Verordening tot vijfde wijziging van het Delegatiebesluit Waterschap Rivierenland 2011

Registratienr.: 2023000855

Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland;

op voordracht van het college van dijkgraaf en heemraden d.d. 17 januari 2023;

 

Overwegingen:

Uit een tussentijdse evaluatie van het Delegatiebesluit Waterschap Rivierenland 2011 is gebleken dat het wenselijk is om het Delegatiebesluit Waterschap Rivierenland 2011 te wijzigen. Hiermee kan sneller op veranderende omstandigheden worden ingespeeld en worden zaken verduidelijkt.

 

Wettelijk kader:

de Algemene wet bestuursrecht;

de Waterschapswet;

het Reglement voor Waterschap Rivierenland.

 

Gerelateerde regelgeving:

het Delegatiebesluit Waterschap Rivierenland 2011.

 

BESLUIT:

Vast te stellen de Verordening tot vijfde wijziging van het Delegatiebesluit Waterschap Rivierenland 2011.

 

Artikel I. Wijzigingen

A

Aan “II de volgende voorwaarden vast te stellen waaronder de bevoegdheden gedelegeerd worden” wordt het volgende toegevoegd:

d. het college van dijkgraaf en heemraden rapporteert tussentijds in ieder geval aan het algemeen bestuur, indien en voor zover er sprake is van afwijkingen in de uitvoering van de gedelegeerde bevoegdheden;

e. aan het einde van een bestuursperiode van het algemeen bestuur, uiterlijk 2027, wordt dit besluit geëvalueerd en wordt bezien of aanpassing nodig is.”

 

B

De toelichting bij artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

De zin “Beleidswijzigingen die van invloed zijn op onderhoudsplichten in het algemeen voor het gehele beheersgebied, (bv. een onderhoudsplicht voor alle C wateren of andere criteria om wateren in de legger op te nemen) zijn wijzigingen die niet beperkt zijn” wordt veranderd in: “Beleidswijzigingen die van invloed zijn op onderhoudsplichten in het algemeen voor het gehele beheergebied, bijv. een onderhoudsplicht voor alle C-wateren of andere criteria om wateren in de legger op te nemen, vallen niet onder de categorie beperkte wijzigingen.”

 

C

In de toelichting wordt het volgende toegevoegd:

“Sub d:

In aanvulling op de periodieke rapportages of de rapportages op verzoek (sub c) is opgenomen dat het college van dijkgraaf en heemraden tussentijds aan het algemeen bestuur rapporteert, indien en voor zover er sprake is van afwijkingen in de uitvoering van de gedelegeerde bevoegdheden. Het college van dijkgraaf en heemraden is hierbij pro-actief en rapporteert over een geconstateerde afwijking zo spoedig mogelijk aan het algemeen bestuur.

Sub e:

Om het besluit actueel te houden, dient deze periodiek te worden geëvalueerd. Deze evaluatie vindt plaats aan het einde van een bestuursperiode van het algemeen bestuur. Dan kan het bestuur dat dan vier jaar met het besluit heeft gewerkt, bepalen of aanpassing gewenst c.q. noodzakelijk is. De eerste evaluatie vindt plaats aan het einde van de bestuursperiode 2023-2027.”

 

Artikel II. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking één dag na bekendmaking in het Waterschapsblad.

 

Artikel III. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als de “Verordening tot vijfde wijziging van het Delegatiebesluit Waterschap Rivierenland 2011”.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland van 24 februari 2023 te Tiel.

de secretaris-directeur, de dijkgraaf,

ir. Z.C. Vonk prof. dr. J.C. Verdaas

Naar boven