KENNISGEVING BEEKMONDING HEMELBEEK

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de planuitwerking van het project ‘Hemelbeek’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op onze website www.waterschaplimburg.nl/hemelbeek. Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

Opgave

Waterschap Limburg gaat de beekmonding van de Hemelbeek in de Maas aanpassen, zodat deze ecologisch verbetert. Het mondingstraject van de Hemelbeek nabij Elsloo in de gemeente Stein bestaat uit een snelstromende beek die met een bodemval van ca. 1,7 meter uitmondt in de Maas. Een groot deel van het jaar betekent dit dat er op deze plek een kleine waterval is waardoor vissen vanuit de Maas niet de Hemelbeek in kunnen trekken.

Beekmondingen zijn heel belangrijk als paaigebied en vluchtplek voor vissen uit de Maas. De beekmonding van de Hemelbeek is een belangrijke schakel in een reeks van visoptrekbare beekmondingen waardoor vissen zich verder kunnen verspreiden in de Maas.

Randvoorwaarden

Het project de Hemelbeek is een samenwerking met Rijkswaterstaat. We voeren dit project uit zodat dit gebied voldoet aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Het doel van de KRW is het oppervlaktewater in Europa uiterlijk in 2027 in goede toestand terug te brengen. Dit betekent dat het water niet vervuild is en een geschikt leefgebied is voor de planten en dieren die er thuishoren.

Plangebied 

Onderstaande kaart geeft de ligging van de beekmonding van de Hemelbeek weer.

Welke doelen willen we in dit project realiseren?

  • 1.

    Ecologische verbetering van de Hemelbeek

  • 2.

    Realiseren van de KRW-doelstelling

Hoe betrekken we de omgeving?

Direct betrokkenen, zoals Rijkswaterstaat, de eigenaren van de aanliggende percelen zoals Natuurmonumenten en Grensmaas, de gemeente Stein en de organisatie van het festival Koningspop sturen we een informatiebrief. Hierin leggen we onze opgave uit en nodigen we de betrokkenen uit voor een persoonlijk gesprek of een inloopmiddag. Ook richten we een projectpagina in op de website van Waterschap Limburg.

Wanneer doen we wat?

Om tot een gedragen ontwerp te komen, doorlopen we vier stappen. Bij iedere stap hebben we aangegeven op welke manier de betrokkenen kunnen deelnemen.   

Stap 1 is de inventarisatie:  

Bij de inventarisatie halen we beelden, ervaringen, ideeën en wensen uit de omgeving op. Dit doen we door middel van de gesprekken en/of een inloopmiddag. Deze vinden plaatst in het eerste kwartaal van 2023.

Stap 2 is het ontwerpen en afwegen:  

Hier werken we de opgehaalde informatie uit in een schetsontwerp. Met behulp van een afwegingsmatrix bekijken we welk ontwerp het best passend en meest haalbaar is. Dit gebeurt in het eerste en tweede kwartaal van 2023.

Stap 3 is het ontwerp:  

Hier maken we een gedetailleerder ontwerp. Met dit ontwerp organiseren we voor iedereen die geïnteresseerd is een informatieavond. We streven ernaar om deze stap aan het einde van de tweede kwartaal van 2023 af te ronden.

Stap 4 is de vergunningprocedure:  

Na het vaststellen van het definitief ontwerp starten we de vergunningsprocedure en bereiden we de aanbesteding voor.

Contact

De inbreng van mensen uit de omgeving zorgt voor een beter ontwerp en projectbesluit. Daarom nodigen we u uit om ideeën met ons te delen. Dit kan via de geplande contactmomenten, bewonersbijeenkomsten of de website. Persoonlijk contact met de omgevingsmanager kan ook: Kim Baeten, email k.baeten@waterschaplimburg.nl of telefoon 088 88 90 100.

Rechtsbescherming

In de verkenning Hemelbeek nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van de planuitwerkingsfase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming. Daarover informeren wij u later.

Naar boven