Kennisgeving Verkenning Lemiers – Oud Lemiers

Start Verkenning wateroverlast Lemiers – Oud Lemiers

Met de verkenning informeren Gemeente Vaals en Waterschap Limburg u over ons voornemen om wateroverlast in Lemiers te verminderen. U krijgt informatie over de projectopgave en hoe wij de omgeving hierbij willen betrekken. Wilt u uitgebreidere informatie over hoe u mee kunt doen? Lees dan het participatieplan, dat te vinden is op www.waterschaplimburg.nl/lemiers. Deze kennisgeving is een samenvatting hiervan.

De kennisgeving wordt gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl

Aanleiding

Door de klimaatverandering veroorzaken hoosbuien steeds vaker (lokale) wateroverlast in de dalen van het Zuid-Limburgse Heuvelland. Waterschap Limburg is het programma Water in Balans gestart om samen met partners en betrokkenen wateroverlast te verminderen. Voor alle gebieden in Limburg heeft de provincie een norm vastgesteld waar ze aan moeten voldoen qua waterveiligheid. Op basis van deze norm heeft het waterschap alle Limburgse beken getoetst om te bezien of ze bepaalde hoosbuien goed genoeg aankunnen. Zo heeft het waterschap ook gekeken naar het gebied rondom de Selzerbeek en zijn zijbeken in Lemiers, zie paragraaf plangebied.

Opgave

Uit de eerste berekeningen blijkt dat er in het gebied Lemiers enkele knelpunten voorkomen, waar vaker wateroverlast optreedt dan mag volgens de norm. Daarom gaat de gemeente Vaals met Waterschap Limburg samen een project starten om het betreffende gebied meer water-robuust te maken, zodat ook deze knelpunten gaan voldoen aan de norm voor waterveiligheid. Waterschap Limburg is hiervoor de kartrekker. We doen dit integraal, wat wil zeggen, dat we het hele projectgebied onder de loep nemen: we kijken naar mogelijke maatregelen in de natuur en in de landbouw, in de beken zelf en naar de interactie met bestaande rioolstelsels in het gebied. Voorwaarde is wel dat de maatregelen moeten bijdragen aan het verminderen van wateroverlast.

Plangebied

Bijlage 1 geeft het plangebied en de knelpuntgebieden weer.

Hoe pakken we dit aan?

Wij, gemeente Vaals en Waterschap Limburg, gaan samen met de inwoners en andere belanghebbenden in het gebied de wateroverlast in kaart brengen, ervaringen delen en gezamenlijk mogelijke oplossingen in beeld brengen om het projectgebied zo in te richten dat het heftige buien in de toekomst beter aan kan en de leefomgeving verbetert.

Dit doen we in een gebiedsgerichte aanpak waar we ook bekijken of er nog andere bestaande initiatieven en meekoppelkansen zijn, zoals het verbeteren van de bronbeken, droogtebestrijding, hittestress, het vergroten van biodiversiteit of het gebruik van het landelijk gebied. Randvoorwaarde is wel dat er een link is met het verminderen van wateroverlast.

We hebben voor de lange termijn voorkeur voor structurele maatregelen, het liefst zo dicht mogelijk bij de bron, om water vast te houden daar waar het valt. We denken in 1 tot 1,5 jaar te komen tot de zogenaamde Voorkeursvariant. Dit is een pakket aan maatregelen op hoofdlijnen, waar iedereen iets van zijn gading in kan terugvinden en dat bijdraagt aan het hoofddoel om wateroverlast te verminderen.

We gaan het gebied opknippen in diverse deelgebieden. Ieder gebied kent zijn eigen opgave met betrekking tot het vasthouden van water, kent zijn eigen lokale (water) problemen en betreft andere eigenaren. Omdat ieders tijd spaarzaam is, gaan we gericht mensen uitnodigen voor bijeenkomsten over de verschillende deelgebieden. Om toch iedereen op de hoogte te houden, zullen we de uitkomsten uit de deelgebieden aan iedereen terugkoppelen via ons digitale platform en via inloopavonden.

Hoe verloopt de verkenning?

Om tot een voorkeursvariant te komen, doorlopen we vanaf voorjaar 2023 drie stappen:

Stap 1 Inventarisatiefase

Tijdens deze fase starten wij met een korte enquête voor iedereen in het gebied. Wij nodigen u uit om hieraan mee te doen. U kunt ons helpen om de wateroverlast goed in beeld te brengen en misschien heeft u ook al ideeën om deze in de toekomst te verminderen. We brengen in deze fase de ervaringen, wensen, kansen en knelpunten in beeld. In deze fase kunnen ook andere zaken worden voorgesteld die in het gebied spelen. Ook wordt er een werkgroep opgestart met daarin belanghebbende partijen die middelen voor het project kunnen inbrengen in de vorm van eigendom of geld.

Stap 2 Oplossingsronde / Varianten

In deze fase werken we de opgehaalde informatie uit. In samenspraak met inwoners en belanghebbenden bekijken we per deelgebied hoe de aangedragen oplossingen passen bij het verminderen van wateroverlast, de leefbaarheid, het budget en de technische mogelijkheden. Met behulp van een afwegingskader zullen we bekijken welke (combinaties van) oplossingen het beste passen en haalbaar en betaalbaar zijn.

Stap 3 Voorkeursvariant

Tot slot formuleren we een voorkeur voor de maatregelen in het gebied. Gemeente Vaals en Waterschap Limburg werken het resultaat van alle gesprekken en onderzoeken uit tot een Voorkeursvariant. Dit presenteren we aan de omgeving (de terugkoppeling) en iedere betrokkene kan daar op reageren.

Gemeente Vaals en Waterschap Limburg gaan daarna afspraken maken hoe de maatregelen uit de voorkeursvariant verder wordt uitgewerkt in de planuitwerkingsfase om ze daarna te realiseren in de uitvoeringsfase. De Voorkeursvariant is dus het sluitstuk van de verkenningsfase en het startpunt voor de planuitwerkingsfase.

Samen aan de slag. Uw mening telt! 

Inbreng van betrokkenen zorgt voor betere plannen. Daarom nodigen wij u uit om uw ideeën en ervaringen met ons te delen. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen met wateroverlast in het gebied Lemiers en iedereen die deel uitmaakt van een mogelijke oplossing, de kans krijgt om mee te denken en mee te werken. Wateroverlast verminderen doen we samen, dus doe mee!

Altijd in contact

Waterschap Limburg en de gemeente Vaals willen contact met u houden. Daarvoor gebruiken we het digitale platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/lemiers. U kunt zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Anouk Dewitte. Anouk is bereikbaar op 088-8890100 of via a.dewitte@waterschaplimburg.nl.

Rechtsbescherming

In de verkenning Lemiers – Oud Lemiers nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. De voorkeursvariant is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing, dus heeft geen formele juridische status. Het staat iedereen uiteraard vrij om te reageren op de voorkeursvariant. Pas aan het einde van de planuitwerkingsfase nemen we besluiten die openstaan voor rechtsbescherming; daarover informeren wij u later.  

 

Bijlage 1 Plangebied Lemiers – Oud Lemiers

Naar boven