Verkenning herinrichting Bosbeek Herkenbosch

 

Middels deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de verkenning naar de herinrichting van de Bosbeek in Herkenbosch en hoe wij de omgeving daarbij willen betrekken. Deze kennisgeving is een samenvatting van het uitgebreidere Participatieplan “Herinrichting Bosbeek” dat u kunt vinden op ons platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/bosbeek 

 

Aanleiding

De KaderRichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen. De Bosbeek voldoet voor het traject vanaf de weg Meinweg tot aan de monding in de Roer niet aan deze eisen. Door maatregelen te nemen in en rondom de beek willen we de specifieke kenmerken van de beek en de omliggende natuur verbeteren, zodat wordt voldaan aan de Europese richtlijnen. Om meer duidelijkheid te krijgen welke potentie de Bosbeek heeft, is een voorverkenning uitgevoerd naar het systeem van de Bosbeek.

 

Uit deze voorverkenning is gebleken dat de Bosbeek is te verdelen in drie trajecten:

  • 1.

    Bovenloop: traject vanaf bron in Nationaal Park de Meinweg tot ongeveer Venhof

  • 2.

    Middenloop: traject vanaf Venhof tot aan de monding van de Venbeek in de Bosbeek

  • 3.

    Benedenloop: vanaf de Venbeek tot de monding in de Roer

     

De uitkomsten van het onderzoek waren als volgt:

 

Bovenloop

Voor dit traject is er geen herinrichtingsopgave vanuit de KRW, de beek heeft nu al hoge natuurwaarde. Tussen de Duitse grens en het oude mijnspoor verdwijnt het water van de Bosbeek grotendeels in de bodem, waarschijnlijk door breuken in de ondergrond. Omdat visoptrek in de Bosbeek door de vele obstakels geen optie is, is als kans benoemd om de bovenloop in verbinding te brengen met het Herkenbosscherven-Melickerven om zo het gebied te vernatten. Dit is opgave vanuit het beheerplan N2000-Meinweg, waarvoor de Provincie verantwoordelijk is.

 

Middenloop

Dit deel staat nagenoeg jaarrond droog. Zonder een ingrijpende maatregelen in het systeem van de Bosbeek worden er weinig kansen om de waterkwantiteit en -kwaliteit te verbeteren. Het advies uit de voorverkenning is dan ook om binnen dit traject geen maatregelen te nemen. Zelfs het gedeeltelijk dempen van dit traject behoort tot de opties.

 

Benedenloop

Het type beek dat het beste past bij de gebiedskenmerken (bodemopbouw en waterhuishouding) is een moerasbeek.

 

Hoe pakken wij dit aan?

In de verkenningsfase wordt een beeld gevormd van het projectgebied. Wij gaan op zoek naar de belangrijkste stakeholders (inhoudsdeskundigen) en shareholders (gebiedsdeskundigen) in of van het projectgebied. Met verkennende gesprekken bepalen wij wat er vanuit de Vlootbeek en de directe omgeving belangrijk is om mee te nemen in het schetsontwerp. Wij halen de ideeën en wensen van de betrokken inhouds- en gebiedsdeskundigen op en koppelen dat ook weer terug aan hen, zodat zij weten wat wij met de opgehaalde informatie hebben gedaan.

Vervolgens werken wij de maatregelen uit in de planuitwerking- en contractfase, waarna de uitvoering plaats vindt.

 

Hoe verloopt het participatieproces in de verkenningsfase?

Om tot een gedragen ontwerp te komen, doorlopen wij vanaf het voorjaar 2023 drie stappen. Bij iedere stap is aangeven op welke manier participatie is voorzien.

  • 1.

    De inventarisatie: ophalen van beelden, ervaringen, ideeën en wensen. Dit zal plaatsvinden vanaf april 2023 tot en met juni 2023.

  • 2.

    De schetsfase: de vertaling van de inventarisatie naar verschillende varianten gebeurt in de periode van juli 2023 tot en met september 2023.

  • 3.

    De ontwerpfase: de voorkeursvariant wordt uitgewerkt tot het schetsontwerp. Het streven is om deze stap voor december 2023 af te ronden.

In iedere stap krijgt de omgeving de ruimte voor de inbreng van hun ideeën, oplossingen, initiatieven of aandachtspunten.

 

Uw mening telt

Inbreng van bewoners en andere betrokkenen zorgt voor betere plannen. De verkenning willen wij verrijken met lokale creativiteit, lokale kennis en meerwaarde van bewoners en bedrijven. Wij nodigen u expliciet uit om ons te helpen bij het realiseren van de gestelde doelen.

 

Altijd in contact

Het waterschap wil graag contact met u houden. Daarvoor gebruiken wij het digitale platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/vlootbeek  U kunt zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Daphne Ulaga. Daphne is bereikbaar op 088-8890100 of via d.ulaga@waterschaplimburg.nl.

 

Rechtsbescherming

In de verkenning Herinrichting Bosbeek nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Pas aan het einde van planuitwerkingsfase worden besluiten genomen door het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg en mogelijk ook andere overheden. Die besluitvorming staat open voor rechtsbescherming; daarover informeren wij u later.

Naar boven