt is vastgelegd met een verdeelsleutel. Dat heet de kostentoedeling. Wettelijk moet deze verdeelsleutel eens in de vijf jaar geactualiseerd en vastgesteld worden in een verordening.

 

Spreekrecht voor iedereen

Tijdens deze vergadering kunnen inwoners gebruikmaken van het spreekrecht. Kijk hiervoor op www.zuiderzeeland.nl/spreekrecht.

 

Stukken ter inzage

De agenda en vergaderstukken zijn te bekijken op www.zuiderzeeland.nl/vergaderstukken.

 

Naar boven